20 жовтня 2014 р.

ШЕВЧЕНКІАНА ЛЬВІВЩИНИ

м. Городок
Пам’ятник Кобзарю  відкрили 24 серпня 1971 року. Автором роботи - львівський скульптор Василь Ордехівський.           
Спочатку погруддя планували встановити на вулиці Тараса Шевченка, але районний архітектор Тарас Ільчишин домігся, щоб пам’ятник все ж таки встановили на центральній площі міста.

смт.Великий Любінь

Почав свою історію пам’ятник ще у 1992 році на території Львівського заводу комунального устаткування, де був встановлений  з нагоди першої річниці Незалежності  України колективом підприємства. На жаль, виробництво зазнало краху  з цілої низки причин, і погруддя юного Тараса чекала гірка доля забуття і занедбання. У 2000 році до тодішнього голови селищної ради Я. Юрчака звернувся  громадський діяч В.Мацелюх, якого непокоїв стан пам’ятника. Активний краянин і запропонував  подарувати погруддю шанс на достойне майбутнє. На прохання громади Великого Любеня й розпочалися перемовини, внаслідок яких було прийнято ухвалу про безкоштовну передачу громаді пам’ятника для встановлення на території курортного містечка.
З 30 жовтня 2004 року на площі, що поблизу міської лікарні, з високого постамента гордо споглядає на свій народ український Геній. На бронзовій таблиці у вигляді палітри – напис «Тарас Шевченко».

с.Вовчухи

Виготовлений у львівському Державному коледжі декоративного та ужиткового мистецтва ім.І.Труша, як дипломна робота бакалаврів Лариси Романишин і Андрія Фешера. Керівники дипломного проекту, викладачі коледжу, члени Національної спілки художників Олнександр Гавюк, Ярослав Троцько. Консультант з архітектури Юліан Квасниця.
Кошти на виконання скульптури надали вихідці з села: Василь Откович, Мирослав Откович, Михайло Макар.  Будівельні роботи, упорядкування площі забезпечив сільський голова Любомир Галів з громадою села.

с. Градівка


На початку села всіх вітає пам’ятник Тарасу Шевченку, який споруджено 6 вересня 1964 року. Це був на той час перший пам’ятник Кобзареві на Городоччині, збудований коштом сільської громади під наполегливим керівництвом Івана Павловича Бучківського, який, побувавши в Каневі на Тарасовій могилі, взяв звідти грудочку землі і поклявся, що збудує у Градівці пам’ятник Шевченку. Хоч як КГБ залякувало п. Івана Бучківського, але він все-таки зорганізував громаду – кожен мешканець села жертвував на благодійну справу. Це будівництво почалося всупереч забороні влади. А відкрили пам’ятник до 150-річчя з дня народження Кобзаря.

с. Завидовичі


Б. Тимчишин і Я. Мацієвський (місцеві патріоти) у Львові оглянули виставку проектів пам`ятників Т. Шевченка вподобали собі саме цей проект. У1992 році пам’ятник був відкритий.







с. Заверещиця


Пам’ятник встановлений в 2009 році на честь 10-ої річниці школи на подвір’ї Заверешицької ЗОШ І-ІІІ ст. «Берегиня».
Скульптор - Петро Федорович Штаєр. Спонсор – бюст – Паньків Ярослав Михайлович, граніт – Пітко Ярослав Михайлович.





с. Мшана


Пам'ятник Кобзареві побудований 22 травня 2008 р. Скульптор Петро Штаєр, спонсорами були Ярослав Паньків та Ігор Комендант. Ініціатором пам'ятника була громада с. Мшана.







с. Підзвіринець



Встановлений в 1992 році. Автор - скульптор уродженець с.Підзвіринець Кордияка Михайло Миколайович.








с. Суховоля


Ініціатором благородної справи став осередок Товариства української мови імені Т.Г.Шевченка. У день 177 роковини від дня народження Кобзаря відбулось урочисте відкриття пам’ятнику.
Сульптор пам’ятника – член Спілки художників України Анатолій Мокревський.





с. Хишевичі

В січні 1991р. на зібранні сільського осередку народного руху виник задум спорудити пам’ятник Тарасу Шевченку, Євгену Желахівському та відновити могилу Борцям за волю України.
Тоді і вирішили відрядити активних членів руху до м.Ковеля до свого земляка-скульптора, художника Василя Михайловича Кравця, який зразу ж погодився безкоштовно виготовити для свого села погруддя Кобзаря.
І в літку 1997 року пам’ятник Тарасу Шевченку був споруджений в центрі села Хишевичі на роздоріжжі.


Немає коментарів:

Дописати коментар