3 квітня 2020 р.

Знайти те, що дарує крила

Продовжуємо працювати дистанційно... 
Читаємо і ділимось враженнями од прочитаного. У серії методичних закладок «Час на книги...» пропонуємо книгу, в якій кожен знайде певну життєву мотивацію для себе...

«У житті немає меж, є тільки перешкоди, і будь-яку перешкоду можна подолати» - Девід Бель-творець і майстер паркуру.

Нікулуна, А. Зграя : роман-виклик / Анастасія Нікуліна ; передм. М. Кідрука. – Х. : Віват, 2018. – 320 с. – (Книжкова полиця підлітка).

До номінації короткий список ВВС Дитяча книга року у 2018 році потрапила книга молодої львівської письменниці Анастасії Нікуліної «Зграя». Згодом вона стала переможцем премії «Експресо. Вибір читачів 2019» у категорії «Найкраща книжка для дітей і підлітків». Це вже друга книга цієї авторки, яка отримує відзнаки і хороші відгуки поціновувачів читання.
Спекотний Львів, групка молодих людей – від 16 до 19 щодня кидають виклик міським висоткам і самим собі. Їх об`єднав паркур. Що це? Екстремальний вид спорту, стиль життя, челендж – постійно робити неможливе… Вони - трейсери. Вони ті, хто долає перешкоди. Вони – «вертикальні пішоходи». 4 хлопців і дівчина. Здавалося б для них – найкращий час та вік, улюблене хобі та справжні друзі поряд – радій та будь щасливим. Та у кожного з них є що приховати. Ще й загадкова незнайомка Таша… Випробування для хлопців чи новий друг? Як подолати свої страхи? Чи можливо наодинці розібратися з усіма проблемами? Або… краще разом, однією «Зграєю»?
Динамічний та захоплюючий роман про підлітків, які живуть паркуром. Героїв, в яких неможливо не повірити – справжні та такі звичайні. І з проблемами «як у всіх»: відносини з батьками та однолітками, вибір фаху, бажання бути першим і кращим, сумніви та страхи. І лінія кохання – куди ж без неї. Легка, приємна та ненав`язлива, як бонус до і без того цікавої історії. І хоч роман орієнтований на підлітків, письменниця піднімає багато гострих тем. Начебто легке читання перетворюється на аналіз власних дій. Добре, коли книга викликає у читача емоції. Коли не лишається просто текстом на папері, а стає поштовхом, мотивацією до дій. Ми всі йдемо до мети різними шляхами. Але важливим є у цьому віра. В себе. В своїх близьких. Бо ніхто не уникне помилок, падінь… Проте важливо вміти їх визнавати, виправляти або пробачати собі, підніматися і йти далі.
«Зграя» - книга, яка сподобається і дорослим. По суті, роман може стати таким собі містком між підлітками і старшим поколінням. Адже важливо розуміти один одного…
У книзі є багато автобіографічного: «Ідея написати книгу про те, чим я жила і чим займалася – це набагато крутіше, ніж просто взяти якусь інформацію з Вікіпедії, а написати це зсередини. Я розуміла, що виходжу на ринок з книгою про неоднозначний вид спорту», - розповіла в інтерв`ю Анастасія Нікуліна. Паркур, у переконанні авторки і її героїв – це те, що робить тебе кращим, дає крила, те, що допомагає побороти власні страхи – ти стаєш впевненішим у реальному житті…

Сьогодні Анастасія Нікуліна постійно в роз’їздах — її запрошують на творчі зустрічі і презентації у різних куточках України. В творчому доробку письменниці, крім згадуваного, не менш популярні романи:  «Сіль для моря, або Білий кит», «Завірюха», «Все буде добре». А ще низка її цікавих текстів опубліковані в різноманітних колективних збірках. Багато відзнак і нагород.
Надзвичайно активна по життю. Веде блог за ніком @innspirit у Інстаґрамі. Багато читає книг — у тому числі сучасної української прози та викладає огляди. Проводить творчі онлайн-марафони з написання художньої прози. З дитинства грає у міні-футбол. Захоплюється фотографією, подорожами, велоспортом. Працює копірайтером. Заміжня.

P.S «Думаю, що книгу важливо популяризувати і зараз, і у майбутньому. Книга розвиває фантазію, знайомить з життям та дозволяє ширше дивитися на світ. А мрії та уява – це вже крок до великих та важливих цілей».

Анастасія Нікуліна

Немає коментарів:

Дописати коментар