21 березня 2014 р.

«Читаємо Шевченка. Сьогодні і завжди»

Пропонуємо Вам фоторепортаж про святкування у бібліотеках загальнообласного Дня дитячого читання, який цього року присвячений  200-літтю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.


Львівська обласна бібліотека для дітей















Буська районна бібліотека для дітей













Золочівська районна бібліотека для дітей







Дрогобицька районна бібліотека для дітей(с. Меденичі)



                                                   




Старосамбірська районна бібліотека для дітей





Читати далі...

«Найкращий читач України – 2014» !



26 березня 2014 року в 11. 00 у Львівській обласній бібліотеці для дітей відбудеться обласний етап Всеукраїнського конкурсу "Найкращий читач України - 2014.  

Чекаємо Вас за адресою:
м. Львів
вул. В.Винниченка, 1


Бажаємо успіхів та перемог.

Читати далі...

14 березня 2014 р.

На гостину до Кобзаря: святкуємо

Між  берегами  вічності  клекоче  час,
                            Дзвенить  нового  дня  весела  повінь.
                            Живуть,  Тарасе  рідний,  поміж  нас, –
                            І  голос  твій,  і  пензель  твій,  і  слово…

200-річчя від дня народження провісника "сім’ї вольної, нової", геніального сина України, Т. Г. Шевченка вшановують нині дитячі книгозбірні нашого краю. Відбулись і тривають урочистості у м. Стрий, Жидачівсмт. Підкамінь...



Жовківська районна бібліотека для дітей і кредитна спілка "Вигода"провели флеш-моб, який об`єднав громаду у читанні віршів відомого українського Пророка та авторської поезії наших сучасників присвяченої йому.


 









На конкурс віршів "Вдивляючись в рядки пророчі Кобзаря" запросила гостей і активних читайликів Міська бібліотека для дітей м. Борислава. 


Тут лунала поезія Генія: читали вірші. Діти виявили добрі знання про життя та творчість поета, активно та дружно відповідали на запитання літературної вікторини "Шевченкові думки переживуть віки"Вагомим доповненням і окрасою свята стала книжкова виставка "Шлях Кобзаря – це шлях народу"








Журі конкурсу справедливо відзначило кожного учасника свята грамотами в номінаціях: "старанність", "душевність", "артистизм", "обдарованість".


В читальному залі бібліотеки для дітей м. Трускавця відбулось літературно-музичне свято "Лунай,  лунай,  величне  слово", присвячене Великому Українцю - Тарасу Григоровичу Шевченку.









Юні актори-читачі запропонували  цікаві театралізовані сценки “Оксана і Тарас”,  “Тарасик зі своєю мамою” та літературну композицію за твором С.Черкасенка  “Як Тарас ходив до залізних стовпів” (про дитинство поета).  Виконали ряд пісень на слова славного Кобзаря під музичний супровід бібліотекаря Лесі Цісінської. Учні 6–А класу СЗШ № 2 і класний керівник Марія Мількович з захопленням слухали своїх ровесників.


У бібліовіночок заходів долучились колеги Золочівщини.



У бібліотеці-філії села Зарваниця відбувся вечір поезії "Для нас Тарас - це Україна і самостійна, і єдина"




Бібліотекарі сіл Гологори і Зашків спільно з Народним домом долучились до проведення тематичного вечора "Невмируще слово Кобзаря"  


Співпраця вчителя української мови та літератури Дмитрак М.І., завідуючої шкільною бібліотекою Боднар Г.Я. і завідуючої сільською бібліотекою Бохонко Л.Й. втілилась у цікавому і змістовному дійстві - літературно-музичній годині "Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття...", яка пройшла в Підлипецькій ЗОШ.



     

  13 березня в бібліотеці-філії № 8 Червоноградської МЦБС було проведено літературну годину "На струнах Кобзаревої душі". Участь у заході брали учні 3-А класу ЧЗШ № 4.


















Шевченківські дні в Україні лише розпочались тому чекаємо на креативний досвід колег у роботі з дітьми протягом року…          
                                     
За інформацією колег.

Читати далі...

11 березня 2014 р.

Ідеї на продаж

Така мета наступної форми роботи, яку пропонуємо вашій увазі, шановні колеги. 
До ваших послуг серія методичних закладок «Бібліотрансформер».  Що ж це таке?

Бібліотрансформер – це максимально повно представлена факто- та бібліографічна інформація щодо об’єкту бібліографування, на основі якої можна сформувати інші форми бібліографічних видань. Складається він з декількох складових модулів, а саме: книжкова закладка – інформаційна листівка або флайєр -  інформаційно-бібліографічний словничок - мультимедійний урок-презентація - бібліографічний покажчик - відео-вікторина  - відео-урок.

Отже, перший модуль - методична закладка «Рембрандт української фотографії».


12 лютого 2014 року Комітет премії Президента України «Українська книжка року» визначив кращі книжкові видання 2011-2013 років. У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» переможцем серед 19 претендентів визнано видання «Шевченкова посвята» Василя Пилип’юка.


Пилип`юк, В. Шевченкова посвята / В. Пилип`юк. – Львів : Світло й тінь, 2013. – 157, [2] с. : кольор. іл. – (Постаті).

В альбомі видатний фотомитець сучасності втілив свої глибокі громадянські, особисті почуття в епічне полотно про українського Генія та його священну землю. Колись в інтерв’ю одній з українських газет пан Василь сказав про «Шевченкову посвяту», що тоді тільки готувалася: «Знаєте, для цієї книжки я не просто готую ілюстративний ряд. Фотометафорами говоритиме моя душа, моє серце... Це будуть рядки Шевченка, перекладені на мою художню фотографію». І справді побачити на власні очі і пережити серцем усі ті пейзажі, якими милувався протягом життя Тарас Шевченко – таку неоціненну можливість дарує нам автор.
Крім фотополотен, книга містить так звані «інформаційні ліхтарі», які  повідомляють читачеві цікаві факти та спонукають до подальших роздумів та творчості. В альбомі вдало переплелись сучасні світлини автора і минуле: малюнок Шеченка, слово Кобзаря, маловідомі біографічні дані з життя і творчості Генія. Назва видання є тим ключем, завдячуючи якому читач буде входити у внутрішній простір книги, де його чекатимуть цікаві відкриття Шевченка по-новому.
Завдяки програмі «Українська книга» дане видання надійшло до дитячих книгозбірень Львівщини. Пропонуємо вам, шановні колеги, використати альбом у роботі по популяризації творчості як Тараса Григоровича Шевченка (200-річчя з дня народження якого святкуємо у 2014 році), так і автора альбому. Можливо книга стане поштовхом до організації різних форм виставок (виставка-подорож, виставка-роздум і т.д.), презентації, зустрічі з автором (можна скористатись послугою «замов письменника» http: //metobuks.blogspot.com/p/blog-page_17.html).

Коротка довідка про автора альбому.
Пилип'юк Василь Васильович (нар. 10.01.1950 р.; с.Новоселиця Снятинського району Івано-Франківської області) – визначний фотомайстер, президент видавничого підприємства «Світло й Тінь», знаний у світі Майстер світлини, визнаний світовою спільнотою творець художніх фотографій, значна частина яких вже ввійшла до кращих надбань культурологічної спадщини.
Василь Пилип'юк пройшов шлях від фотокореспондента районної газети до відомого українського фотохудожника. Учасник численних фотовиставок як в Україні, так і за її межами, він є автором багатьох широко відомих фотоальбомів. У кількох навчальних закладах Львова та області запроваджено іменні стипендії Василя Пилип'юка кращим учням та студентам. В рамках Української академії друкарства він створив власну школу фотомистецтва, активно провадить науковий пошук з дослідження розвитку фотосправи в Галичині на межі ХІХ-ХХ століть.
Василь Пилип'юк — член Національної спілки журналістів України,  член правління Національної спілки фотохудожників України, заступник президента Світового Об'єднання Фотографів Українців (С. О. Ф. У. – США), член колегії управління культури Львівської облдержадміністрації,    член президії Ліги творчих спілок Львівщини. 2007 року йому присвоєно високе звання художника Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP). 
Василь Пилип'юк як фотомитець перебуває у постійному пошуку нових шляхів самовираження, працює над вдосконаленням власного стилю і методу, плекає плани розширення можливостей мистецтва фотографування і поліграфічного відображення світливства. Його натхненна та самовіддана праця високо оцінена в різні періоди творчої діяльності.   (http://www.pylypyukgallery.com.ua/ua/gallery/biography)

Читати далі...

10 березня 2014 р.

Усі на ярмарок!

7 березня працівники Львівської обласної бібліотеки для дітей отримали цікавий подарунок - Методичний ярмарок у сфері сучасних навчальних методик у Польщі та в Україні. Організаторами стали: громадська організація "Центр освітньої політики" (Львів, Україна) та Польське товариство педагогів і аніматорів КЛАНЗА (Люблін, Польща) за підтримки Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. 








Ми мали змогу охопити майстерні по таких напрямках:
Розвиток логічного мислення у викладанні природничих предметів (Дарія Біда – автор природничого конкурсу і журналу для учнів „Колосок”, Львів, Україна);
Delfin – тренінг пізнавальних навиків (Ewa Noga - тренер PSPiA KLANZA);
Педагогіка цирку (Monika Kalinowksa - тренер PSPiA KLANZA);
Танці для будь-якого вікуінтеграційні танці у виховній діяльності (Leszek Gęca – тренер PSPiA KLANZA);
Шість заборонених дарів Фрідріха Фребеля – педагогіка дошкільної освіти (Ігор Бущак - Львівська Школа Монтесорі)





Тренер поділився власним досвідом практичного застосування педагогічних ідей знаменитого засновника системи дошкільного виховання – Фрідріха Фребеля. Розмаїття видів дитячої діяльності та занять - це робота з дарами (будівельним матеріалом, рухливі ігри, малювання, ліплення, плетіння з паперу, вирізання з паперу, вишивання, викладання з металевих кілець, паличок, гороху, намистинок, виколювання, конструювання з паперу , з паличок та ін.);
Інтеграційні методи роботи з групою – вступ до педагогіки забави (Ewa Gęca - тренер PSPiA KLANZA);
Країни поколінь (dr. Zofia Zaorśka - тренер PSPiA KLANZA). Д-р Зофія Заорська, засновниця Школи супербабусі і супердідуся, продемонструвала нам методики роботи з людьми похилого віку та різновіковими групами. Вона акцентувала нашу увагу на творчому навчанні, активних іграх, які заохочують дитину і збуджують її цікавість до світу. Ми привітались, познайомились, потанцювали, побували у казкових країнах: дітей, підлітків і молоді, дорослих, бабусь.


                                                                                 
                                                 



Учасники Ярмарку отримали сертифікат про участь і море захоплюючих знань і вражень.

Читати далі...