11 березня 2014 р.

Ідеї на продаж

Така мета наступної форми роботи, яку пропонуємо вашій увазі, шановні колеги. 
До ваших послуг серія методичних закладок «Бібліотрансформер».  Що ж це таке?

Бібліотрансформер – це максимально повно представлена факто- та бібліографічна інформація щодо об’єкту бібліографування, на основі якої можна сформувати інші форми бібліографічних видань. Складається він з декількох складових модулів, а саме: книжкова закладка – інформаційна листівка або флайєр -  інформаційно-бібліографічний словничок - мультимедійний урок-презентація - бібліографічний покажчик - відео-вікторина  - відео-урок.

Отже, перший модуль - методична закладка «Рембрандт української фотографії».


12 лютого 2014 року Комітет премії Президента України «Українська книжка року» визначив кращі книжкові видання 2011-2013 років. У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» переможцем серед 19 претендентів визнано видання «Шевченкова посвята» Василя Пилип’юка.


Пилип`юк, В. Шевченкова посвята / В. Пилип`юк. – Львів : Світло й тінь, 2013. – 157, [2] с. : кольор. іл. – (Постаті).

В альбомі видатний фотомитець сучасності втілив свої глибокі громадянські, особисті почуття в епічне полотно про українського Генія та його священну землю. Колись в інтерв’ю одній з українських газет пан Василь сказав про «Шевченкову посвяту», що тоді тільки готувалася: «Знаєте, для цієї книжки я не просто готую ілюстративний ряд. Фотометафорами говоритиме моя душа, моє серце... Це будуть рядки Шевченка, перекладені на мою художню фотографію». І справді побачити на власні очі і пережити серцем усі ті пейзажі, якими милувався протягом життя Тарас Шевченко – таку неоціненну можливість дарує нам автор.
Крім фотополотен, книга містить так звані «інформаційні ліхтарі», які  повідомляють читачеві цікаві факти та спонукають до подальших роздумів та творчості. В альбомі вдало переплелись сучасні світлини автора і минуле: малюнок Шеченка, слово Кобзаря, маловідомі біографічні дані з життя і творчості Генія. Назва видання є тим ключем, завдячуючи якому читач буде входити у внутрішній простір книги, де його чекатимуть цікаві відкриття Шевченка по-новому.
Завдяки програмі «Українська книга» дане видання надійшло до дитячих книгозбірень Львівщини. Пропонуємо вам, шановні колеги, використати альбом у роботі по популяризації творчості як Тараса Григоровича Шевченка (200-річчя з дня народження якого святкуємо у 2014 році), так і автора альбому. Можливо книга стане поштовхом до організації різних форм виставок (виставка-подорож, виставка-роздум і т.д.), презентації, зустрічі з автором (можна скористатись послугою «замов письменника» http: //metobuks.blogspot.com/p/blog-page_17.html).

Коротка довідка про автора альбому.
Пилип'юк Василь Васильович (нар. 10.01.1950 р.; с.Новоселиця Снятинського району Івано-Франківської області) – визначний фотомайстер, президент видавничого підприємства «Світло й Тінь», знаний у світі Майстер світлини, визнаний світовою спільнотою творець художніх фотографій, значна частина яких вже ввійшла до кращих надбань культурологічної спадщини.
Василь Пилип'юк пройшов шлях від фотокореспондента районної газети до відомого українського фотохудожника. Учасник численних фотовиставок як в Україні, так і за її межами, він є автором багатьох широко відомих фотоальбомів. У кількох навчальних закладах Львова та області запроваджено іменні стипендії Василя Пилип'юка кращим учням та студентам. В рамках Української академії друкарства він створив власну школу фотомистецтва, активно провадить науковий пошук з дослідження розвитку фотосправи в Галичині на межі ХІХ-ХХ століть.
Василь Пилип'юк — член Національної спілки журналістів України,  член правління Національної спілки фотохудожників України, заступник президента Світового Об'єднання Фотографів Українців (С. О. Ф. У. – США), член колегії управління культури Львівської облдержадміністрації,    член президії Ліги творчих спілок Львівщини. 2007 року йому присвоєно високе звання художника Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP). 
Василь Пилип'юк як фотомитець перебуває у постійному пошуку нових шляхів самовираження, працює над вдосконаленням власного стилю і методу, плекає плани розширення можливостей мистецтва фотографування і поліграфічного відображення світливства. Його натхненна та самовіддана праця високо оцінена в різні періоди творчої діяльності.   (http://www.pylypyukgallery.com.ua/ua/gallery/biography)

2 коментарі:

  1. Дякую за цікавий матеріал. Буквально вчора ознайомилася з інформацією про бібліотрансформер на російському блозі "Просто библиоблог", а зараз і Ви доповнили професійну скарбничку.

    ВідповістиВидалити