17 червня 2020 р.

Де можна сказати «привіт» і «до побачення» одним словом?

В Польщі, саме тут значення слова «сześć» звучить в обох випадках! Сьогодні методична закладка серії «Літературна географія» запрошує на гостину до сусіда.  І хоч карантин триває, але з книгою ми спроможні відвідати будь-яку країну – це своєрідний «безвіз». 

Польща – східноєвропейська країна славиться своєю незвичною для українського слуху мовою і величезними порціями їжі в кафе і ресторанах. На її землях в різні часи існували різні державні утворення, але з моменту закінчення Другої Світової війни ситуація стабілізувалась.
Сучасна Польща входить в НАТО з 1999 року, в Європейський союз з 2004, в Шенгенську зону з 2007. Її Конституція стала першою офіційно ухваленою Конституцією в Європі і другою в світі (після США). Чисельність населення країни становить – близько 38 млн. осіб. Столиця держави – Варшава.
В Польщі колосальна кількість архітектурних та сакральних пам’яток, які ваблять туриста, тут проходить нескінченна кількість фестивалів, розташовані різноманітні природні заповідники і саме тут по-справжньому шанують національні традиції. По всьому світу поляки прославили свою країну у різних галузях, серед них відомі 17 Нобелівських лауреатів.
Література Польщі представлена багатьма відомими іменами письменників-класиків, але й нині багато сучасників працюють на цій ниві. Дослідження 2017 року показують, що для поляків читання є визнаною цінністю, яку вони хотіли б реалізувати на практиці.
Серед відомих дитячих авторів сучасної Польщі  - Йоанна Ягелло

Стати письменницею для цієї пані було рівноцінно подорожі навколо світу на верблюді. «Не знаю, чому, але фраза «я хочу написати книгу» звучить у нас як «я хочу об’їхати світ на верблюді». Більшість людей дивилася на мене, як на майже «блаженну». Все змінилося тоді, коли книга опинилася в магазинах, а потім була номінована на нагороди. Тому що якщо будь-яке журі оцінило книгу - то з цього вже сміятися не можна», - згодом поділилась в одному з інтерв`ю Йоанна Ягелло.  


Мова про роман «Кава з кардамоном». Це перша книга авторки з циклу про Лінку Барську. Загалом вона сподобалась українському читачеві і ввійшла до шкільної програми із зарубіжної літератури. 
Це історія 15-річної дівчинки про стосунки з батьками, школу, дружбу, перше кохання і перше розчарування, скелети в шафі своєї родини, їх минуле, яке таке таємниче і ретельно оберігається від дітей. Загалом, стандартний набір тем, які завжди цікаві і болючі для підлітків. Книга правильна, в тому сенсі, що ненав'язливо навчає хорошому. Батьків – не брехати своїм дітям, розмовляти з ними, не замикатися і не ігнорувати. Дітей – не впадати у відчай, не опускати руки. 


Продовження історія знаходить у наступних книгах: «Шоколад із чилі», «Тирамісу з полуницями». Тут героїня навчається в художньому ліцеї. Життя – це не казка, і на шляху виникають нові труднощі.  Оплата за навчання, кохання на відстані, пошук роботи. Авторка говорить про стосунки з рідними та друзями, про важливість бути разом, розуміти та підтримувати, про взаємодопомогу у важкі часи.
2019 року у видавництві «Урбіно» вийшов заключний роман із тетралогії письменниці про Лінку Барську «Молоко з медом». Він вийшов навіть на два місяці раніше за оригінал тексту в Польщі.
У життя відомої героїні раптово вривається… вагітність. І всі плани – стати журналісткою, фотографувати й подорожувати з Адріаном – летять шкереберть. Чи справді дитина поламає запланове? Як на це відреагують вдома мама й родичі, а як у школі сприймуть вагітну випускницю? Врешті, як сприйме цю новину батько дитини? Адже у нього також були свої плани на це життя, на свою кар'єру, на Лондон. Він хоче вивчати живопис в Англії, і здається, взагалі не готовий до створення сім'ї та виконання обов'язків, до виховання дитини. Тож Лінка змушена самотужки давати раду зі всім. Адже потрібно не лише доглядати доньку, а й завершити навчання, скласти іспити. Проте найголовніший іспит Лінка, звісно, складе!
От так на прикладі дорослішання своєї героїні авторка охоплює ряд проблем, з якими стикаються сучасні підлітки, молодь... 

Йоанна Ягелло сама трошки підліток - любить польську прозу, шведські детективи, іспанське кіно і подорожі з рюкзаком за плечима і камерою в руках. Має двох доньок - старшу Юльку і молодшу Басю, які її надихають і дають цінні поради.
А книги завоювали любов читача і визнання: «Кава з кардамоном» — номінація на нагороду «Книжка року» 2011 польської секції IBBY, номінація на нагороду Donga 2011; «Щоденник Черепушки» — додано 16.06.2015 у список «Skarbów Muzeum Sztuki Dziecięcej»; «Зелені мартенси» — 2-е місце в IV Літературному конкурсі ім. Астрід Ліндгрен сучасних книжок для дітей та молоді у віковій категорії 10-14 років,  номінація на нагороду «Книжка року» 2016 польської секції IBBY; «Як дві краплі води» — нагорода в конкурсі «Книжка року» 2018 польської секції IBBY; «Туди, звідки повертаються лелеки» — 3-е місце в V Літературному конкурсі ім. Астрід Ліндгрен сучасних книжок для дітей та молоді у віковій категорії 10-14 років (2019); «День народження» — особлива відзнака в V Літературному конкурсі ім. Астрід Ліндгрен сучасних книжок для дітей та молоді у віковій категорії 6-10 років (2019).
Мешкає зі сім`єю у Варшаві (Польща).

Немає коментарів:

Дописати коментар