5 серпня 2019 р.

Світ ловив мене, та не спіймав

Цей вислів відомого українського філософа Григорія Сковороди став крилатим і, мабуть, нема українця, який не чув і не знає цього ім`я. 

Сьогодні у «Книгочаї» вирушимо у світ надзвичайно глибокої і одночас простої особистості…

Відома серія абеток-енциклопедій «від А до Я» поповнилася ще одним яскравим життєписом Григорія Сковороди. 
Це чергова книга-лабіринт, яку хочеться читати, розглядати, вивчати та обговорювати. Загалом розрахована вона на дітей віком від 6 до 12-14 років, але і дорослим її погортати буде цікаво. 

Сковорода від А до Я / Тексти Леоніда Ушкалова. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 72 с.

Чи знали ви, що Григорій Сковорода – український супермен? Якщо ні, то щойно вам до рук потрапить ця абетка, така думка неодмінно виникне. Її можна легко обґрунтувати. Сковорода був педагогом, філософом, співаком придворної капели, мандрівником, поетом, богословом. Також він знав декілька мов і грав на чотирьох музичних інструментах. Чим не супермен-інтелігент?
Кожна сторінка книги – це окрема ілюстрована історія із життя Сковороди, якій відповідає певна літера алфавіту. Нерідко вона доповнена нотками доброго гумору й елементами сучасного життя. Завдяки тому, що життєпис не подається у вигляді класичної біографії із купою дат та імен, запам’ятовуватися інформація буде легко. Окрім того, що в абетці-енциклопедії філософ зображений як «свій» хлопець, вона дає повноцінне уявлення про період, у якому він жив та працював. Юні читачі дізнаються про його мандри, філософські ідеї, життєві принципи та поневіряння. А також вони зможуть поглибити свої знання із географії, природознавства, літератури, історії тощо.
Сковорода був особливою людиною – це очевидно. Але в абетці Леонід Ушкалов не намагається зліпити із нього святого. Автор демонструє, що філософ інколи помилявся, міг бовкнути трішки зайвого, майже всі дороги сходив пішки, проте полюбляв пармезан і токайське вино. Таким чином, Сковорода постає перед читачами, як звичайна людина з незвичайним баченням світу та особливим розумінням життя: «Багатий не той, хто багато має, а той, кому вистачає». 
Особистість Григорія Сковороди розкривають не лише історії про нього, а й байки, притчі, легенди, які належать його перу. Вони гармонійно вплітаються у біографічні подробиці, що дає змогу юним читачам самостійно робити висновки. Григорій Саввич першим заговорив про «сродну» працю. Суть цієї широковідомої ідеї проста: щасливою людину роблять не гроші та золото, а праця.
Абетка-енциклопедія «Сковорода від А до Я» – це чудова книга, яка неодмінно має бути у бібліотеці вашої дитини. Вона навчить її не боятися помилок, любити світ, людей, природу, книги, тішитися малим, але прагнути більшого. А ще вона «змусить» ваше чадо думати, що вкрай важливо у наш час.
Незабаром книга, придбана за кошти Обласної програми поповнення бібліотечних фондів у 2019 році, надійде в дитячі книгозбірні Львівщини.

Це видання є останньою працею автора, є своєрідною посвятою...

Леонід Ушкалов – український літературознавець і письменник; доктор філологічних наук, професор; автор понад двох десятків книжок, серед яких «Нариси з філософії Григорія Сковороди», «Світ українського бароко», «Григорій Сковорода і антична культура», «Григорій Квітка-Основ’яненко», «Моя шевченківська енциклопедія», «Що таке українська література». У 2017 році його книгу «Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди» було визнано книгою року у номінації «Біографія» на «Форумі видавців» у Львові.
До останнього дня професор Ушкалов читав лекції, виношував плани, писав — проектом, над якими він працював із початку 2019 року, була сковородинська енциклопедія, у задумах була й белетристична біографія Дмитра Чижевського (і щойно завершив книжку про Драгоманова, написавши «ненаписану історію української літератури»).
Помер 25 лютого 2019 року у Харкові на 63-му році життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар