25 травня 2018 р.

Оголошуємо "Книжкові переслідування"!

Увага! Саме під такою назвою стартувала нова серія методичних закладок. Пропонуємо звернути увагу на книги, які надзвичайно популярні серед читацької аудиторії, які обов`язково є і з нетерпінням чекають у бібліотеці на свого користувача. 
Перший випуск 2018 року присвячений книзі Оксани Лущевської «З води у воду».
Лущевська, Оксана. З води у воду [текст] : повість / О. Лущевська. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 128 с. : іл.
Десятирічна Данка обожнює плавати, вода – її стихія. Дівчинка має супермету на літо – перепливти річку в її містечку. Проте боїться, що Бодя, який закохався в неї по вуха і скрізь за нею ходить, завадить їй здійснити задумане. Щоб спекатися хлопчиська, вона просить місцевого графітчика Скретча вдати її бойфренда. Та чи найкращий це план?...
На перший погляд звичайна історія про нерозділене кохання, проте скільки цікавих сюжетних ліній тут переплелось. Непростим постає життя в невеличкому містечку Тальне (прототипів багато в Україні): проблема із працевлаштуванням і відповідно фінансовим благополуччям тамтешніх родин, повернення військових із зони АТО і влаштування їх у мирному житті, патріотизм одних і хабарництво чи кумівство інших тощо. Усі події повісті «бачаться» читачу через призму Данчиного сприйняття, адже розповідь ведеться від першої особи, і ця особа – десятирічна дівчинка на прізвисько Видра, яка мріє переплисти річку. Властиво, це бажання дівчинки видається символічним і багатозначним. Вода для неї – відпочинок від усього зайвого, що «вчепилося» за день, а «плавати – це очищати думки. Вимиваються всякі дурниці. І набираєшся мудрості...». Отак мах за махом, з води у воду, тренування за тренуванням – героїня поступово йде до своєї мети. Така цілеспрямованість, оптимізм і патріотизм змальованих дітей протиставляється зневірі та розчаруванню дорослих. Данка, Бодя і Скретч не зашорені, вони мріють самі та допомагають будувати бізнес-плани дорослим, не забуваючи при цьому про меморіальні портрети на Алеї слави і живих героїв серед нас.
Загалом читання «З води у воду» нагадує плавання в річці літнього вечора: пірнаєш у книжку з головою – мах, набираєш повітря і читаєш далі, сповнюючись мудрістю й силами для здійснення своєї мрії.
Не забудьте включити видання у списки «Літньої програми читання», адже незабаром канікули...
Оксана Лущевська – відома дитяча письменниця, перекладачка, літературознавець.
Народилася 1982 року в місті Тальне, Черкаської області. Закінчила 2004 року філологічний факультет Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. З 2010 до 2012 року навчалася в магістратурі Пенсильванського державного університету (США). Вивчала російську літературу та компаративістику, а також дитячу літературу та дитячі студії. Здобула ступінь доктора наук у галузі освіти в Університеті Джорджії.
Авторка 30 книжок для дітей та підлітків, серед яких «Дивні химерики, або Таємниця старовинної скриньки» (2009),  Життя видатних дітей: Оксана Лущевська про Христофора Колумба, Джона Ньюбері, Чарльза Дарвіна, Дніпрову Чайку, Перл Сайденстрікер Бак» (2011), «Друзі за листуванням» (2011), «Інший дім» (2013), «Паперова царівна» (2013), «Вітер з-під сонця» (2016), «Наречений» (2016),  «Задзеркалля» (2016), «З води у воду» (2017) та ін.
Переможниця ІІ Всеукраїнського конкурсу творів для дітей шкільного віку «Золотий лелека» (2008). Лауреатка конкурсів «Гранослов» (2007), «Витоки» (2008), «Рукомесло» (2008, 2009) та Літературного конкурсу видавництва «Смолоскип» (2009).
Співзасновниця літературно-мистецького порталу «Захід-Схід», «Рейтингу критика: найкращі дитячі та підліткові книжки року», а також блогу про сучасну дитячу літературу «Казкарка». Ініціатор проекту «Крок уперед: глобалізуємось разом із українсько-англійськими книжками-картинками», що фокусується на виданні книжок-картинок у видавництві «Братське».
Друкувалася в періодиці та антологіях, зокрема в антології авторського зарубіжжя «АЗ, два, три… дванадцять – лист у пляшці», «Червоне і чорне: Сто українських поеток ХХ сторіччя», «Мама по скайпу» та збірниках для дітей.
Нині проживає в місті Шарлот, штат Північна Кароліна, США. Проте завдяки новітнім технологіям вона завжди на зв`язку з читачем України.
Письменниця переконана, що основне завдання книг для дітей в тому, що вони повинні «залишати дитині надію».

Немає коментарів:

Дописати коментар