25 квітня 2024 р.

«Усюди завжди»: старт ініціативи

Шановні колеги!

Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ IFLA оголосила про офіційний старт ініціативи «Усюди завжди». Це своєрідна інтервенція з цифрової грамотності, яка сприяє критичному обговоренню технологій і штучного інтелекту. 

Зі зростаючим поколінням людей, які покладаються на Інтернет для навчання, розваг і спілкування, надзвичайно важливо розвивати їхню здатність ставити критичні запитання про те, як технології впливають на їхнє життя, їхні спільноти та планету. Креативна та ігрова інтервенція «Усюди завжди» допоможе дорослим і молоді зрозуміти цифровий світ і впевнено орієнтуватися у ньому. А провідниками на цьому шляху можуть бути бібліотекарі та працівники формальної і неформальної освіти.

Компанія Tactical Tech та її молодіжна ініціатива What the Future Wants розробила набір цікавих та інноваційних ресурсів і методів цифрової грамотності, які можна використовувати як у формальному, так і в неформальному навчальному середовищі. Розроблені спільно з 300 особами та 100 викладачами з усього світу ресурси допоможуть фасилітаторам орієнтувати людей на важливі теми, включаючи базове розуміння штучного інтелекту, приховану за технологіями роботу, розпізнавання дизайну, що привертає увагу до популярних ігор, вивчення фізичної інфраструктури, яка живить Інтернет, та багато інших тем.
Участь бібліотек у таких ініціативах відіграє важливу роль у подоланні цифрового розриву, сприяє цифровій інтеграції, добробуту та відповідальному використанню Інтернету різними віковими категоріями населення, особливо молоддю.

У проєкті беруть участь:

ВГО Українська бібліотечна асоціація

Національна бібліотека Польщі
Мережа університетських та наукових бібліотек Іспанії
Західний Університет Тімішоара (Румунія)
Міська бібліотека м.Рієка (Хорватія)

Детальніше про старт проєкту читайте тут: Launch of ‘Everywhere All the Time’ – a digitalliteracy intervention that fosters critical conversations about technology andAI – IFLA

Слідкуйте за анонсами, аби долучитися до цієї ініціативи.

Немає коментарів:

Дописати коментар