23 березня 2020 р.

Бібліотека у форматі «ДИТИНСТВА»

Сьогодні хочемо звернути вашу увагу на професійний часопис «Бібліотека у форматі Д°», який заснований у 2015 році Національною бібліотекою України для дітей і Українською асоціацією працівників бібліотек для дітей. Електронна версія видання розміщена на сайті бібліотеки. 
З 2019 року редакція журналу здійснила друкований варіант, який, як подарунок,  надійшов до фондів Львівської обласної бібліотеки для дітей. На жаль, у поштовій передплаті він не поданий. 
До вашої уваги дистанційний огляд основних розділів цього щоквартального науково-практичного часопису за 2019 рік! 
Кожен номер журналу відкриває рубрика «Слово головного редактора». Це, як правило, стаття Гордієнко Алли Іванівни – генерального директора НБУ для дітей, президента Української асоціації працівників бібліотек для дітей, президента Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY), кандидата культурології, заслуженого працівника культури України. У ній авторка наголошує на основній темі чергового випуску видання. 


№ 1 за 2019 – «Дитяча бібліотека у міжнародному бібліотечному світі»; 
№ 2 за 2019 – «Іміджеві заходи – фактор подальшого розвитку сучасної бібліотеки для дітей»; 



№ 3 за 2019 – «Бібліотека та громада: час нових підходів»;  
№ 4 за 2019 – «Сучасна бібліотека для дітей – острів безпеки в небезпечному світі» 





Журнал виступає майданчиком для професійного спілкування, яке активно відбувається в одноіменній рубриці - «Професійне спілкування». У ній колеги діляться досвідом з тієї чи іншої проблематики, обговорюють актуальні питання функціонування мережі спеціалізованих бібліотек для дітей, розглядають нові нормативно-правові акти, спрямовані на покращення бібліотечної галузі. Тут ви почерпнете інформацію про інноваційні методи і форми роботи дитячих бібліотек України, шляхи подолання викликів сьогодення в умовах децентралізації, науково-технічного оснащення закладів культури тощо. Цікаві теми розглянуті у наступних статтях цієї рубрики:
Кувшинова Н., Ткаченко А. Захист персональної інформації в бібліотеці // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 1. - С. 12-14.
Костенко Л. Бінарні методи подачі правової інформації на бібліотечних масових заходах // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 2. - С. 7-9.
Жайворонок Т. Громада – Бібліотека – Дітиінструменти для позитивних змін у сучасних умовах // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 3. - С. 20-22.
Кисєльова С. Методичний супровід  упровадження УДК у роботу бібліотек для дітей // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 4. - С. 13-14.  
Рубрика «Діяльність Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY присвячена знайомству із зразками зарубіжної літератури. Творчість японської письменниці Ейко Кадоно – лауреатки премії Г.-К. Андерсена 2018 року представлена у другому номері видання (Осадча Ю. Відьма Кікі та її літературна мама). Час од часу подається огляд журналу «BOOKBIRD», який готує завідувач відділу документів іноземними мовами Національної бібліотеки України для дітей Ольга Дубова. Своєрідний «журнал в журналі» дає можливість простежити зарубіжну літературну проблематику, зокрема погляд на тему «інвалідності в літературі Індії» (№ 3, С. 25-28).
«Соціальне партнерство» - назва і тема наступного розділу часопису. Це статті, що висвітлюють діяльність бібліотек у співпраці з органами влади, різноманітними іституціями, громадськими організаціями. Серед тем, які найбільш заінтригували:
Кислова О. Кожен робить маркетинг, або Формула сучасного бібліотечного успіху // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 1. - С. 20-23.
Дубова О. Що таке «Ребрендинг» і навіщо він потрібен // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 2. - С. 12-13.
Шестопал І. Соціальне партнерство: перспективний шлях розвитку, зміцнення, розширення партнерських зв`язків та співпраці бібліотек для дітей // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 3. - С. 29-32.
Талант… Це те особливе, що є у кожної дитини. Цій темі присвячена рубрика «Світ дитячої творчості». Про конкурси і різноманітні майстерки як засоби, що сприяють виявленню творчообдарованих дітей, підвищують імідж бібліотеки, а головне активізують дитяче читання.
«Слово творцям дитячої книги» - рубрика є вдалою знахідкою у змісті журналу, адже дає змогу автору-письменнику звернутись до свого читача, поміркувати над процесом написання тієї чи іншої історії, бути максимально відкритим у своїх висловлюваннях. Сподобалась стаття Галини Ткачук «Моя найтихіша, найсмачніша та найчистіша книжка» (№ 4, С. 22-24).
Про все і про всіх, по цілому світу… Наступна рубрика здивує інформаційним колоритом, бо ж має назву «Вітчизняний та зарубіжний досвід». Майданчик прозвітувати про побачене, про досягнуте у роботіпроєкти, студії… У списку мого зацікавлення потрапили наступні дописи: 
Дубова О. Обслуговування дітей і підлітків, тренди і виклики бібліотек США: досвід участі у програмі обмінів // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 1. - С. 31-34. 
Сокуренко Т. Бібліотека працює – бібліотека звітує! // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 2. - С. 21- 23. 
Хаустова С. У світі хештегів і сторіз: наш досвід підкорення інстаграму // Бібліотека у форматі Д°. - 2019. - № 4. - С. 37 - 40. 
«Пам`ятні дати» важливий іструмент у роботі бібліотеки. Така рубрика у журналі об`єднала статті, присвячені творчості відомих людей: письменників, літературознавців, фольклористів, діячів у галузі книгознавства. Міститься матеріал з популяризації книг-ювілярів, організації святкових подій з тієї чи іншої дати, сценарії і літературні вікторини з досвіду бібліотек. Призначення даного розділу «тримату руку на часі». 
«Книги-новини» або ж «Топ-новини» - рубрика, яка є завершальним акордом змісту журналу «Бібліотека у форматі Д°». Тут ви знайдете щоквартальну інформацію про книжкові новинки Національної бібліотеки України для дітей. Увесь список видань поданий за читацьким призначенням, а в межах підрозділів - за алфавітом назв
-        Дошкільнятам та дітям молодшого віку; 
-        Дітям середнього та старшого віку; 
-        Вихователям, батькам, учителям 
Родзинкою таких списків є коротка анотація, що орієнтує про що та чи інша книга. Це вдала підказка для комплектаторів бібліотек, можна простежити чого бракує у фонді, що замовити, на яке видавництво звернути увагу тощо. 

Читайте «Бібліотека у форматі Д°»! Це журнал для справжніх професіоналів! 


Немає коментарів:

Дописати коментар