11 лютого 2015 р.

Крок за кроком. День за днем: дитячі бібліотеки Львівщини у 2014 році (за підсумками звітів)

        Питання дитячого читання залишається актуальним завжди, а особливо сьогодні. І це цілком зрозуміло: у суспільстві відбуваються процеси глобалізації, інформатизації, модернізації, тобто світ розвивається, змінюється, переглядаються пріоритети. У кожній країні всі ці процеси відбуваються по-різному, і гострота проблем дитячого читання, що стоїть перед суспільством, вирішується відповідно до ментальності того чи іншого народу, його духовної спадщини, звичаїв та традицій.
         Навчити дітей насолоджуватися читанням, зробити його привабливим і улюбленим заняттям – ось основне завдання бібліотек, які обслуговують дітей. І допомогти в цьому можуть нетрадиційні форми роботи, що сприяли б неформальному спілкуванню читачів, цікавому проведенню дозвілля.
      Дитячі бібліотеки Львівщини визначили свою місію і розвиваються як інформаційні центри, вважаючи одним з основних своїх завдань розширення для користувачів шляхів отримання інформації. Інформаційна цінність мережі бібліотек області забезпечуються універсальним книжковим фондом, широким репертуаром періодичних видань. Дитячі бібліотеки надають великий діапазон бібліотечно–бібліографічних послуг та забезпечують високу якість обслуговування.
         Основні завдання дитячих бібліотек:
•        формування та задоволення інформаційних потреб користувачів;
•        залучення дітей до читання, підвищення його рівня, досягнення того, щоб книга входила в життя дитини якомога раніше і була невід’ємною її  частиною;
•        поглиблення шкільних знань та організація змістовного дозвілля;
•        задоволення потреб користувачів, пов’язаних зі спілкуванням та самоосвітою особистості;
•        створення комфортного бібліотечного середовища, реформування бібліотеки в таку, яка б включала як традиційні, так і сучасні носії інформації;
•        навчання користувачів–дітей технологій користування бібліотеками всіх типів.
         Дитячі бібліотеки Львівщини – єдиний злагоджений інститут 65-ти установ. Львівська обласна бібліотека для дітей – головна бібліотека, як депозитарій краєзнавчих ресурсів, культурно-освітній, методичний та навчальний центр, забезпечує діяльність всіх дитячих бібліотек області.
         Протягом звітного періоду робота дитячих бібліотек Львівщини була спрямована на виконання Законів, Постанов вищих державних органів з питань розвитку культури і бібліотечної справи, державних, обласних, районних Програм, а саме: поповнення книгозбірень області українською книгою в рамках державної Програми «Поповнення бібліотечних фондів на період до 2015 року», Програми «Правова освіта населення 2010-2014р.р.», державної цільової Програми розвитку українського села на період до 2015 року, державної Програми по вихованню здорового способу життя, державної цільової Програми «Питна вода України на2006-2010р.р.», загальнодержавної Програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року», районних Програм, спрямованих на розвиток сільських громад. Прикрим залишається той факт, що не всі ці Програми були дієвими.
         Робота дитячих бібліотек Львівщини – це багатогранний і творчий процес, що складається з комплексу систематичної цілеспрямованої діяльності бібліотечних працівників систем. Вони є рушійною силою усіх змін і перетворень, бачення нової моделі дитячої бібліотеки, бажання змінити її на краще, здатністю запалити цією творчою іскрою всіх навколо – владу, спонсорів, користувачів бібліотеки та громаду краю. Так, Громадські слухання «Рідному місту/селу – сучасну бібліотеку» в області зіграли позитивну роль у значному покращенні стану бібліотек та частковому вирішенні проблемних питань. Наприклад, такі слухання на Бродівщині проходили у новому форматі: бібліотекарі об`єднали громаду на різноманітних майданчиках – ніч в бібліотеці, кіно під відкритим небом, акції для бійців АТО, інтелектуальні ігри, флешмоби, бібліофестини та ін. Кожен представник громади мав право самовиразитись, а молодь – розкрити творчий потенціал. Більш активно використовуються креативні форми роботи, які будуються на комунікативній, дискусійній, ігровій основі, зацікавленому діалозі учасників та користувачів-дітей.
         Своєрідним звітом перед громадою став Ярмарок можливостей (Стрийська МЦБС), який проходив напередодні Дня Незалежності під гаслом «Бібліотека – не тільки книги напрокат». А ще відбулись конкурс постерів, флешмоб «Бібліотека, яку всі знають» (філ. №4), День відкритих дверей «Стоп – кадр: один день з життя бібліотеки» (філ. №2).
         Стрімка зміна культурних та літературних пріоритетів у дітей спонукає бібліотекарів до пошуку та впровадження інноваційних форм бібліотечної роботи з надання інформаційних послуг, використання нових комп’ютерних технологій в обслуговуванні користувачів та модернізації бібліотечних процесів. Так, у звітному році Миколаївська районна бібліотека для дітей брала участь у проекті, завдяки якому відкрито громадський центр «Бібліотек@: створи своє майбутнє», що дало змогу використовувати вільний доступ до мережі Інтернет.
         Все більше бібліотек для дітей Львівщини у звітному році ставали повноправною частиною віртуального простору, усе впевненіше рухаючись вперед у напрямку освоєння інформаційних ресурсів.
         Блог «Бібліотека на всі 100%» став візитною карткою бібліотеки, щоденником, в якому оперативно розміщуються матеріали про діяльність бібліотек для дітей Червоноградської ЦБС. Це значно вплинуло на підняття статусу бібліотек міста: тепер мешканці Червонограду сприймають свої бібліотеки, як сучасні установи, що забезпечують доступ до інформації в усіх видах. Блог дозволяє використовувати більш неформальну манеру спілкування, а також залучає читачів до створення коментарів, отримуючи таким чином зворотний зв’язок. Популярністю у підлітків користується рубрика «Сучасні підлітки потребують чесності», на сторінках якої вони мають можливість познайомитись з популярними сучасними письменниками.   
Бібліотекарі набувають досвіду, а блог – популярності. Так можна сказати про блог Пустомитівської районної бібліотекидля дітей. Це вже не тільки вдалі фото і цікавинки з Інтернету, але й буктрейлери, відеоролики, які гостинно запросять у гості до книгозбірні, привітають зі святом, розкажуть про нові книги.
         Постійно поповнюється новинками блог Сокальської РДБ «Твоя бібліотека», для батьків маленьких читачів відкрито нову рубрику «Бібліотека – влада – громада».
         По-особливому у звітному році запрацювала Бродівська районна бібліотека для дітей: створено блог «БібліоБобрик» і стартував новий, цікавий аудіопроект «Бібліотека в ефірі».
         Подія року для читачів–дітей одного з мікрорайонів Львова – відкриття Дитячого центру розвитку та дозвілля «Під спільним дахом» на базі бібліотеки-філіалу №19 (Львівська МЦБС для дітей), який став своєрідним культурним кластером для 11 тис. дітей району. Простір Центру організовано за принципом зонування. Комунікативно-інформаційна, соціальна, творча зони, бібліотераса, інтерактивний хол, релакс-зона, - тут кожен може реалізувати власні культурно-освітні, дозвільні та інтелектуальні потреби. Центр впровадив і нові нетрадиційні послуги: незвичний teenager-сервіс «Міняю все», «Бібліоняня» для найменших відвідувачів, інтернет-розсилка «Бібліо-mail» для батьків та інші.

     Допомагає оперативно вносити необхідні зміни в організацію бібліотечного  обслуговування здійснювана бібліотекою реклама, яка є важливим інструментом інформування населення про досягнення дитячих бібліотек  області. Читачам пропонувалась яскрава, змістовна реклама. Для реклами книги і професії бібліотекаря проводились дні відкритих дверей, дні читача, дні бібліотеки, свята читання, організовувались творчі виставки дітей. Так, Бродівська РДБ за підтримки молодіжної організації «Наше місто» підготували та провели Ніч у бібліотеці «Пледівка – коли книги не сплять». Перепусткою на ніч була подарована книга. Завдяки цій акції бібліотека поповнилася новими, цікавими, сучасними книгами.
         Дбають дитячі бібліотеки області і про наочну рекламну продукцію: інформаційно–рекламні буклети про бібліотеку та її послуги, рекламні листівки, пам’ятки, календарні плани проведення масових заходів. Крім того оформлюються яскраві книжкові виставки до знаменних і ювілейних дат, виставки робіт дитячої творчості.
              Впродовж останніх десяти років активно застосовується вивчення читацьких інтересів, проводяться анкетування, соціологічні дослідження: «Бібліотека майбутнього. Якою ти її бачиш?», «Читати – це круто?!» (Пустомитівська РДБ);  «Кожному читачеві – свою книгу», «Інтернет: помічник чи платформа розваг?», «Бібліотекар. Читач. Українська класика» (Сокальська РДБ).
       200-літній ювілей Кобзаря, як центральна подія, мала місце в діяльності усіх бібліотек області.
         Львівська обласна бібліотека для дітей протягом року реалізовувала обласний фотопроект «Шевченкіана Львівщини», результатом якого стало фотографування всіх пам’ятників Т. Шевченку в містах і селах області, а також групові фото читачів бібліотек біля пам’ятників. Бібліотекарі разом з читачами провели велику пошукову роботу, зібрали відомості про історію створення пам’ятників великому Кобзареві на Львівщині.
Зібрані матеріали виставлялись на блозі методичного відділу Львівської обласної бібліотеки для дітей «БлоГнот Методиста» та був виданий методичний матеріал, який став цінним краєзнавчим ресурсом.
         Ще одним великим проектом обласної бібліотеки для дітей стало проведення Міжнародного Інтернет-конкурсу «Що ви знаєте про українського Кобзаря?», метою якого була популяризація творчої спадщини Т. Шевченка серед читачів бібліотек інших країн.
         Щоб перемогти у конкурсі, потрібно було якомога повніше відповісти на запитання, запропоновані організаторами конкурсу і розміщені на сайті бібліотеки. В конкурсі взяли участь учні 5-11 класів: читачі бібліотек Польщі, Росії, Білорусії, Казахстану та інших країн.
         Гамірно було у Шевченківські дні у всіх дитячих бібліотеках області.      
У Дрогобицькій МЦБС реалізовувався проект «Шевченківські читання», під час якого відбулися літературні посиденьки  «Поетичне слово про Кобзаря», година розгорнутої книги «Візьму у руки я Кобзар»». Юні актори дитячого театру «Лелеченька» при Будинку дитячої та юнацької творчості продемонстрували глядачам виставу «Тарасова ніч», а за результатами конкурсу дитячої творчості «У вінок Кобзаря ми вплітаємо майбутнє» в номінації «Кращий малюнок до творів Кобзаря» були відібрані кращі дитячі художні роботи та організована виставка.
         Поетичний марафон безперервного читання  «Трускавець з  Кобзарем» об`єднав усе місто. Цілий день (22 травня) з центральної сцени міста-курорту лунали вірші Тараса Шевченка (Трускавецька МЦБС).
Сільська книгозбірня села Глинисько Жовківського району організувала день вільного мікрофона «Вічна шана і хвала».
         Вишитий Кобзар читали діти біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Жидачівській районній дитячій бібліотеці.
         Наймасовіший по кількості учасників був районний конкурс «Тарас Шевченко в серці, в художнім слові і на малюнку» у Городоцькій ЦБС, що проходив в 50-ти бібліотеках району і в якому взяли участь 879 учасників. Найкращі роботи були представлені в районній дитячій бібліотеці, компетентне журі визначили переможців, які були нагороджені подарунковим виданням «Кобзаря».
         Народний літературно-музичний театр ім. Леся Курбаса Самбірської  районної бібліотеки запросив своїх читачів на поетично-музичний вечір «І лине над землею Шевченкове святеє слово». Було також оформлено книжкову експозицію «Шевченківської премії удостоєні».
Виставка автопортретів Т. Шевченка «Цей повен сили погляд», експонувалась у Львівській обласній бібліотеці для дітей. І зовні, і за змістом вона вийшла надзвичайно світлою та святковою. Для експонування було відібрано лише сім автопортретів, які були поєднані із віршами: лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, львівського письменника Романа Лубківського та київського художника Адлера Короліва. Отож, кожен конкретний автопортрет був оспіваний двома авторами. Впродовж усіх Шевченківських святкувань біля виставки проводились заходи. Читачі захоплено слухали, як майстерно описано словом те, що Т. Шевченко намалював півтора століття тому.
        2014 рік – Міжнародний рік сім’ї. Традиційною стала тісна співпраця дитячих бібліотек області з родинами користувачів–дітей, що сприяло розвитку сімейного читання, організації:
 - родинних свят з нагоди Міжнародного дня родини,
 - Дня захисту дітей,
 - Дня рідної мови,
 - посвяти в читачі,
 - конкурсів на кращу читаючу сім’ю та інших заходів.
         Працівники Стрийської міської дитячої бібліотеки вели пошук найбільш ефективних форм спілкування з батьками: консультації «Бібліотека – дім мудрості» з обговоренням проблеми «Що важливіше: книга чи комп’ютер?», тренінгові заняття «Уроки спілкування»; виставка світлин «Домашнє вогнище родини, оселя наша і сім’я » (ЦДБ), виставка – рекомендація «На дозвіллі не сумуй, прочитай і поміркуй» (філія №6),  театралізований спектакль «Сучасна бібліотека для дитини і родини» (філія №6), партнерство заради дітей «Сім’я і бібліотека» (філія №4) та інші.
         З нагоди 20-річчя оголошення першого «Року сім`ї» в Сокальській районній бібліотеці для дітей було оформлено книжкові експозиції «Родинне вогнище», проведено історико-етнографічні розвідки «Родинні обереги» та «Дивосвіт рідних оберегів». Виставка–запрошення «Читаю я – читає вся моя сім`я» запрошувала користувачів та їхніх батьків до сімейного читання, за підсумками яких було проведено конкурсні ігри «Тато, мама, я – читаюча сім`я» під час проведення Дня дитинства «Відкриваємо цей світ дітям».
         Пустомитівська районна дитяча бібліотека провела флешмоб «Я маю право…» та бесіду «Великі права малої дитини». На виконання Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини»  Сокальською районною бібліотекою для дітей було розроблено цикл заходів «Правознайко». «Право дитини – право на майбутнє країни» - під такою назвою пройшов пізнавальний захід у Старосамбірській РДБ у рамках Всеукраїнського тижня права. Захід був організований спільно зі школою, правоохоронними органами, районним управлінням юстиції.
         Значно змінилися технічні та технологічні підходи до проведення культурно–мистецьких заходів, як в стінах бібліотек, так і поза ними. Лейтмотивом бібліотечного обслуговування користувачів–дітей влітку стало гасло: «Бібліотека іде до дітей». Бібліотечні послуги надаються користувачам-дітям, батькам під час їхнього відпочинку, у таборах відпочинку та оздоровлення. У кожній бібліотеці реалізується власна програма літніх читань. Літні читання школярів стали інноваційним підходом до розвитку читацької культури на Миколаївській ЦБС. Така традиція особливо активно поширюється у бібліотеках сіл Стільсько, Бродки, Гірське.
         У цьому році Пустомитівська ДБ працювала за програмою «В гостях у книги», яка передбачає проведення таких заходів: ерудит-конкурс «Перевір свої знання», літературний конкурс «Бюро літніх знахідок», бібліошопінг «Книгомода-2014», майданчик «Веселкова гуморина», екологічна експедиція «Перлини природи – заповідники»,  ерудит–вікторина «В країні пахучих квітів і трав» тощо.
         1 червня в бібліотеках Стрийського району стартував літературно- відпочинковий проект «Літо, книга і я – друзі», який включав літературні майданчики «Читаємо завжди, читаємо всюди», майстер–класи «Цілющий букет», «Український віночок», «Національна символіка», літературні сніданки, свято шоколаду.
         «Якщо ви не читали, то ми йдемо до вас» – таку цікаву назву мала програма літніх читань у Турківській районній бібліотеці для дітей. Цього літа бібліотеку активно відвідували не лише мешканці Турки, але й ті школярі, які приїхали на літо у гості до своїх бабусь.
         У бібліотеці-філії с.Вижняни Золочівського району проведено історичну годину, присвячену дитячо-юнацькій організації «Пласт». А передувало тому прибуття у село пластунів з різних областей України в рамках акції об'єднання пластунів України та Польщі. Два тижні на площі біля бібліотеки жив розгорнутий пластунський табір, у якому провадилось життя за законами Пласту. Щоранку відбувалося урочисте підняття прапора, увечері запалювалася ватра та лунали українські пісні, декламувалися вірші. Неодноразово навідувалися юні пластуни і в бібліотеку, спілкувалися зі своїми однолітками, ділилися враженнями від пластунського життя.
         Протягом літа читачі Львівської обласної бібліотеки для дітей за допомогою книг мандрували Європою, адже літня програма читання малу назву «Книжкові євромандри». Репортажі з літніх євромандрів можна прочитати на блозі «Бібліородзинки».
         Розпочалися євромандри «Бібліотечними євросутінками». Понад 80 читачів, які не боялися темряви і готові були рушити у літню бібліотечну подорож країнами Європи, прийшли на це сутінкове дійство. «Таємна читацька кімната» стала чи не найулюбленішим куточком читачів. Пустуючий літом гардероб перетворився у Таємну Читацьку Кімнату, де можна поспілкуватися з друзями, помріяти, полякатися і почитати книжки. Гардеробні номерки перетворились на книжкові: знімаєш з гачка зірочку з номером, читаєш інтригуючу анотацію, яка розповідає про книгу, не називаючи автора та назву – і бігом на абонемент за книжкою № 36. Найцікавіші заходи літньої програми: відкриття літньої програми читання «Книжкові євромандри» «Книжкові Євросутінки», книжкові мандрівки: Великобританією «Запрошуємо до Туманного Альбіону», Прибалтикою  «На бал до королеви Балтики», Скандинавією «Пеппі, Нільс, Мумі-тролі чекатимуть у гості», Австрією «Дух Моцарта живе тут і до нині…» та ін., а також нагородження переможців літньої програми читання «Світанок з Україною», коли діти – учасники програми разом з бібліотекарями зустрічали схід сонця на Високому Замку.
         Свої корективи в роботу бібліотек внесли події в Україні. В бібліотеках області було проведено ряд історичних та патріотичних годин, вечорів пам’яті про загиблих героїв. Так, у бібліотеці–філії с. Дмитровичі (Пустомитівська ЦБС) до дня Збройних сил України відбулася зустріч з жителем села, бійцем полку «Азов». Він розповідав про важкі будні на лінії фронту, про тижні підготовки перед бойовими діями.  Особливо цікавим для дітей був бронежилет, балаклава і шолом, які юні читачі мали можливість приміряти. А ще пан Іван приніс з собою книгу, по якій його готували у бій і подарував бібліотеці (фото).
         Цікаві акції пройшли у Львівській ЦБС для дітей: в рамках Благодійної акції «З Україною в серці творимо дива» читачі бібліотеки №19 виготовили понад 50 ангеликів-оберегів для бійців, разом з письменницею Оксаною Думанською теплі шалики нашим воїнам плели дівчатка у бібліотеці №9. Акцію «Не забудь солдата, Святий Миколаю!» провели юні гуртківці бібліотек №22 та №42. У магазині «Барвінок» вони продавали саморобки, вироби власного виробництва, а зібрані кошти передали волонтерам з радіо «Львівська хвиля» для закупівлі тепловізора, працівники відділу обслуговування учнів 5-9 класів ЦДБ стали волонтерами «Кулінарної сотні» Медичного центру Західного оперативного командування, а читачі ЦДБ впродовж канікул плели маскувальні сітки для бійців-снайперів. Читачі бібліотеки–філії №27 зібрали та подарували пораненим бійцям 87 книг.
         Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек ЦБС для дітей м. Львова провела Загальноміську благодійну акцію «День кольору хакі. Бібліоготовність №1». Головною подією Дня став Благодійний ярмарок «Рука допомоги». Понад  500 виробів з різних матеріалів, виготовлених читачами-дітьми, продавались на Площі Ринок у Львові на благодійному ярмарку. Небайдужі львів’яни та гості міста охоче купували витвори дитячих рук. Понад 13 тис. грн. – зароблені кошти та одноденний заробіток бібліотекарів – передано матері українського прикордонника на лікування сина.
         Краєзнавство – це не тільки історія рідних місць. Це всебічне, глибоке вивчення місцевості, де живеш, її природи, історії, економіки, культури. Краєзнавство завжди було невід’ємною частиною роботи дитячих бібліотек Львівщини  та залишається одним із провідних напрямів їх діяльності. Чудові краєзнавчі матеріали зібрано саме в бібліотеках. Так, у Дрогобицькій районній бібліотеці для дітей протягом  звітного року були  оформлені постійно-діючі краєзнавчі виставки «Тут все священне, все святе, бо зветься просто краєм рідним», «Мій край – прекрасне Прикарпаття» та проведено інформаційний бібліомікс «В древніх Меденичах пахне медами» (про історію села Меденичі, на території якого знаходиться районна бібліотека), в бібліотеці-філії с. Ушня  Золочівського району відбулась презентація книги Василя Лаби «Літопис парафії Ушня від давніх часів» (Львів, 2014). Своє почесне місце ця книга зайняла у бібліотеці на книжковій полиці «Моє село – це мрія і натхнення» краєзнавчого куточка, адже цитовані сільські перекази, що розміщені в книзі, взяті із записів, зібраних самим бібліотекарем під час пошукової експедиції.
         Турківська районна бібліотека для дітей тісно співпрацює з Народним музеєм «Бойківщина». Кожен рік проводиться конкурс ім. М. Утриска.  Цьогоріч у конкурсі брало участь 142 учасники, кращі роботи увійшли до літературно-краєзнавчого вісника «З вершин і низин».
         Цікаво у даному напрямку працюють бібліотеки-музеї Мостиської ЦБС сіл Волостків, Соколя. А про музей українськоївишивки у селі Хоросниця ми вже розповідали на блозі.
         Активно святкували дитячі бібліотеки Львівщини Всеукраїнський день бібліотек. Проводились найрізноманітніші заходи: книжкові презентації, бібліотечні акції,  екскурсії–знайомства з бібліотекою «Усі дороги ведуть в бібліотеку» (Стрийська РДБ, фото № 12), День бібліотеки «Бібліотека для тебе, бібліотека для всіх», флешмоби та багато інших, що демонстрували читачам, які різноманітні послуги вони можуть отримати в сучасних бібліотеках.  Фоторепортаж просвяткування Дня бібліотек.
         В Яворівській районній бібліотеці з нагоди відзначення Всеукраїнського дня бібліотек та у рамках проекту «Дні громадських ініціатив» відбувся  круглий стіл «Освіта дорослих – шлях до успіху» за ініціативою та партнерством Представництва інституту Міжнародного співробітництва Німецької Асоціації Народних Університетів DVV International в Україні. Участь у круглому столі взяли всі зацікавлені сторони та  бібліотекарі бібліотек-філіалів, які стали переможцями 10 мікропроектів: «Змінюй. Дій. Твори» (РБ); «Як наші дідусі й бабусі танцюєм краков’як в їх дусі» (с. Оселя); «Цифрова доба або Відповідальне батьківство» (РДБ); «Створення центру з надання інформаційних і технічних послуг для населення» (с.Чернилява); «Навчання та розвиток мистецтва рогозоплетіння в селищі Шкло» (смт. Шкло); «Сільська бібліотека – сучасний бібліотечно-інформаційний центр для дорослих» (с. Терновиця); «Створення центру освіти «Освіта без кондорів» (смт. Краковець); «Бібліотека – скарбничка українського фольклору» (с. Морянці); «Розвиток і відродження народних традицій в сучасних мистецьких формах як засіб формування морально-естетичних якостей громади» (с. Старий Яр). Ця перемога – великий крок вперед для сільських бібліотек. Для покращення обслуговування читачів та надання сучасних послуг бібліотеки – переможці змогли придбати 5 ноутбуків, 6 багатофункційних пристроїв, 2 мультимедійні комплекти, 2 роутери та ін. обладнання на суму 74274 грн.

Любов Сташко,

зав. НМВ ЛОДБ

Немає коментарів:

Дописати коментар