23 травня 2019 р.

Альтернатива на літо за «Книгочаєм»

Незабаром в українських школах пролунає останній дзвоник, розпочнуться такі очікувані канікули... 
А Ви, дорослі й діти,  вже спланували свій відпочинок? Який він буде залежить тільки од вас! І читання, сподіваємось, теж буде присутнє. Тому запрошуємо до цього заняття у наступному випуску методичної закладки серії «Книгочай».
Як ви думаєте, чому сучасні діти потрапляють у тенета віртуального світу? Бо там багато цікавої інформації, різноманітних ігор, розваг і можливостей для спілкування. А ще в ньому можна приховати свої вади, комплекси, побути «героєм», не докладаючи особливих зусиль. Так комп`ютер стає альтернативою реальності в основному через те, що батьки вчасно не познайомили своїх «цифрових геніїв» з реальним простором, або не знаходять для цього часу, бо самі застрягли в павутині соціальних мереж. Звичайно, віртуальність – серйозна проблема, але все ж існують рецепти її заміни. Про це та інше в історії  від письменниці Анни Коршунової…

Коршунова, А. Комп і компанія /Анна Коршунова; іл. Н. Міцкевич. – К.: Час майстрів, 2018. – 232 с.: іл.. – (Рекомендуємо прочитати).
Авторка переконана, що знайти себе у цьому зеленому, сонячному, галасливому світі, повному пригод і несподіванок просто ― варто лише натиснути кнопку «Вимкнути комп’ютер» і зробити крок назустріч літу. Владик—головний герой книги—виріс у місті, і навіть тиждень у селі без комп’ютера й Інтернету здається йому справжньою каторгою, примхою дорослих, яку доведеться якось перетерпіти… ― та вже за кілька днів він разом із компанією нових друзів вартуватиме на таємних тренуваннях, зазіхатиме на черешні в сусідському садку, врятує від шахраїв шкільний комп’ютерний клас і вигадуватиме купу причин, аби лишитися в селі до кінця канікул і здійснити таємний план «Сто кроків».
В умовах, коли з раннього дитинства діти оточені різноманітними інтерактивними електронними пристроями, починаючи з іграшок і закінчуючи комунікаційними ґаджетами, через які вони пізнають світ і спілкуються з рідними, в тому числі з батьками, цей твір може стати для підлітка першим кроком до усвідомлення переваг «живого» спілкування. Крім того, книга показує позитивний приклад адаптації дітей з особливими потребами до повноцінного життя в суспільстві та їхніх стосунків зі звичайними дітьми, допомагає формуванню поняття рівності й взаємоповаги у таких стосунках. У 2015 році твір Анни Коршунової «Комп і компанія» став першим лауреатом спеціальної премії «Вибір дітей» Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».
Це, на думку письменниці, «є найвищою нагородою, бо уособлює довіру дітей».
До речі, кришталева статуетка була спеціально розроблена для цієї відзнаки. На прохання засновника конкурсу, Лариси Ніцой, малюнок намалювала відома англійська художниця-ілюстратор українського походження Еліна Елліс.
А ще ця книга стала переможцем у номінації Дитяча Книга Року—премія Книга року ВВС-2017. 
Тільки тоді, коли пірнеш з головою у реальне життя, можна прожити справжнє дитинство, завести справжніх друзів і разом побороти несправедливість - і все це буде весело! Проте і гаджети викидати не потрібно – вони будуть «збирати» архів наших вражень.

А тепер кілька слів про автора.
Анна Коршунова (Шевченко Ганна Євгенівна) народилася 29 травня 1970 року в місті Кіровоград. Закінчила Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка.
В житті поєднує журналістику і викладацьку діяльність.
З 2009 року працює в Сумській обласній  гімназії для талановитих та творчо обдарованих дітей. Є шеф-редактором шкільної газети «Кебета», а також викладає курс «Основи медіаграмотності». Експериментує і втілює в шкільне життя цікаві проекти, одним з яких стала газета для молодших школярів «4-й горобець». Автор численних лібрето для дитячих музичних п’єс.
В активі письменниці низка престижних перемог у літературних конкурсах. Нині загальний тираж дитячих видань сумської письменниці понад 50 000 екземплярів. Також у активі пані Анни — 18 наукових публікацій; 2 збірки тестів з географії; посібник з медіаграмотності (у співавторстві), участь у популяризації краєзнавчої інформації природничого-географічного й екологічного спрямування.
Головним сподіванням своєї роботи відома сумчанка вважає активний відгук та діалог із маленькими читачами та професійні успіхи її учнів, з якими вона спілкується вже як з колегами.

P.S. Приємної дегустації і цікавого діалогу про життєві цінності в колі книгоманів і не тільки...

Немає коментарів:

Дописати коментар