13 листопада 2020 р.

Час для них - ніщо!

У черговому випуску методичної закладки серії «Літературна географія» пропонуємо подорож до гарячої країни моди, пасти, вина, чоловіків, жінок і пристрасті… 

Це ІталіяЗавдяки своєму географічному положенню протягом багатьох століть вона служила мостом між різними культурами і цивілізаціями. Крім материкової частини, до складу країни входять острови Сардинія і Сицилія. Більшість історичних об'єктів Італії (60 %) внесені в список об'єктів всесвітньої культурної і природної спадщини ЮНЕСКО. Тут також знаходиться один з найстаріших університетів у світі – Болонський університет. Населення країни складає 58 млн. осіб. Офіційна мова – італійська, для 94% населення вона є рідною. Цікаво, що такою об`єднавчою вона стала після написання Данте «Божественної комедії». У Римі – столиці Італії знаходиться місто-держава Ватикан. У 1957 році в Римі була підписана угода, що ознаменувала народження Європейського Союзу. 

Сучасна літературна Італія не менш цікава. Феноменом є серія дитячих книг-коміксів популярної авторки Елізабетти Дамі ...

Народилася в 1958 році в місті Мілан на півночі Італії. Донька видавця П'єро Дамі (засновника видавництва «Dami Editore», створеного у 1972 році), працювала коректором у сімейному видавничому домі і там же почала писати свої перші оповідання у віці 18 років.  

Ідея створення історії про пригоди миші Джеронімо Стілтона виникла  у дівчини під час роботи волонтером, коли надавала допомогу хворим дітям. У 1999 році Дамі почала співпрацювати з видавництвом «Piemme», яке вирішило  надрукувати її серію книг для дітей. Починаючи з 2000 року, коли вийшла перша історія, 115 мільйонів примірників було продано в 150 країнах і на 45 різних мовах. 

Елізабетта Дамі написала понад 100 книг для дітей. Нині письменниця ділить свій час між Італією і містом Седона, штат Аризона (США). Вона любить подорожувати, потрапляти в пригоди і проводити дослідження. Так у  23 роки дівчина вирушила в навколосвітню подорож, згодом піднялася на Кіліманджаро, була в поході у Непалі, пробігла 120-кілометровий марафон у пустелі Сахара та два марафони в Нью-Йорку, а також здійснила стрибок з парашутом. Кілька років тому вона отримала ще й ліцензію пілота. Такі пригоди дають авторці натхнення для створення нових книг про Джеронімо Стілтона. 

З вересня 2015 року українське видавництво «Ірбіс Комікси» почало видавати серію графічних новел про Джеронімо Стілтона українською. Ця популярна італійська серія дитячих книг отримала премію Anderson 2001 за Особистість Року. У 2006 році вона виграла нагороду Nickelodeon Kids Choice Award (дитячий вибір року), а в 2008 -  приз Cartoomics «Не просто комікс». У 2019 році книги серії визнані й увійшли до списку  «Кращі книги Львівщини».

    Головним героєм книг Елізабетти Дамі є миша, що розмовляє та живе в місті Мишанія на Мишачому острові. Це відомий автор, Джеронімо Стілтон, який працює журналістом і редактором газети «Гризун». Він ерудований та врівноважений миш, який мріє жити спокійним життям. У нього є молодша сестра Тея Стілтон, двоюрідний брат Трап Стілтон і улюблений племінник, дев'ятирічний Бенджамін Стілтон. 
    Кожен з героїв має свої особливі риси та вміння. Тея — розумна та кмітлива, любить подорожувати, має чорний пояс з карате. Друг, професор Вольт — відомий науковець, який винайшов Супермишину (машину часу). Пронира Пікпік — приватний детектив. А Трап Стілтон — жартівник та ласун. 
    Пригоди головних героїв пов'язані з діями котів-піратів, які віднайшли спосіб подорожувати в минуле на своєму котольоті, і постійно прагнуть змінити історію на свою користь. Вони мандрують у різні епохи — Античний Світ, Середньовіччя, Ренесанс, де вони захищають Леонардо да Вінчі, Марко Поло, Гутенберга, Моцарта та інших відомих історичних постатей, щоб їхні твори та винаходи дійшли до наших часів в такому вигляді, в якому ми їх знаємо. 
«Відкриття Америки» - це перша книга серії світового бестселеру про Джеронімо Стілтона. У ній герої переносяться у часи Христофора Колумба услід за котами-піратами, які хочуть привласнити собі честь відкриття нового материка та його багатств. На них чекає довга та нелегка подорож Атлантичним океаном разом з експедицією.  
Восьмою книгою в українському перекладі став комікс: «Перша миша на Місяці». Політ на Місяць — важлива подія  для мишачого сімейства! Які інтриги задумали суперники-коти цього разу? 
    Усі видання серії (в італійському оригіналі побачило світ 14 книг) адресовані, насамперед, дітям від 5 до 13 років. Однак вони часто є цікавими й для інших категорій читачів. Подані історичні факти акцентують увагу на основному, легко запам`ятовуються. 
    Приємних подорожей у часі!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар