7 лютого 2017 р.

Коли у мандри кличе книга...

У 2017 році науково-методичний відділ КЗ ЛОР “Львівська обласна бібліотека для дітей” до Року розвитку туризму започаткував серію методичних закладок “5 місць, куди варто поїхати справжнім фанатам літератури”. 
Кожен випуск серії — це нова країна, нове ім`я,  нові книги, нові герої...
     Франція... Париж — місто, батьківщина багатьох відомих дитячих письменників, серед яких автор знаменитого коміксу про Астерікса - Рене́ Госінні́.

Народився 14 серпня 1926 року в Парижі, в родині емігрантів єврейського походження. Батько — син варшавського рабина переїхав до Франції після Першої Світової війни. Мати народилася у Ходоркові (село на Житомирщині) у сім'ї видавців. Отож коріння майбутнього письменника об`єднало дві країни Польщу і Україну.
З часом сім`я Рене переїхала до Аргентини,  де хлопчик навчався в Буенос-Айресі у французькій школі.
У 1945 році Госіні з матір'ю перебралися в Нью-Йорк (США) до родичів. Юнак був призваний на службу в американську армію, але вирішив служити у Франції і поїхав до Європи. По закінченні служби повернувся до Нью-Йорку, де згодом стає головним художником невеликого видавництва «Kunen Publishers», в якому виходять чотири його книжки для дітей.
1951 року Рене Госіні їде у Париж. Він інтенсивно працює журналістом, автором текстів і малюнків для різних видань, а в 1955 році разом з Жаном Мішелем Шарльє і Альбером Удерзо засновує видавництво «Edipress/Edifrance». У цей час Рене знайомиться з знаменитими авторами коміксів: Морісом де Бевереном, Жан-Жаком Семпе.
29 жовтня 1959 рік. На сторінках нового французького журналу «Pilote» була надрукована перша історія серії коміксів Госіні «Пригоди Астерікса», ожили його неповторні герої. 



Астерікс — невисокий чоловічок, невизначеного віку, білявий, вусатий і носатий, що характерно для мешканців селища. Він завжди одягнутий в чорний жилет та червоні панталони, носить короткий меч (гладіус), яким майже ніколи не користується. Ще одна деталь його костюма - крилатий капелюшок, крильця якого міняють положення в залежності від настрою власника.




Нерозлучний товариш Астерікса - Обеліск, з яким він часто свариться й мириться, переживає численні пригоди. Герої мандрують у різні кутки світу: Галія, Британія, Іспанія, Швейцарія, Корсика, Бельгія, Америка.


Чудернацькі історії Госіні перекладені більш, ніж 100 мовами світу, особливо в Європі. Вже вийшло 37 томів. А книга «Астерікс з Галлії»  (1959 року видання) увійшла до списку “100 книг століття”, який складений французькою газетою Le Monde в 1999 році.
Великий внесок Рене Госіні здійснив як сценарист, режисер, продюсер, актор.
Помер, коли йому було 51 рік від серцевого нападу.
Успіх серії книг про Астерікса спричинив екранізацію кількох томів: було випущено 8 мультфільмів та три фільми із живими акторами. На основі коміксів створені численні ігри. Поблизу Парижа існує також тематичний «Парк Астерікса».
Книги для дітей Рене Госіні: комікси, оповідання про меленького Ніколя, - залишаються надзичайно популярними і сьогодні.
З 1996 року щорічно присуджується міжнародна премія імені Госіні найкращому молодому автору коміксів. 
Ім'я Госіні носить одна з вулиць 13 округу Парижа (поблизу Національної бібліотеки Франції).

Немає коментарів:

Дописати коментар