10 жовтня 2012 р.

Про проведення Свята української книги


Вже традиційним стало у бібліотеках Львівщини проведення у жовтні Свята української книжки.
Львівська обласна бібліотека для дітей рекомендує цьогорічне Свято української книги провести з 15 по 28 жовтня.
Традиція проведення Свята української книжки  була започаткована в довоєнній Галичині товариством «Просвіта». Відтоді це свято щорічно відбувалося  до 1940 року. В 1992 році Львівська обласна бібліотека для дітей разом з товариством «Просвіта» відновили призабуте Свято української книги, мета якого - підтримати престиж національної дитячої літератури.
Свято – це комплекс заходів, присвячених українській дитячій літературі, письменникам, дитячим видавництвам, ілюстраторам книг. Це свято всіх, хто вміє та любить читати.

Дозволимо собі дати декілька порад, як цікаво та змістовно відзначити Свято української книги. Успіху Свята сприятиме широка рекламна компанія – листівки, оголошення на рекламних щитах зупинок міського та міжміського транспорту, на пошті, в школах, дитячих садочках. За попередньою домовленістю інформаційну підтримку здійснюють ЗМІ, а меценати, спонсори допоможуть у формуванні призових фондів, в проведенні акцій та Свята в цілому
Стартовою подією Свята української книги може стати Загальне Свято книги (відкриття, фестиваль та ін.); на яке до Центральної дитячої бібліотеки варто запросити кращих читачів від кожної бібліотеки системи. Святковій піднесеності цього заходу сприятиме незвичайне оформлення центральної бібліотеки – яскраві плакати з написами «Скажи книзі «так»!», кольорові прапорці, повітряні кульки. А ще – весела музика, а при бажанні – і парад літературних героїв приверне увагу перехожих, спонукає зазирнути до бібліотеки. А тут на них чекають казкове шоу, літературні конкурси, аукціони, літературні пазли, а ще, звичайно, - призи.
Заходи Свята можна також об`єднати в Дні, присвячені певній тематиці. Мандрівку в світ української дитячої літератури логічно розпочати з найулюбленішого дітьми жанру – казки. Цей День казки принесе багато радості всім читачам.
Наступний день можна присвятити українській класичній літературі. Приваблива назва експозиції «А ти знаєш, що слово «класичний» походить від слова «класний»?» - приверне увагу читачів, а бліц - опитування «Твоя скарбничка української класики» та вікторина біля цієї експозиції  допоможуть з`ясувати обізнаність читачів з творами класиків, які не увійшли до шкільної програми.
У вас є Інтернет? Поєднати комп’ютер та книгу допоможуть електронні екскурсії «Книжка з Інтернету» по найбільш поширених сайтах авторів,  літературних героїв, електронних бібліотеках.
Зацікавить читачів – старшокласників полиця зі зверненням: «Зніми класика з постаменту. Спробуй уявити його звичайною людиною». Спонукає до читання класики й таке звернення на стелажі: «Не думайте, що у школі ви прочитали всю українську класику».
Окрасою цього дня може стати театр читання. Актором цього театру в цей день може стати кожен відвідувач бібліотеки.
Наступний день можна присвітити сучасній українській дитячій книзі. Інформаційний хмарочос з книгами лауреатів державних літературних премій України, огляд книжкових серій «Для тих, хто не любить читати», «Читання під партою», привернуть увагу читачів до наявних у фонді книг українських сучасних письменників.
 Під назвою «Золота гілка української літератури» може пройти наступний день Свята, присвячений творчості місцевих письменників. «Знай наших!» - це гасло послужить й назвою книжкової виставки по творчості письменників – земляків.
Наступний день бринітиме сміхом, бо радимо присвятити його гумористичній літературі. Гумористична література в різних її формах відома в Україні здавна. Це твори Котляревського, Гулака-Артемовського, Квітки-Основ`яненка, Руданського, О.Вишні, а ще Січовика І., П. Глазового, Володимира Лучука, Гр. Бойка, Вс. Нестайка. За їх творами можна підготувати літературне дос`є «Жарти, сміх – це для всіх», літературну мозаїку  або калейдоскоп, тематичну полицю «Торбина сміху», а за матеріалами дитячих журналів - сміхогодину «Жарти з-під парти».
У день видавництв, які видають дитячі книги в Україні. Цікавою може стати презентація видавництва, чиї книги особливо популярні серед ваших читачів.  
«Книжка в журналі» - назва ще одного дня Свята української книги. На сторінках дитячих журналів починали друкуватися Вс.Нестайко, Г.Малик, В.Гринько, І.Січовик. Журнальні варіанти дитячих книг інших авторів хоч в якійсь мірі заповнять прогалини в надходженні нової літератури.
Ще один день можна назвати «На літературному світанку». В цей день читачі познайомляться з творчістю своїх однолітків - літературно обдарованих дітей - під час авторських читань, поетичних дуелей. А юні художники проілюструють їх вірші.
І, нарешті, фінальний акорд – закриття Свята української книги. Пропонуємо оформити виставку-портрет «Що читають бібліотекарі», або виставку-пораду «Я люблю читати, а ти?». Приверне увагу відвідувачів «Галерея талановитих читачів», на якій можна представити фотографії найкращих читачів та їх коротенькі висловлювання «Гарна книжка – це…» або «Книжка для мене – це..».
Бенефіс читача – цікава подія цього дня. В заключний день можна також підготувати концерт, а ще дарунки, грамоти, «За вірність бібліотеці», «За активну участь в роботі бібліотеки» тощо.
Сподіваємося, що Свято української книги, яке ви організуєте в своїх бібліотеках, стане справжнім Святом читання і сприятиме розвитку інтересу дітей до книги.
Форми роботи, які пропонуються в цьому листі, можна використати для проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання, інших заходів, спрямованих на популяризацію читання дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар