6 березня 2015 р.

«Читати — це дієслово без наказового способу»

Читати — це дієслово без наказового : методичні поради до проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання 2015 / Національна бібліотека України для дітей. – К., 2015.

        Щороку, у весняні дні, дитячі бібліотеки України проводять Всеукраїнський тиждень дитячого читання.
         Тиждень дитячого читання — свято, яке зараз як ніколи набуває особливого змісту: тактовно, ненав’язливо, але цікаво і захоплююче організувати зустріч дитини і книги. Адже, як вважає сучасний французький письменник Даніель Пеннак у своїй книзі «Як роман»: «Дієслово «читати» не терпить наказового способу», тому зацікавити читанням, організувати зустріч дітей з головними книгами дитинства – одне із завдань Тижня дитячого читання.
         Як же провести Тиждень змістовно, цікаво і корисно? Що поставити на перший план? Як мають бути оформлені бібліотеки, як краще організувати ігри, зустрічі? На чому зробити головний акцент?
         При плануванні Тижня - 2015 рекомендуємо звернути увагу на оформлення бібліотеки — у першу чергу, на книжкові виставки. Експозиції можна оформити за допомогою самих читачів: запропонувати принести книжки із своїм іменем та короткі відгуки про них «Це я люблю читати, а це не люблю!» (прекрасний засіб виявити читацькі симпатії та антипатії), «Улюблені книги моїх батьків» тощо. Доречними будуть і плакати-звернення до читачів, або плакати-цікавинки (реклама тієї чи іншої книги або автора). При оформленні таких плакатів важливо зацікавити читачів фактами біографії письменника, або влучними цитатами із книги, талановитою ілюстрацією або кадром із фільму-екранізації.
         Використавши сучасні медіа - та Інтернет-ресурси, можна зробити для читачів слайд-презентацію «День народження книги», присвячену книгам – ювілярам (додаток 1).
         Згідно Указу Президента України № 604/2012 від 19.10.2012 р. «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» 2015 рік оголошений Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни. А враховуючи буремні події, які  відбуваються сьогодні у державі, вважаємо, що доречним під час Тижня буде проведення заходів, присвячених патріотичному вихованню.
         Придивимося до дітей, які щодня приходять до бібліотеки. Будь-який бібліотекар, що працює із дітьми, може легко розділити їх на тих, хто не читає (адже до бібліотеки ходять не лише читачі, але чимало гуртківців, глядачів масових заходів, екскурсантів), на тих, хто читає програмні твори (погодимося, що таких основна маса), і нарешті, на завзятих читачів. Умовно можна їх назвати нечитайками, трохичитайками і читайками. Поруч із традиційними героями Тижня можна ввести і таку трійцю: Нечитайко, Трохичитайко і Читайко.
         Однією з подій Тижня може бути проведення конкурсу «Суперчитач» (додаток 2), який може проводитися протягом кількох днів для читачів різних вікових категорій. Такий конкурс вимагає як від бібліотекарів, так і від учасників підготовки, отже готуватися до нього треба заздалегідь. Учасники повинні подати заяви від імені того чи іншого літературного героя, під яким читач буде брати участь у трьох ігрових турах («літературна рибалка», «літературний крос», «літературний тир»). Крім вищеназваних ігор, з учасниками конкурсу можна проводити презентацію костюму літературного героя, влаштувати літературно-театральне шоу, кулінарний конкурс тощо.
         Що можна зробити під час Тижня для нечитайків? На щастя, сучасна дитяча бібліотека може запропонувати не лише книгу. Різноманітні гуртки, студії, клуби за інтересами широко відкривають двері для дітей, і їхня діяльність, навіть не пов’язана безпосередньо із книгою, може бути корисною і цікавою для тих, хто не читає. Отже, діти можуть малювати, ліпити, грати, танцювати, бути глядачами на різних заходах і конкурсах, спілкуватися між собою, переглядати фільми. Звернемося до дітей такими словами: «Ти не хочеш читати? Це твоє право, і ніхто тебе не примушує. Але зазирни до нас — і може знайдеш заняття тобі до душі? Або ж просто весело проведеш час. Запевняємо, що нудно тобі не буде».
         Серед нечитайків можна виділити тих, хто не читає, але любить слухати читання вголос. І запевняємо, що це не лише малі діти. У бібліотеці можна виділити «куточок голосного читання». Сюди можуть приходити і батьки з дітлахами, і вчителі із дітьми, і, нарешті, бібліотекар із своїми підопічними. Можна запропонувати читання із чаюванням, можна запросити дітлахів із їх улюбленими іграшками або навіть із домашніми улюбленцями. Головне — створити атмосферу теплого спілкування і довіри.
         Перевантажені шкільною програмою читачі, які сумно дивляться на список книг, які — кров з носу! — вони мають прочитати (і забути!) — це типовий портрет сучасного читача-підлітка. Саме трохичитайків слід зацікавити! Показати, що читання — це не важко, а навпаки — легко, цікаво, захоплююче! У залученні до книги трохичитайків у пригоді стануть будь-які методи: мета у даному випадку виправдовує засоби. І, на щастя, дитячими бібліотеками за останні роки накопичено багатий досвід інноваційних методів популяризації читання для дітей різних вікових категорій: квести, флеш-моби, ніч у бібліотеці, залучення медіа та Інтернету, перегляд фільмів. 
         Дитина не може полюбити читання з примусу, які б при цьому тричі правильні аргументи не приводити їй на користь книги. Сказати дітям владно: «Читайте!» — можна лише з однією метою: навіки поселити у душі відразу до книги. А можна звернутися таким чином: «Ми хочемо вас не примусити любити читання, але показати, яку радість, насолоду, задоволення воно приносить».

                 Відкрити свято у Львівській області рекомендуємо проведенням обласного Дня дитячого читання, який цього року носить назву «Читаємо книжки Старого Лева» та стартом конкурс «Найкращий читач Львівщини – 2015». Адже 1-й етап (відбірковий) – буде проходити з 20 березня – 25 квітня 2015р. в усіх дитячих і сільських бібліотеках (філіях) населених пунктів Львівської області.


Додаток 1

Матеріали до слайд-презентації
книг-ювілярів 2015 року
(для читачів-учнів 5-7 класів)

Е. Распе. «Пригоди барона Мюнхаузена»  — 230 років

Відеоуривок: Той самий Мюнхгаузен = Тот самый Мюнхагузен [1979] : [електронний ресурс]: за мотивами однойменної повісті Е. Распе /  реж. М. Захаров; сцен. Г. Горін;  оператор В. Нахабцев ; комп.О. Рибніков; в ролях О. Янковський, І. Чурікова, О. Корнєва, О. Абдулов. —[Мосфільм, 1979]. —
1 сер.: Електорн. відео-дані (1 файл: 1 год. 10 хв. 45 с). — Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=OWB4k-YXJUM,    вільний. — Назва з екрана. — Рос. мова. — Канал користувача Киноконцерн Мосфильм
на Youtube. — 01 хв. 03 с. – 02 хв. 24 с.
Текст 1: «Шановні друзі! Нехай моя історія стане Вам за добрий приклад, особливо коли почнете розповідати неймовірні (з точки зору слухачів!) історії. Щоб не потрапили вони до рук якогось невдахи-письменника, і він здобуде собі славу, а  вас ославить на усі віки! І марно згодом доводити, що ти — найправдивіша людина на світі! Завжди Ваш, Фрідріх Ієронім фон Мюнхаузен».
Текст 2: Герой був брехуном і вигадником, а автор — Еріх Распе — цілком серйозною людиною. Вченим — археологом та філологом. Автором ряду творів, присвячених давній скандинавській поезії. Одним із перших, хто звернув увагу на Біблію як твір світової літератури. І раптом — Мюнхгаузен! І слава на віки! Неймовірно!
Відеоуривок: Той самий Мюнхгаузен = Тот самый Мюнхагузен [1979] : [електронний ресурс]: за мотивами однойменної повісті Е. Распе /  реж. М. Захаров; сцен. Г. Горін;  оператор В. Нахабцев ; комп.О. Рибніков; в ролях О. Янковський, І. Чурікова, О. Корнєва, О. Абдулов. —[Мосфільм, 1979]. —
1 сер.: Електорн. відео-дані          (1 файл: 1 год. 10 хв. 45 с). — Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=OWB4k-YXJUM,    вільний. — Назва з екрана. — Рос. мова. — Канал користувача Киноконцерн Мосфильм
на Youtube. — 20 хв. 26 с. – 21 хв.20 с.

Л. Керрол. Аліса у Країні Чудес — 150 років

Текст 1: Ця книга має точну дату народження — 4 липня 1862 року, п’ятниця. Саме тоді професор математики Чарльз Доджонс здійснив чудову прогулянку із трьома сестрами Ліддел: Лоріною, Алісою та Едіт. І оскільки дівчатка у три голоси почали вимагати казку (дуже цікаву, і обов’язково — про них самих, та ще й про самого оповідача), то майбутньому Льюїсу Керролу нічого не залишалося, як вигадувати історію про те, як мала Аліса побігла за білим кроликом, впала у нору і…
Текст 2: Уривок із книги: «Аліса нітрохи не забилась і швиденько схопилася на ноги. Підвела голову догори — там усе тонуло в темряві; зате попереду виднів ще один довгий коридор, і в ньому миготіла, швидко віддаляючись, постать Білого Кролика. Гаятись не можна було й хвилини - Аліса як вітер помчала за ним і ще встигла почути, як він проказав, звертаючи за ріг:
-         Ох, бідні мої вушка! Мої вусики! Як же я запізнююсь!»
Відеоуривок: Аліса у Країні Чудес = Алиса в Стране Чудес [1981]: [електр. ресурс]: за мотивами однойменної книги Л. Керрола. — реж. Є. Пружанський ; сцен. Є. Загданський ;  худож.-постанов. Г. Уманський,           І. Смірнова;  комп. Є. Птічкін ; ролі озвучували Р. Плятт, В. Неєлова,             В. Невінний.  — Електорн. відео-дані (1 файл:    31 хв. 24 с.). — [Киевнаучфильм, 1971]. — Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=4H5yLScZBgk, вільний. — Назва з екрана. — Рос. мова. — Канал користувача ukranima на Youtube. —02 хв. 06 с.- 04 хв. 05 с.
Текст 3:
...Не обрывается сказка концом.
Помнишь, тебя мы спросили вначале:
Что остается от сказки потом —
После того, как ее рассказали?
Может, не все, даже съев пирожок,
Наша Алиса во сне разглядела.
А? Э... Так-то, дружок,
В этом-то все и дело.
В. Высоцкий.

М. Додж. Срібні ковзани — 150 р.

Текст 1. «Багато років тому в Голландії погожого грудневого ранку двоє бідно вдягнутих дітей стояли на березі закрижанілого каналу. Сонце ще не зійшло, але сіра завіса на обрії вже розірвалась, і її краї зарум’янилися, осяяні малиновим світлом нового дня… Гладенькою, немов скло, кригою часом пробігали люди на ковзанах… Тим часом, хлопчик і дівчинка (вони були братом і сестрою) хекаючи, намагалися прив’язати собі щось до ніг — не ковзани, звичайно, ні, а просто дерев’яні полозки, грубо обтесані донизу, із дірками, крізь які були просилені ремінці із сирцевої шкіри».
Текст 2. Це зимова книжка… Ії треба читати обов’язково взимку, особливо тоді, коли за вікном тихо падає сніг… Це книга із драматичними подіями та щасливим кінцем — отже, читання буде доречним напередодні Різдва або Нового Року, або Святого Миколая, якого, до речі, діти Голландії 19 сторіччя чекали із таким самим нетерпінням, як і українські… А ще у цій книзі є подорож Голландією на ковзанах по каналу (певно, не відмовитеся!), таємниці, розгадки, і… срібні ковзани — приз на великих ковзанярських змаганнях. Хто ж його отримає?
Відеоуривок: Ганс і срібні ковзани: [електр. ресурс][1] //38 хв. 24 с.-42 хв. 26 с.

Ж. Верн. «20000 льє під водою» — 145 років

Ілюстрації:
Кадри із фільму «Капітан Немо»
Текст 1: Колись Жуль, хлопчик із Франції 19 ст,.  мріючи про подорожі,  втік з дому, влаштувавшись юнгою на кораблі. Подорож та була недовгою — батьки повернули юного мандрівника додому. Але він виріс, ніхто не заважав йому мандрувати … сидячи за письмовим столом. І зазирати навіть туди, куди у ті роки не могли дістатися ні вчені, ні мандрівники… Але зараз, коли вже давно позбувалися і стали звичними передбачення великого французького письменника-фантаста — чому ми його читаємо з таким же захопленням, як і сто років тому?
Текст 2: «— Граф, — сказал Ваня. — Ты вот живешь на свете столько лет. Столько видел и помнишь. Неужели так было всегда? Стрельба, стрельба, стрельба…
— Всегда, — сказал дед. — Всем заправляют политики. То есть те, кто очень любит власть. Больше, чем тайны мироздания, творчество и радости человеческих отношений…
— Граф, а что делать?.. Ну, чтобы не становилось все хуже?..
Дед усмехнулся:
— Любовь Петровна тебе сегодня объяснила: мальчики должны больше читать Жюля Верна…
— Граф, я ведь серьезно…
— И я…»
(В. Крапівін. Уривок із роману «Гваделорка»)
Відеоуривок: Капітан Немо = Капитан Немо [1975] : [електронний ресурс]: за мотивами романів Ж. Верна «20000 льє під водою» і «Паровий дім»/  реж. В. Левін; сцен. В. Левін, Е. Смірнов;  оператор Ф. Сільченко; комп. О. Зацепін; в ролях В. Дворжецький, Ю. Родіонов, М. Кононов, В. Талашко та ін. —[Одеська кіностудія, 1979]. 
1 сер.: Електорн. відео-дані          (1 файл: 1 год. 13 хв.). — Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=RWPyeiiybJM,     вільний. — Назва з екрана. — Рос. мова. — Канал користувача Agency of Internet Rights на Youtube. — 51 хв. 45 с. – 54 хв.25 с.

І. Франко. «Лис Микита» — 125 років

Ілюстрації:
Відеоуривок: Лис Микита [2007]: [електр. ресурс]: за мотивами однойменної казки І. Франка / реж. М. Яремко,  комп. М. Скорик; ; ролі озвучували В. Дорожинський, В. Кметик, В. Мазур, А. Паламаренко.  — К.: Фрески, 2007.
1 сер.: Електорн. відео-дані (1 файл:    53 хв. 19 с.). — Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=VpROlAmhDyU , вільний. — Назва з екрана. — Укр. мова. — Канал користувача Firtka на Youtube. — 01 хв. 25 с.- 02 хв. 25 с.
Текст 1: «Ся віршована казка, яку ви, дорогі браття, певно вже читали, над котрою дехто, може, тільки сміявся, а дехто, може, й глибше задумався, міркуючи, що у нас, між хрещеними людьми не одно таке діється, про яке тут у казці розказано, — се не моя видумка, а має свою історію...». (Іван Франко). Текст 2: Лис — давній герой народних казок усіх часів і народів. Звісно, Іван Франко, який добре знав, що було у ті часи, «коли ще звірі говорили», був знайомий і з рудим прикарпатським шахраєм Микитою, і його приятелями та ворогами. Отак і з’явилася поема, цікава як малюкам, так і дорослим, бо в ній багато філософських думок, афоризмів, крилатих висловів та приказок. Поряд із шевченківським «Кобзарем», франківський «Лис Микита» є однією із найпопулярніших українських книг.
Текст 3: Афоризми від «Лиса Микити».
***
А вважай на ту падлюку,
Щоб не вдрав яку він штуку,
Бо то, брате, хитрий звір!
***
А назустріч небезпеці
Ліпше вийти, ніж в кутку
Дожидать на себе грому!
***
В нас підмога лиш одна єсть —
Се розумна голова.
***
Де Бурмило — цар народа,
Там пропала честь, свобода,
Голос правди занімів.
***
Знай же, пане, біль мій тайний!
Я не єсть Баран звичайний,
Я — овечий патріот!
Думка в мене — розбудити
І з неволі слобонити
Весь овечий наш народ.
***
Лис іде, як мокра курка,
Вовк Неситий ззаду штурка,
А Медвідь веде за шнур.
***
Тут одна лиш стежка бита
Вас до правди доведе.
***
Хто ж то бачив, щоб наука
Йшла до голови без бука?
***
Що нам воля?
Вовк поїсть нас серед поля,
Нам про волю думать гріх!
Текст 3:
Цікаві факти: Лис Микита — не лише герой Франкової казки. Це…
- Український публіцистичний журнал 1980-х років.
- Тризірковий готель у гірськолижному курорті Славське.
- М’яка іграшка.
А також,
- у книзі Тараса Кінько «По секрету всьому світу», Лис Микита —«Відомий у всьому Прикарпатті шахрай»;
- український виконавець популярних пісень Юрко Юрченко виконує пісню про Лиса Микиту;
- у «Живому Журналі» ведеться щоденник фарбованого Лиса
- Микиті присвячено безліч творчих переробок, як, наприклад, настінне панно художниці Лілії Куденко «Лис Микита з дружиною» або flash-анімація художника-аніматора Михайла Яремка.

А. Ліндгрен. «Пеппі Довгапанчоха» — 70 років.
Ілюстрація:
Текст 1: Щоб втішити і розважити хвору доньку, її матуся може виконати будь-яку її забаганку: навіть розповісти про дівчинку із дуже довгим ім’ям (скорочено — Пеппі Довгапанчоха). Аж раптом вона сама ламає ногу — теж мало приємного! Але коли ще записати вигадані історії про руду фантазерку? Навіть не підозрюючи, що ця казка виявиться до душі усім дітям світу!
Текст 2: Із щоденника Пеппі: «Я не хотіла дорослішати! Ніколи! Адже дорослі люди ніколи не радіють, а лише думають про свою нудну роботу, модні убори і прибит… прибут… якісь там податки! Мені вже 70 років, але я, як і раніше, лишилася дівчинкою із рудими кісками і в різних панчохах, і досі живу у віллі Хованка і граюся із Томмі та Анікою… Так, я, може, і невихована, але маю добре серце! І жодній дитині я не зашкодила за ці роки, жодну не зрадила!»
Відеофрагмент: Пеппі Довгапанхоча = Пеппи Длинныйчулок [1984] : [електронний ресурс]: за мотивами однойменної повісті А. Ліндгрен /  реж. М. Мікаелян; сцен. М. Мікаелян;  оператор А. Княжинський; комп. В. Дашкевич; в ролях С. Ступак, Ф. Ступов,  С. Щелова, Т. Васильєва та ін.—[Мосфильм, 1984]. 
2 сер.: Електорн. відео-дані          (1 файл: 1 год. 03 хв. 07 с.). — Режим доступу: http://cinema.mosfilm.ru/films/film/Peppi-Dlinnyjchulok/peppi-dlinniychulok-1/, вільний. — Назва з екрана. — Рос. мова. — 57 хв. 30 с. —
59 хв.12 с.
Додаток 2

Літературні ігри для конкурсу «Суперчитач»
Для читачів різних вікових категорій

«Я в морі книг як риба в воді»
Літературна рибалка
(перший тур)

Обладнання: Три великих коробки або інші ємності для «риб» («ставок», «озеро», «море»), «вудки», «риба» різних розмірів з номерами[2].
Умови: Кількість «рибалок» не повинна перевищувати 20 читачів, щоб у кожного із них був шанс спіймати якомога більше рибок. За три хвилини «рибалки» по черзі мають спіймати певну кількість «рибок» і відповісти на питання під певними номерами, тобто «продати рибу» ведучому-бібліотекарю. Якщо відповідь на питання дається одразу («свіжа рибка»), нараховується більша кількість балів, якщо із підготовкою («юшка) — меншою. При підготовці «юшки» читач може користуватися бібліотечним фондом або Інтернетом («ціна» риби подається у прейскуранті). При невірній відповіді бали не зараховуються. «Золота рибка» при вірній відповіді подвоює кількість балів (у розробці ці питання виділені жирним шрифтом). До наступного туру за кількістю балів слід  відібрати 9 учасників


Знов за рибу гроші
Прейскурант гри


Плотвичка,
пічкур,
чорноморська барабулька
Карась,
йорж,
ставридка
Лящ,
окунь,
камбала
Сом,
щука,
катран
Свіжа рибка
(бліц-відповідь
10
18
30
50
Юшка
(відповідь із
підготовкою
5
9
15
25

Ставок
(для читачів-учнів 1-4 класів)
Плотвичка.
1.                   Хто написав казку про золоту рибку? (О. Пушкін).
2.                   Як звали головного героя казки «За щучим велінням»? (Ємеля).
3.                   Де ловив рибу вовк із казки «Лисичка-сестричка та сірий вовк»?
(В ополонці).
4.                   Як «одяг» носить риба? (Луска).
5.                   Як називаються риб’ячі діти? (Мальки).
6.                   Без чого не може жити риба? (Без води).
7.                   Хто написав оповідання «Карасик»? (Микола Носов).
8.                    Де перебував головний герой казки «За щучим велінням»? (На печі)
9.                    Що приказував герой казки «Лисичка-сестричка та сірий вовк», коли ловив рибу хвостом? («Ловись, рибко, велика-превелика»).
10.               Чим дихає риба? (Зябрами).
11.               Як називається будиночок для риб? (Акваріум).
12.              Відгадати загадку:
Кинув не палку, піймав не галку,
Скубу не пір’я, їм не м’ясо. (Риба)
13.              Якою голкою не  можна шити? (Риба-голка).


Карась
1.     Відгадати загадку: У мулі він ховається, в сметані смажиться. (Карась)
2.     На який предмет поміняли карасика в однойменному оповіданні Миколи Носова? (На свисток).
3.     Чим спіймав старий золоту рибку із казки Пушкіна? (Неводом).
4.      Як звали коропа із казки Отфріда Пройслера «Водяничок»? (Ципрінус)
5.      Із якої казки уривок:
Довго ждав старий біля моря,
Не діждався, пішов він додому.
Глянув — аж перед ним землянка,
На порозі сидить його баба,
Перед нею — розколоті ночви.
(«Казка про рибака та рибку» О. Пушкіна).
6. Яка реально існуюча рибка є золотою? (Карась).
7. Хто автор казки «Кіт-риболов?» (Володимир Сутєєв).
8. Питання-жарт: Чому море солоне? (Тому, що у ньому оселедці плавають).
9.     Який спосіб ловити карасів описав Юрій Коваль в оповіданні «Карасі»? (За допомогою корзинки з дірками).
10.Доповнити прислів’я: На те щука в річці… (щоб карась не дрімав).
11.Які риби згадуються у казці «Чому риби мовчать»? (Карась і щупак).


Йорж
1. Відгадати загадку:
Стась закинув вудку в річку,
піймав рибку невеличку.
Та пустив її з руки,
бо кусались плавники. (Йорж)
2. Скільки разів ходив до моря старий із казки Пушкіна? (5).
3. Відгадати загадку: Чорну гадюку візьму я в руку — вона не вкусить.(В’юн)
4. Відгадати загадку:
Щоб рибину цю піймати,
Слід її нагодувати.
Наварити бараболі
І гороху, що у полі…(Короп)
5. Питання із підказкою: Хто написав казку «Риб’ячий дім»? (а також книги «Лісова газета» і «Чий ніс краще»). (В. Біанкі).
6. Який бичок не вміє мукати? (Риба бичок).
7. Якого кольору були рибки у «Казці про різнокольорових риб?». (Біла, червона, синя, жовта).
8.     Який меч не можна гострити? (Рибу-меч).
9.     Чи існують у підводному світі сонце та місяць? (Так, риба-сонце і риба-місяць).


Сом
1. Відгадати загадку:
Ляже й спить на глибині
З шаром мулу на спині,
Тільки вуса повертає,
Що навколо – все він знає! (сом)
2. Якою рибою можна пиляти дрова? (Риба-пилка).
3.     Які риби згадуються у мисливських усмішках Остапа Вишні? (Короп, сом, щука).
4.     Доповнити прислів’я: Не вчи рибу… (плавати).
5.     Чи правильно казати «чудо-юдо риба кит»? (Ні, бо кит — це не риба).
6.      Чи живуть у морі коні, собаки, півні, їжаки та собаки? (Так, є риби — морський їжак, морський півень, морський коник, морська собачка).
7.      Яку рибу ловили Данило і Кузько в оповіданні Григора Тютюнника «Як спіймали розбишаку?» (Сома).


Озеро
(для читачів-учнів 5-7 класів)

Пічкур
1.Яка риба є героєм сатиричної казки російського письменника М. Салтикова-Щедріна? (Пічкур).
2.     Доповнити прислів’я: Дешева риба… (дешева й юшка).
3.     У якій казці «риби, великі й маленькі, мелькають між гіллям, зовсім так, як у нас у повітрі пташки». («Русалонька»).
4.     Яку першу рибку спіймав Ява на безлюдному острові у романі В. Нестайка «Тореадори з Васюківки»? (Пічкура).
5.     Доповнити прислів’я: Риба гниє… (від голови).
6.     Питання-жарт: Чому риби мовчать? (Тому що у воді важко говорити).
7.     Чи вміють риби літати? (Так, це летючі риби).
8.     Доповнити прислів’я: Щоб рибку їсти… (треба в воду лізти).
9.     Яка наука вивчає риб? (Іхтілолія).
10.                     Як можна сказати про людину, яка нічого не говорить? («Мовчить, як риба».)
11.                      Доповнити прислів’я: Рибак рибака… (бачить здалека).
12.                      Про кого говорять «ні риба, ні м’ясо»? (Про людину, яка не має видатних здібностей та чітко вираженої життєвої позиції).
13.                     Яка риба називається так, як країна у Південній Америці? (Аргентина).

Окунь
1.     Відгадати загадку:
Вудки лиш позакидали,
Щось одразу упіймали.
Рибонька нівроку,
ну а зветься (окунь).
2.      Доповнити прислів’я: Ми з тобою… (як риба з водою).
3.      Яка риба є найотрутнішою? (Бородовчатка).
4.     Продовжити прислів’я: Лякали щуку… (що в озері її топити будуть).
5.      Доповнити прислів’я: Риба псується з голови… (але чистять її з хвоста).
6.      Доповнити прислів’я: Битися, як… (риба об лід).
7.      У якому романі Жуля Верна герої полюють на морське чудовисько? («20000 льє під водою»).
8.      Хто є автором оповідання «Як спіймали розбишаку?» (Григір Тютюнник).
9.      Яка риба виробляє достатньо світла, щоб читати? (Анчоус).
10.                      Яке значення фразеологізму «Знов за рибу гроші»? (Повторювати, наполягати на чому-небудь).
11.                     Яка назва риби виникла від назви органу зору? (Окунь).

Лин
1.     Доповнити прислів’я: Нема над рибу… (линину), над м’ясо свинину.
2.     Доповнити прислів’я: Неспіймана риба… (завжди велика).
3.     Яку чарівну властивість мала срібна рибка у повісті В. Крапівіна «Казки про рибалок та рибок»? (За її допомогою герої могли мандрувати у часі).
4.     Хто є автором казки «Говорюща риба»? (Емма Андієвська).
5.     Які риби доводять, що життя — це рух? (Скумбрія і анчоус, які гинуть, коли перестають рухатися).
6.      Доповнити прислів’я: Аби риба… (а хліб буде).
7.      Доповнити прислів’я: (Спереду невода)… рибу не ловлять.
8.      Доповнити прислів’я: Всяка риба гарна… (коли на гачок іде).
9.     Яка рибка була замість серця у героя повісті Владислава Крапівіна «Літо скінчиться не скоро?» (Червоний вулеахвост).

Щука
1.     Яку «кару» присудили щуці у однойменній байці Леоніда Глібова? (Кинули у річку).
2.     Відгадати загадку:
В річці риба проживає —
Довгу морду вона має,
Гострі зуби, хижу вдачу –
В річці всі від неї плачуть.
У ставку найбільша злюка —
Це зубаста хижа…(Щука)
3.      Питання з підказкою: Який відомий російський письменник є автором книги про рибалку? (також це автор казки «Червоненька квіточка»). (Сергій Аксаков).
4.     Впізнати твір за уривком: «…Рибa зaгинулa — це сумно. Однaк кожен мусить рaніше чи пізніше вмирaти. І, як нa мене, горе рибaлки з приводу зaгибелі приятеля нaвіть сумніше, ніж сaмa смерть риби. Тa вмирaти, зa все життя не почувши голосу риби, — це спрaвді нaйгірше, що може трaпитися людині». (Е. Андієвська. «Говорюща риба»)
5.     Із якою рибою впряглися у віз лебідь і рак з байки Л. Глібова? (Із щукою).
6.     Чи може морська лисичка полювати на морського зайця? (Ні, морська лисичка - це риба завдовжки 20-30 см, а морський заєць - це ссавець сімейства тюленів довжиною 2,5 м.)
7.     Відгадати загадку: Крила є та не літає, ніг нема,а не доженеш, зуби є та не порахуєш. (Щука).
Море
(для читачів-учнів 8-9 класів).

Барабулька
1.              Добре ловити рибу… (в каламутній воді).
2.              Не буде риба…  (раком).
3.              Риба глядить, де глибше… (людина — де краще).
4.              Скількома рибками Ісус Христос нагодував величезний натовп людей? (Двома).
5.              Назвіть автора та назву повісті американського письменника про старого рибалку. (Е. Хемінгуей. «Старий та море»).
6.              Яку ціну був готовий заплатити рибалка із казки Оскара Уайльда за одруження із Морською Дівою? (Власною душею).
7.              Який роман Віктора Гюго присвячений рибалкам? («Трудівники моря»).
8.              Який вітрильник плаває без вітрил? (Риба-вітрильник).
9.               Чи може ревіти риба білуга? (Ні, вислів «ревіти білугою» стосується не до риби, а до кита білухи).
10.          Для чого водяник Барабула із казки В. Рутківського «Бухтик із тихого затону» мріяв перетворитися на рибку? (Щоб вільно мандрувати).
11.          Друга назва риби барабульки. (Султанка).
12.         У якій країні риба була символом щастя і достатку? (У Стародавньому Китаї).
13.         Назвіть оповідання А. Чехова про невдалу рибалку. («Налим»).

Ставрида
1.     У якому морі рибалив герой повісті Е. Хемінгуея? (В Атлантичному океані).
2.     Із якого твору уривок: «А коли ми ото часом наловимо волоком чи топчійкою риби і принесемо до куреня, він, усміхаючись, докірливо хитав головою і промовляв з почуттям тонкого жалю і примиренності з бігом часу: - А-а, хіба це риба! Казна-що, не риба. От колись була риба, щоб ви знали. Ото з покійним Назаром, хай царствує, як підемо було...». (О. Довженко. «Зачарована Десна»)
3.     І риби наловить… (і ніг не замочить).
4.      Коли в Україні святкується день рибалки? (У другу субботу липня).
5.      Як називається промислове риболовецьке судно? (Траулер).
6.      Яку рибу штучно розводять у ставках? (Дзеркального коропа).
7.      Скільки важить найлегша у світі рибка? (2 міліграма).
8.     Хто живе у ставку, описаному Остапом Вишнею: «Серед лiсу ставок, очеретом з одного боку прикрашений...I якесь так воно вийшло, що з одного берега у ставок сосни заглядають, а з другого, протилежного, — дуби... Лiворуч над ставком — гребля, а праворуч — луки прослалися, з зеленими кущами, з вербами, з густою-густою травою». (Коропи).
9.     Як звали щуку-злодійку у казці В. Рутківського «Бухтик із тихого затону»? (Зубатка).
10.  Яка риба є емблемою японських самураїв? (Короп).
11.  Скільки риб виловили апостоли, коли Христос велів їм закинути сіті? (153).


 Камбала.
1.      Продовжити прислів’я: Легше рибу з’їсти… (як піймати).
2.     Продовжити прислів’я: На безриб’ї…  (і рак риба).
3.      Про яку рибу йде мова в оповіданні В. Астафьєва «Цар-риба»? (Осетр).
4.      Питання із підказкою: Яка риба поїдає свій «нічний одяг» (підказка: так же зветься і різнокольоровий птах). (Риба-папуга)
5.      Хто є автором української балади «Рибалка»? (П. Гулак-Артемовський).
6.      Назвіть автора і назву роману американського письменника, герої якого полюють за білим китом. (Г. Мелвілл. «Мобі Дік»)
7.      Які апостоли — учні Ісуса Христа — були рибалками? (Петро, Андрій, Іоанн, Яків).
8.      Чи існує у природі срібна рибка? (Так, біля берегів Нової Зеландії).
9.      На якому боці знаходяться очі камбали? (На правому).

Катран
1.     Відгадати загадку:
Я ж не звір, а просто риба,
Хоч зубів у пащі тьма.
В мене є єдина хиба –
Друзів змалечку нема! (Акула)
2.     Продовжити прислів’я: Велика риба…  (в великій воді сидить).
3.      Продовжити прислів’я: І риба співала б…, (коли б голос мала).
4.     Зябра якої риби були пересаджені людині-амфібії у романі О. Бєляєва? (Акули).
5.     Із якою рибою краще уникати зустрічі? (Із акулою).
6.     Яка риба відіграла вирішальну роль у долі капітана Гранта у романі Жуля Верна? (Акула, або риба-молот, яка проковтнула пляшку із запискою).
7.      У якому озері водиться риба, яка тане на сонці? (Байкал).


«Література+математика»
Літературний тир
(другий тур)

Обладнання: Мішень із трьома колами (великим, середнім і малим), лук, пронумеровані стріли.
Умови гри: «Стрільці» навмання беруть пронумеровані стріли і по черзі стріляють у мішень. В залежності від того, у яке коло потрапляє стріла, відповідають на питання і за вірну відповідь отримують певну кількість балів. (мале коло — 10 балів, середнє — 20 балів, велике — 30 балів). За невірну відповідь бали не зараховуються. Чим менше коло, тим простіше питання. До наступного туру повинно лишитися 6 стрільців.

Питання для читачів-учнів 1-4 класів.
Мале коло.
1.     Хто жив у бабусі — один білий, другий сірий? (Два веселих гуся).
2.     Вгадати назву казки «Білосніжка…» (і сім гномів).
3.     Відгадати загадку: Головата, дженджуриста, сорочок наділа триста, а нога одна. (Капуста).
4.     Яка оцінка існує лише у повісті В. Нестайка про 4 «Б»? (Одиниця з обманом)
5.     Коли відбувається події казки «12 місяців»? (На Новий рік).
6.     Скільки розбійників було у Алі-Баби? (Сорок).
7.     Скільки пригод пережили Барвінок і Ромашка? (100)
8.     Скільки дітей мала бідна удова із казки Марка Вовчок? (10)
Середнє коло.
1.     Відгадати загадку: Має шкір сім, витискає сльози всім. (Цибуля)
2.     Яке число об’єднує товстунів, поросят і ведмедів? (3).
3.     Якого кольору були носи у героїв казки «Два морози»? (Синього і червоного).
4.     Відгадати загадку: Шість ніг, дві голови, один хвіст, четверо очей, два носи. (Вершник на коні)
5.     З якої казки уривок: «Лисичка узяла сир і розламала його. Та розламала головку так, щоб один шматок був більше іншого. Ведмежата зразу помітили: — Цей більше!» («Двоє жадібних ведмежат»).
6.     Скільки козенят захопив вовк із казки «Вовк і семеро козенят»? (Шість, бо одне сховалось).
7.     Скільки історій містить казка Г. Андерсена про снігову королеву? (Сім).
8.     Відгадати загадку: Два брати, обидва Кіндрати, через дорогу живуть, один одного не бачать. (Очі).
Велике коло.
1.     Які тварини згадуються у народній пісеньці  «Два півники»? (Півники, курочки, цап, коза, козенятко, вовк).
2.     Назвати твори Всеволода Нестайка, у назві яких є числа? (Скринька секретом, або Таємниці квартири номер сім, Одиниця з обманом, П’ятірка з хвостиком, Таємниця трьох невідомих, Незнайомець із тринадцятої квартири,  Дивовижні події в 6 «Б», Супутник «Ліра-3»)
3.     Автор казки «Двічі по два дорівнює кульбабці». (Ірина Жиленко)
4.     Скільки історій про Марійку і Тюпу написала Ірина Старицька? (12)
5.     Скільки разом важили  Дениско і Мишко із оповідання В. Драгунського «Рівно 25 кіло»? (49,5 кг.)
6.     У який книзі М. Носова про Незнайку подається зріст, об’єм голови та довжину носа головного героя? («Незнайко на Місяці»)
7.     Як звали героїню казки Оксани Іваненко «Три бажання»? (Зіна).
8.     Розшифрувати назву російської народної казки: 7-7-Е-О-Н-І-В. («Сім Сімеонів»)

Питання для читачів-учнів 5-7 класів.
Мале коло
1.     Скільки днів із свого життя описує Іван Борондук у повісті Івана Андрусяка? (Вісім).
2.     Скільки подвигів здійснив Геракл? (12)
3.     Як звали п’ятнадцятилітнього капітана із роману Жуля Верна? (Дік Сенд).
4.     Вгадати загадку: Барилко без обручів, без дна, а в нім два сорти вина. (Яйце)
5.     Яка цифра найчастіше повторюється у казках? (3).
6.     Скільки потів сходить під час напруженої роботи? (Сім)
7.     Якою дорогою обходять небажану людину? (Десятою).
8.     Що важче: сто кілограмів пір’я, сто кілограмів заліза чи один центнер зерна? (Однаково)

Середнє коло
1.     Хто є автором казки «Два сини»? (Марко Вовчок).
2.     За якою повістю Кіра Буличова був знятий фільм «Гостя із майбутнього?» («Сто років тому вперед»).
3.     Назвіть книги Жуля Верна, у яких є числа? («П’ять тижнів на повітряній кулі», «20 000 льє під водою», «П’ятнадцятилітній капітан», «Навколо світу за 80 днів»).
4.     Письменник-фантаст, автор повісті «Мільйон і один день канікул». (Євгеній Велтістов).
5.     Назвіть книгу, у якій є порода собак і число. («101 долматинець»).
6.     Назвіть автора книг «Тридцять три — нос утри», «Семь фунтов брамсельного ветра», «Трое с площади Карронад» (Владислав Крапівін).
7.     Які книги написав професор математики Чарльз Доджсон? («Аліса у Країні Чудес», «Аліса у Задзеркаллі»).
8.     Скільки голубів потрібно було знайти Васі Куролєсову із повісті Юрія Коваля? (5)

Велике коло
1.     У назві якої відомої збірки східних казок є два числа? («Тисяча і одна ніч»).
2.     Скільки метрів має морська миля? (1854).
3.     Що об’єднує оповідання англійського письменника Джеймса Олдріджа і казку Ганса Христіана Андерсена про маленьку дівчинку? (Дюйм — одиниця виміру довжини, яка дорівнює 2,54 см).
4.     Скільки коштував комод Чиппендейла у повісті Рональда Даля? (10 000 фунтів).
5.     Скільки героїв у циклі повістей Енід Брайтон. (П’ять).
6.     Скільки п’ятниць може бути у тижні? (Сім).
7.     Яке колесо непотрібне у возі? (П’яте).
8.     Як за допомогою п’яти одиниць одержати 100? (111-11=100)

Питання для читачів-учнів 8-9 класів

Мале коло
1.     Скільки головних героїв  у романі О. Дюма про мушкетерів? (Чотири).
2.     Назвіть професії двох капітанів із роману В. Каверіна. (Моряк і льотчик).
3.     Скільки стільців шукали герої роману Іллі Ільфа та Євгенія Петрова? (12)
4.     Який роман Габріеля Маркеса є найвідомішим? («Сто років самотності»).
5.     У якій відомій комедії Михайла Старицького є число? («За двома зайцями»).
6.     Як можна назвати число 12? (Дюжина)
7.     Скільки треба ластівок, щоб пришла весна? (Більше однієї).
8.     Хто є автором комедії «Дванадцята ніч»? (Вільям Шекспір).

Середнє коло
1.     Який український письменник є автором повісті «Дві московки»? (І. Нечуй-Левицький).
2.     Вздовж алеї ростуть 10 дерев. Між ними стоять лавки. Скільки є лавок? (9)
3.     Скільки Толстих налічує російська література? (Трьох)
4.     Скільки років минало між пригодами мушкетерів у романі О.  Дюма? (Двадцять і десять).
5.     Як назвав Тарас Шевченко поетичну збірку періоду заслання? («Три літа»).
6.     Хто був четвертим у човні у повісті англійського письменника Джерома-К-Джерома? (Собака).
7.     Назвіть романи братів Стругацьких, у назві яких є числа. Сказка о Тройке», «Полдень, ХХII век», «За миллиард лет до конца света», «Пять ложек эликсира», «Шесть спичек», «Отягощенные злом, или Сорок лет спустя»).
8.     Скільки правил чарівника нараховують книги американського письменника-фантаста Террі Гудкайнда? (11).

Велике коло
1.     У назві яких творів Еріха Ремарка, Антона Чехова, Тараса Шевченка, Джеральда Даррела, Григора Тютюнника є одна і та ж сама цифра? («Три товарищі» Е. Ремарка, «Три сестри» А. Чехова, «Три літа» Т. Шевченка, «Три квитка до Едвенчер» Д. Даррела, «Три зозулі з поклоном» Григора Тютюнника).
2.     Назвіть  романи українських письменників із цифрою «4». (М. Стельмах «Чотири броди», Ю. Яновський. «Чотири шаблі»).
3.     Під якою назвою було опубліковане оповідання Олександра Солженіцина «Щ-854»? («Один день Івана Денисовича»).
4.     Хто є автором роману «І один у полі воїн»? (Юрій Дольд-Михайлик).
5.     Сучасна англійська письменниця, автор повісті «Тринадцята казка». (Діана Сеттерфільд).
6.     Яка помилка є у назві роману Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом»? (Температура, при якій горить папір, насправді 450 градусів).
7.     Дія якого роману Д. Оруелла відбувалася тридцять один рік тому? («1984»)
8.     Як називається одна із книг Біблії? («Книга чисел»)

Біг із низького старту
Літературний крос
(третій тур)
Обладнання: прапорці, конверти з питаннями.
Умови: У грі беруть участь шість учасників, отже три пари, які формуються шляхом жеребкування. Пари бігунів по черзі біжать три дистанції  від одного прапорця до іншого, де отримують від ведучого конверти із запитаннями за творчістю письменників-ювілярів 2015 року. На першій дистанції потрібно дати відповідь протягом однієї хвилини, на другій — протягом двох хвилин, на третій — трьох, на фініші — протягом п’яти хвилин. За вірну відповідь надається певна кількість балів (якщо учасник відповідає одразу, то кількість балів подвоюється), за три невірні відповіді учасник покидає гру. У фінал гри за кількістю балів повинно вийти три гравця.

Питання для учнів 1-4 класів
Старт. Назвати автора. Бліц-вікторина (5 балів)
1.     «Снігова королева» (Ганс Христіан Андерсен; Шарль Перро)
2.     «Пітер Пен» (Памела Треверс; Джеймс Метью Баррі).
3.     «Гензель і Гретель» (Ганс Христіан Андерсен; брати Грімм)
4.     «Ріккі-Тікі-Таві» (Редьярд Кіплінг; Алан Мілн).
5.     «В Країні Сонячних Зайчиків» (Всеволод Нестайко; Лариса Письменна).
6.     «Пригоди Цибулино» (Джанні Родарі; Астрід Ліндгрен).
Перша дистанція. Батьківщина письменника (10 балів)
7.     Ганс Христіан Андерсен (Данія;  Англія)
8.     Всеволод Нестайко (Росія; Україна)
9.     Джеймс Метью Баррі (Ірландія; Шотландія).
10.                        Брати Грімм (Франція; Німеччина)
11.                        Джанні Родарі (США; Італія).
12.                        Редьярд Кіплінг (Індія; Англія).
Друга дистанція. Герої книг (15 балів)
13.                        Хлопчик, який не хотів дорослішати. (Пітер Пен; Веснянка; Буратіно).
14.                        Спершу потворний, а згодом прекрасний. (Червона Шапочка; Гидке каченя; Спляча красуня)
15.                        Діти бідного дроворуба. (Кай і Герда; Гензель і Гретель; Ява і Павлуша).
16.                        Хлопчик, який може викликати сльози. (Незнайко; Барвінок; Цибулино).
17.                        Боягузи, які перемогли страх. (Колько Колючка та Кося Вухань; Попелюшка і Принц; Три товстуни).
18.                        Жабенятко — людське дитинча. (Мауглі; Карлсон; Пітер Пен).
Третя дистанція. Пригоди. (20 балів)
19.                        Який предмет допоміг виявити принцесу у казці Андерсена? (Кресало; горошина; чарівне дзеркало).
20.                        До скількох треба порахувати, щоб горщик варив кашу у казці братів Грімм? (До трьох; до п’яти; до десяти).
21.                        Коли відбулася подорож Голубої стріли у книзі Джанні Родарі? (Восени; взимку; навесні)
22.                        Хто був головним ворогом Пітера Пена? (Фея Дінь-Дінь; Венді; капітан Гак).
23.                       Із якою змією бився Рікі-Тікі-Таві у книзі Редьяра Кіплінга? (Із гадюкою; із коброю; із удавом).
24.                        Ким виявилася Незнайомка із Країни Сонячних Зайчиків у казці Всеволода Нестайка? (Сестрою Васі Глечика; вчителькою Катериною Степанівною; доброю феєю).
Фініш (25 балів)
25.                        Яке свято засноване в день народження Андерсена? (День сміху Міжнародний день дитячої книги; День казок).
26.                        Скільки книжок написав Джеймс Баррі про Пітера Пена? (Дві; чотири; вісім)
27.                        Як звали братів Грімм? (Якоб і Вільгельмм; Іван і Микола; Франс і Шарль).
28.                        Де народився Редьярд Кіплінг? (В Індії; в Росії; в Англії).
29.                        Найвідоміша книга В. Нестайка. («Чорлі»; «Казкові пригоди Грайлика»; «Тореадори з Васюківки».)
30.                        Із яким побутовим приладом пов’язані казки Джанні Родарі? (Холодильник; комп’ютер; телефон).




Питання для читачів-учнів 5-7 класів.
Старт. Скласти анограму (5 балів)
1.     Дж. К. Ролінг. (Р.К. ЖДЛІНГРО)
2.     Грін (НІГР)
3.     Даррел (РАДЛЕР)
4.     Стівенсон (СТІСОНВЕН)
5.     Марк Твен (МАТВ РКЕН)
6.     Уілсон (НОСЛІУ)
Друга дистанція. Назвати автора за підказкою. (10 балів)
7.     Його псевдонім означає «корабель на мілину не сяде». (Грін, Марк Твен).
8.     Письменник-зоолог. (Джеральд Даррел, Жуль Верн).
9.     Цілком дівчача письменниця. (Жаклін Уілсон, Джоан рааль).
10.                        Невиправний морський романтик. (Олександр Грін, Астрід Ліндгрен).
11.                        Найзнаменитіша сучасна англійська дитяча письменниця. (Рональд Даль, Джоан рааль).
12.                        Першовідкривач острову скарбів. (Олександр Грін, Роберт Льюїс Стівенсон).
Третя дистанція. Вгадати книгу (15 балів).
13.                        Ця книга народилася із старовинної англійської легенди про близнюків. (Марк Твен. «Принц та злидар»; «Янкі при дворі короля Артура»).
14.                         Книга, яка розпочалася із карти. (Ж. Верн. «Таємничий острів»; Р. Стівенсон. «Острів Скарбів»).
15.                         Автобіографічна повість про життя на острові. (Д. Даррел. «Моя сім’я та інші звірі»; А. Ліндгрен. «На острові Сальткрока»).
16.                        Назва цієї книги стала символом дива. (О. Грін. «Червоні вітрила», Р.Л Стівенсон. «Острів скарбів»).
17.                        Цю книгу можна не рекламувати — її і так знають усі. (Д. Ролінг. «Гаррі Потер»; Ж. Уілсон. «Щоденник Трейсі Брікен»)
18.                       Ця книга про трьох подруг —  англійських дівчат. (М. Павленко. «Русалонька із 7В проти Русалоньки із Білокрилівського лісу»; Ж. Уілсон. «Дівчата закохуються»)
Четверта дистанція. Назвати героя (20 балів)
19.                       Безпритульний хлопець із благородним серцем. (Гекльберрі Фінн; Том Сойєр; Гаррі Потер).
20.                       Хлопець,  який «уродився раальт, хотів бути ним і стaв ним» (Дік Сенд; Артур Грей; Джим).
21.                        Пірат з дерев’яною ногою (капітан Немо; Сільвер; капітан Блад).
22.                        Водночас — автор, оповідач і герой. (Жуль Верн; Марк Твен; Джеральд Даррел)
23.                       Найпопулярніший герой сучасної дитячої літератури. (Гаррі Потер; капітан Грант; Ассоль).
24.                       Дівчина, яка шукала матір. (Еллі; Вікі; Трейсі).
Фініш (25 балів)
25.                       Яке відношення має Роберт Гелбрейт до Джоан Ролінг? (Це чоловік письменниці; один із героїв «Гаррі Потера»; псевдонім письменниці)
26.                       Де встановлений пам’ятник героям Марк Твена? (На батьківщині письменника; у столиці США; у місті, де письменник прожив останні роки життя).
27.                        Яким є справжнє прізвище автора «Червоних вітрил»? (Гріневський; Грінін; Грін).
28.                        Чи існує насправді острів скарбів? (Ні; так: існує, але називається по-іншому).
29.                        Що заснував Джеральд Деррал на острові Джерсі? (Ветеринарну клініку; зоопарк; кіностудію).
30.                        Яку професію обрала Жаклін Уілсон до того, як стала писати? (Соціальний працівник; педагог; журналіст).


Питання для учнів 8-9 класів.
Старт. Розшифрувати ім’я і прізвище письменника. (5 балів)
1.     Айзек Азімов (1-14-10-7-15) (1-10-12-17-19-3)
2.     Рей Бредбері (21-7-14) (2-21-7-6-2-7-21-12)
3.     Рафаель Сабатіні (21-1-25-1-7-16-31) (22-1-2-1-23-12-18-12)
4.     Антуан де Сент-Екзюпері
(1-18-23-24-1-18) (6-7) (22-7-18-23) (7-15-10-32-20-7-21-12)
5.     Аркадій, Борис Стругацькі
(1-21-15-1-5-12-14) (2-19-21-11-22) (22-23-21-24-4-1-27-31-15-12)
6.     Адамс Річард (1-6-1-17-22) (21-1228-1-22-6)
Перша дистанція. Вгадати письменника (10 балів)
7.     Письменник-льотчик.(А. Сент-Екзюпері; Еріх Марія Ремарк).
8.     Великий американський письменник-фантаст. (Р. Адамс; Р. Бредбері).
9.     Англійський письменник італійського походження. (Рафаель Сабатіні; Айзек Азімов).
10.                       Знамениті брати-фантасти. (Аркадій і Борис Стругацькі; Ілля Ільф і Євгеній Петров).
11.                        Творець етики роботів. (С. Лем;  А. Азімов)
12.                        Голова Королівського товариство захисту тварин від жорстокого поводження). (Д. Даррел, Р. Адамс).
Друга дистанція. Вгадати книгу (15 балів)
13.                        Повість-притча про зустріч у пустелі. (А. Сент-Екзюпері. «Маленький принц»; П. Коельо. «Алхімік»).
14.                        Повість-казка про переселення колонії. (К. Грем. «Вітер у верболозах»; Р. Адамс. «Незвичайна подорож» ).
15.                        Роман про незвичайних пожежників. (В. Санін. «Велика пожежа»; 
Р. Бредбері. «451 градус за Фаренгейтом»)
16.                        Первісток братів Стругацьких. («Країна багряних хмар»; «Малюк».)
17.                       Роман-пересторога, дія якого відбувається поза часом. (А. Азімов «Кінець вічності», А. і Б. Стругацькі «За мільйон років до кінця світу»).
18.                        Пригодницький роман про благородного пірата. (Ж. Верн. «20000 льє під водою»; Р. Сабатіні «Одісея капітана Блада»).
Третя дистанція. Вгадати цитату. (20 балів).
19.                        «Навіть у вічності не можна продовжити мить». (А. Азімов. «Кінець вічності».)
20.                        «Найголовнішого очима не побачиш». (А. Сент-Екзюпері. «Маленький принц»).
21.                        «Животные не ведут себя так, как люди. Они никогда не теряют чувства собственного достоинства и животности». (Р. Адамс. «Обитатели холмов»)
22.                       «У свій час я робив і дещо краще. Тому я й тут». (Р. Сабатіні. «Одіссея капітана Блада»).
23.                        «Вісімдесят три відсотки всіх днів у році починаються однаково: дзвонить будильник». (А., Б. Стругацькі. «Понеділок починається в суботу»)
24.                        «… Я думав про книги. І вперше зрозумів, що за кожною з них стоїть людина». (Р. Бредбері. «451 градус за Фаренгейтом»)
Фініш. Цікаві факти. (25 балів)
25.                       Скільки романів написав Айзек Азімов? (500)
26.                       Нащадком якого лицаря вважав себе Сент-Екзюпері? (Святий Грааль).
27.                       Який псевдонім обрав собі Аркадій Стругацький? (С. Ярославцев)
28.                       Який фантастичний прогноз Рея Бредбері не збувся? (Підкорення Марса).
29.                       Скільки мов знав Рафаель Сабатіні? (5)
30.                        Яку нагороду отримав Річард Адамс за свою книгу? (Медаль Карнегі).


Вийдемо за межі
Фінал

Умови гри: Три гравця, які вийшли у фінал гри «Суперчитач», повинні виконати творчі завдання, якість яких оцінює журі у 10, 20, 30, 40, 50 балів. Книги для гри, вибираються серед фіналістів методом жеребкування. Під час гри «Ланцюжок» за відповідний час (наприклад, 5 хвилин) читач має написати ті асоціації, які викликають у нього та чи інша назва книжки. Наступне завдання «Пограймося зі словами» передбачає гру із ключовими словами того чи іншого літературного твору, використавши яких читач повинен скласти власну історію. У грі «Уявимо, що…» на власний вибір читач має переказати будь-яку книгу на новий лад (наприклад, розповісти історію від імені другорядного героя, або зробити позитивних героїв негативними, або перенести час та місце дії твору).
Перше, друге і третє місця у грі «Суперчитач» розподіляється за кількістю балів, які набрали учасники під час усіх турів.







[2] Як зробити знаряддя для «рибалки», можна подивитися на сайті:
http://www.livemaster.ru/topic/889401-udochka-dlya-fetrovoj-rybalki-svoimi-rukami

Немає коментарів:

Дописати коментар