14 жовтня 2014 р.

ШЕВЧЕНКІАНА ЛЬВІВЩИНИ

м. Яворів
Головна площа Ринок  древнього Яворова, що відзначав своє 620-річчя, ще не знала такого велелюддя. Вона помолоділа,  вбралася в нові шати. І над тим велелюддям у динамічному пориві – скульптура Кобзаря.
Скульптори Петро Штаєр та Петро Чепель створили образ, що уособлює пророка, думки і устремління якого звернені у сьогодення… Стиснутий кулак лівої руки, а в правиці – книжка. І мимоволі пригадався заклик Кобзаря «Учітеся, брати мої, думайте, читайте. І чужому научайтесь й свого не цурайтесь.»     
Пам'ятник відкритий на 5-й рік Незалежності України - 24 серпня 1996 року.

м. Новояворівськ

Видатною подією в історії містечка було відкриття за ініціативою державного діяча Лукашика Степана Івановича пам'ятника Тарасові Шевченку.
Урочистості відбувались 12 липня 1997 року.






м.Івано-Франкове

4 грудня 2005 року в містечку Янів відкрито пам’ятник  Великому Кобзареві.
Яворівський осередок ВО «Свобода », а також голова партії   ВО «Свобода» народний депутат України Олег Тягнибок, інші громадські діячі, відомі люди та керівництво району були запрошені на урочисте відкриття пам’ятника.




с. Віжомля
На центральній площі села за участі громади села, гостей району та області відбулося відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку у формі погруддя на колоні. Про це поінформували у департаменті з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації.
Архітектурний проект належать заслуженому діячеві мистецтв України Оресту Скопу, у якому використано погруддя авторства відомого скульптора Якова Чайки.

с. Домажир


24 серпня 2008 року  на подвір`ї місцевої школи відкрито пам’ятник, який було збудовано на спонсорські гроші. Скульптор: Ю Савка. Архітектор  Л. Новосілець.






с. Сарни

В 1970 році п. Кульматицьким було залито фундамент і поставлено пам’ятник. Скульптор невідомий.
Освячено пам’ятник в 1991році о. Юрієм Воловецьким з Бунова та відправлена перша панахида.







с. Середкевичі

Пам’ятник встановлено 01.06.2014.р. на подвір’ї школи. Виготовив  скульптор, художник, поет Грицак Василь, який проживає в с.Потелич  Жовківського району.
Меценат Галамай Павло Романович місцевий бізнесмен.







смт. Немирів


10 вересня 2010 року. Скульптор Василь Грищак.










c. Чернилява
Ще на початку 90-х років XX століття чернилявські депутати-рухівці підтримали ідею тодішнього вчителя історії Романа Степановича Турка про встановлення пам’ятника на подвір’ї новозбудованої школи. На черговій сесії прийняли рішення про збір грошей. Кошти для спорудження пам’ятника збирала вся громада. Кошти були зібрані, але виникла інша проблема - важко було знайти скульптора, який би взявся за таку роботу. Аж у Тернополі знайшовся мистець Іван Васильович Козлик, який взявся за роботу. Вартість становила 3512 крб. Постамент виготовили робітники з Яворова у майстерні Петра Зуєва.   Завдяки свідомим місцевим жителям, в неділю, 21 травня 1991 року, з нагоди 130 річниці з дня перевезення праху Тараса Шевченка із Петербурга на батьківщину та перепоховання його на Чернечій горі в Каневі, на подвір’ї школи в святковій атмосфері було освячено пам’ятник.
Однак роки беруть своє: час і різні негоди завдали певних пошкоджень постаменту. Цього року за ініціативи директора школи Юрія Гарбуза, сільського голови Ярослава Косика, при підтримці депутатів сільської ради, зусиллями жителів села та підприємцями-мецената Дмитра Лялюка, пам’ятник було відреставровано.


Немає коментарів:

Дописати коментар