13 липня 2016 р.

"Залишатися людиною..."

Неможливо завжди бути героєм, але завжди можна залишатися людиною.
Й. Гете
Цей вираз відомого автора перегукується зі змістом книги, якій присвячено наступний випуск методичної закладки серії «Навздогін книзі».

Кожна людина у своєму житті переживає багато випробувань, долає труднощі. Переборюючи їх, вона стає сильнішою, мудрішою, впевненішою в собі. Важко крізь це пройти дорослому, що вже й казати про дітей.
Роман Луїзи Мей Олкотт “Маленькі жінки” - один із найпопулярніших творів американської письменниці. Ця історія зараз є досить актуальною для українців. Вона про звичайну сім`ю, яка чекає на тата з війни; про простих дівчат, яким властива шляхетність. Саме цього нам часто бракує. Як долати труднощі, негаразди, позбуватися вад і завжди залишатися людиною—саме про це книга. 
Незабаром до дитячих бібліотек Львівської області завдяки “Регіональній програмі підтримки вітчизняного книговидання” надійде друга частина цього роману.
Олкот, Луїза Мей. Маленькі жінки : частина 2 / Луїза Мей Олкот ; пер. з англ. О. Гладкий.—Львів : Свічадо, 2014.—320 с. 
У цій частині твору продовжується розповідь про чотирьох сестер Марч: Мег, Джо, Бет та Емі. Дівчата вже стали дорослими, і проблеми їхні подорослішали: кохання, розчарування, гірка втрата, одруження. Однак усі пережиті випробування тільки загартували їх, ще чіткіше підкреслили характери, такі різні й водночас подібні у їхньому прагненні взаємопідтримки, добра та любові.
Книга спонукає замислитися про справжні життєві цінності. Автор розповідає про бідних людей з великими душами.
За мотивами роману створені аніме й серіали, мюзикли, опери й вистави, адаптовані до сучасності фільми, радіовистави.
Книжка написана легко й захопливо і принесе задоволення кожному читачеві, незалежно від віку. Якщо ви зацікавились, то почитати першу частину книги онлайн можна за лінком http://loveread.ec/read_book.php?id=26433&p=1 (однак російською мовою). 
Колегам-бібліотекарям пропонуємо провести обговорення за романом Луїзи Мей Олкотт “Маленькі жінки” ( у програму включіть рольові ігри або інсценізацію певного уривку “В образі сестер Марч”; створіть “Кошик думок”- висловів героїв, які найбільш запам`ятались; запропонуйте гру “Відгадай анаграму”- слово, у якому переставлено літери (побудуйте на основних рисах, вподобаннях героїнь); здійсніть перегляд уривку з фільму, який знайдете за лінком https://zona.mobi/movies/malenkie-zhenshchinyце стане вдалим доповненням до будь-якого заходу в цілому).

Луї́за Мей А́лькотт чи Олкотт - американська письменниця. Народилася 29 листопада 1832 у Філадельфії, штат Пенсільванія. Сім`я була незаможньою, тому з ранньої юності дівчинка багато працювала.
У 22 роки Луїза написала свою першу книгу «Байки про квіти». Згодом події громадянської війни знайшли відображення  у її  «Лікарняних нарисах» (1863).
Слава письменниці до Олкотт  прийшла  1868 року, коли була видана перша частина повісті «Маленькі жінки», де праобразами героїнь стали її сестри і вона (в образі Джо). Успіх книги спонукав авторку написати продовження: «Хороші дружини» (1869), «Маленькі чоловіки» (1871) і «Хлопчики Джо» (1886). Також відомі її твори: «Сім братів і сестра» (1875) і продовження «Роза в цвіту» (1876); «Під бузком» (1878), «Джек і Джил» (1880), «Сучасний Мефістофель» (1877), «Клаптевий мішечок тітоньки Джо», «Бібліотечка Лулу» (1886-89рр.) та ін. Вже після смерті письменниці були опубліковані її «Спогади про дні мого дитинства» (1890) і «Комічні трагедії, написані Джо і Мег і розіграні Маленькими жінками» (1893). Олкотт писала автобіографічні поеми, есе, оповідання: «Робота» і «Трансцендентальні захоплення юності» (1873).
Померла в Бостоні 6 березня 1888 року, похована в Конкорді.
В даний час в будинку, де жила сім'я Олкотт, знаходиться музей.

Немає коментарів:

Дописати коментар