5 грудня 2016 р.

У природі зла немає...

Саме такі почуття викликає книга Надії Марчук, яка включена до списку видань Обласної програми поповнення бібліотечних фондів на 2016 рік. 
Пропонуємо вашій увазі черговий випуск методичної закладки із серії «Навздогін книзі», яка присвячена цьому виданню.
У львівському видавництві «Апріорі» нещодавно побачила світ книга для дітей письменниці Надії Марчук «Спадкоємець та донька повітрулі» - вдалий дебют молодої авторки.  Видання отримало третю премію на Першому Всеукраїнському конкурсі дитячої літератури «Золотий лелека».

Марчук, Н. Спадкоємець та донька повітрулі / Надія Марчук. – Львів : Апріорі, 2016. – 272 с.

Захоплююче фентезі, побудоване на українському грунті, читається на одному подиху. Боротьба сил добра і зла, віра в людину та її можливості, пригоди, випробування та перемоги.
Головні герої – хлопець Данилко, на якого полюють темні сили та донька повітрулі Дзвінка зазнають різних пригод та випробувань, здобувають цінний досвід, вчаться бути сильними та врешті-решт їхнє добро перемагає зло. Персонажі у книзі відтворюють давні образи української міфології, де є домовики, русалки, мавки, а також темні сили природи, – відьма Толигніва, Мольфар Непобор… 
Видання побачило світ з легкої руки письменниці Оксани Думанської, яка зазначила, що життя дітей, описане у книзі надзвичайно цікаво. І воно буде зрозуміле дітям, які живуть у маленьких селах і великих містечках. Міська дитина прочитає цю історію як казку, а сільська - як про себе.
Видання підіймає одвічні філософські питання: як влаштований наш світ, як Бог допомагає людям, як людині потрібно дбати про свою душу. Світ у книзі постає як єдиний живий організм і люди це відчувають, бережно ставляться до природи, а вона віддячує їм добром.
Авторка зазначає, що їй хотілося написати «українського «Гаррі Поттера», але щоб ця історія була світлішою, добрішою, з більшою увагою до сімейних цінностей.
Головний редактор Львівської філії видавництва «Знання» Мирон Іваник зауважив, що Надія Марчук є надзвичайно цікавим автором, тому заплановано видати продовження цієї книги.
Видання розраховане для читача молодшого і середнього шкільного віку.
У роботі колегам-біблотекарям пропонуємо провести урок, круглийий стіл в ігровій формі за цією книгою: «Чи існує в природі добро і зло?» (за основу візьміть роздуми героїв, використовуючи цитати); вікторину «Цікаві винаходи» (запропонуйте їх намалювати, наприклад, “вітрофон”), «Чарівні таланти» (назвіть героїв книги, які володіли чарами, вкажіть якими).

Марчук Надія Олександрівна (народилась 21.03.1968 року) — педагог, поетеса, драматург, перекладач. Проживає у смт. Срібне Чернігівської області. Одинадцять років працювала у Срібнянській середній школі вчителем зарубіжної літератури та англійської мови. Організувала й очолювала шкільний театр, вистави якого здобували призові місця на районних конкурсах. Нині за станом здоров'я не працює (є інвалідом першої групи з дитинства, пересувається на милицях).
З дитинства пише вірші, які друкувалися в районній газеті «Срібнянщина» та чернігівському обласному тижневику «Гарт», а також у газетах «Сіверщина», «Благовіст», «Естафета» (видання дніпровської організації інвалідів), «День»; у журналах «Радуга» та «Свічадо». Співпрацювала з журналом «Всесвіт» як перекладач.
Перша поетична збірка «Версії» вийшла у 2005 року (самвидав), друга — «Прозорий час» у 2007 році (видавництво «Ліра», м. Дніпро).
Авторка має два дипломи конкурсу «Коронація слова» 2004 року за п'єсу «Мавка» (заохочувальний диплом) і 2007 року «Калина та песиголовці». Протягом листопада і грудня 2013 року виставу за п'єсою «Калина та песиголовці» ставив у США Чиказький театр «Гомін». У січні 2015 року цей театр здійснив постановку вертепу «Східна війна» за сценарієм Надії Марчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар