9 березня 2021 р.

«Березень. Читають всі!»

 З метою популяризації і підтримки дитячого читання, залучення до бібліотеки нових користувачів, закликаємо дитячі бібліотеки Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей долучитися до акції «Березень. Читають всі!» і провести 20 березня День читання.

Ідея проведення Обласного дня читання – 20 березня – народилась у працівників Львівської обласної бібліотеки для дітей і ця акція вже стала доброю традицією на Львівщині. У цей день в усіх бібліотеках-учасницях дітям читають вголос одну і ту ж книгу. Читцями можуть бути не тільки бібліотекарі. Радимо запросити до участі в акції відомих людей, керівників міст і сіл, письменників, артистів, представників різних професій. Це продемонструє дітям, що «читають всі», що читання допомогає людині стати відомою та успішною.

Цьогоріч для голосного читання організаторами обрані книги Сергія Гридіна.

2021 рік – ювілейний для нього.

Коротко про автора:

Я, Гридін Сергій Володимирович, народився у маленькому містечку Здолбунів Рівненської області 8 липня 1971 року.

З дитинства хлопчик Сергійко (тобто я!) вирізнявся серед однолітків. В першу чергу чималою вагою. Якщо середньостатистична дитина важила до 14 років 50-60 кг., то Сергійко (тобто я!) всі 86 кг. Однак після 14-ти я задумався над своїм майбутнім і зайнявся спортом, що, напевне, додало твердості характеру і сприяло стандартизації у підлітковій спільноті.

В цей період я переїхав разом з сім’єю до Монголії за місцем відрядження батька. Там пройшли два дуже згадуваних і досі роки, було придбано багато друзів і купа вражень від квітучого степу, насиченого запахами весни, високого, чистого неба та різних смішних та не дуже подій.

Після повернення до України та закінчення вже в Здолбунові школи в 1988 році намагався вступити до Київського державного університету на факультет міжнародного права. Однак, мріям збутися не судилось і впродовж року набувався життєвий досвід в слюсарній бригаді, де значно поповнився словниковий запас (особливо ненормативної лексики), що іноді навіть допомагало в подальшому житті.

За рік потому для мене відкрились двері економічного факультету Рівненського інституту інженерів водного господарства, який був закінчений в 1994 році.

Після закінчення працював і продовжую працювати за бухгалтерсько-економічними спеціальностями. Під час однієї з перевірок на роботі захотів відірватися від реальності й поринути у світ, далекий від законів про корупцію, бухгалтерської документації та в’їдливих контролерів. Стверджує, що саме тоді було написано першу книгу про Федька. Тепер увесь вільний час Сергій Гридін присвячує літературній творчості.

«Найважче, як на мене, писати книжки саме для підлітків, – зізнався письменник в інтерв’ю “BBC Україна”. – Дитячі книжки простіше писати, бо всі ми колись були дітьми і пам’ятаємо себе якраз у дитячому віці. А підлітки змінюються весь час і змінюються із часом. І тому писати підліткові книжки найважче».

Одружений, виховує сина Сашка.

Пропонуємо в цей день провести голосні читання книг Cергія Гридіна. Автор дитячих книжок «Федько, прибулець з інтернету», «Федько у віртуальному місті», «Федько у пошуках Чупакабри», «Кігтик Ковбаско», «Відчайдушні», електронна книга «Таємниці Ходвартса». Для підлітків написав повісті «Не такий», «Незрозумілі», «Не ангел», «І паралельні перетинаються», «Дорослі зненацька». У 2017 році, після повернення зі служби в зоні АТО заявив про себе як автор книжок для дорослих – «Сапери», «Віраж», «Чужий». Книжка «Федько у пошуках чупакабри» потрапила до «довгого списку» премії «Дитяча Книга року ВВС – 2012». Повість «Не такий» – у короткому списку «Дитяча Книга року ВВС», книжку також відзначено як «Кращу книгу Рівненщини» у номінаціях «Краще видання для дітей» (2013) та «Краще видання для юнацтва та молоді» (2015). Лауреат конкурсу столичної Спілки письменників на найкращу книгу року «Глиняний кіт».

Більшість романів та повістей автора підіймає серйозні проблеми ще зовсім юних людей. Ці книги можуть багато чому навчити не тільки покоління, яке підростає, але навіть їх обізнаних та премудрих дорослих.

Від учасників акції «Березень. Читають всі!» чекаємо цікавої інформації та фотозвітів про проведення Дня читання у Ваших бібліотеках, які будуть виставлені на сайтах обласних бібліотек

Немає коментарів:

Дописати коментар