26 березня 2019 р.

«Шлях на Північ»: подорожі продовжуються

За вікном добігає кінця перший місяць весни, пробуджуючи природу, несучи сподівання тепла і сонечка. Однак не у всіх країнах цей час викликає такі асоціації... 
У методичній закладці з серії «Літературна географія» зазирнемо до краю, де найхолодніший «зимовий» місяць - березень, коли випадає сніг, починаються морози й ожеледь.

«Шлях на Північ» так ще перекладається назва цієї скандинавської держави, яка увійшла у трійку найщасливіших країн нашої планети. Завдяки вдалому географічному розташуванню вона володіє багатими природними ресурсами. Тут все робиться для людини, освіта і культура - на першому плані, влада всіляко підтримує зайнятість населення. А популярний символ багатьох закладів троль – герой національного фольклору – дух природи, який охороняє і допомагає добрим людям. 

На карті Норвегія - мирна і безпечна країна світу, де за даними Британської Енциклопедії живе найбільш читаюча нація. Щорічно тут публікується понад 2000 найменувань книг, уряд купує 1000 копій кожної нововиданої і сприяє поширенню серед публічних бібліотек.
І хоч населення Норвегії складає приблизно 5 млн. людей, що робить її однією з найменш населених країн Європи, одночас її жителі є найбільш освіченими (38% мають вищу освіту).
Осло – столиця Норвегії, відома в Європі як найдорожче місто за рівнем життя. А ще це рідне місто Клауса Гаґерупа (5 березня 1946 — 20 грудня 2018) - письменника, сценариста, перекладача, актора і режисера. Його книжки перекладено багатьма мовами світу, а за мотивами двох знято фільми.

Клаус Гаґеруп – одна з найпомітніших постатей у норвезькій літературі для дітей та підлітків. Щоправда,  він також є автором кількох “дорослих” книжок і спогадів про свою матір, видатну норвезьку письменницю Інґер Гаґеруп.

Вперше український читач ознайомився із його творчістю  ще 2006 року, коли видавництво «Теза» видало  дві книжки «Маркус і Діана: Світло Сіріуса» та «Маркус і дівчата». Згодом побачила світ третя  – «Маркус і велика футбольна любов» (всього книжок про Маркуса Сімонсена – шість). 
Видана 1994 року в Норвегії повість про хлопчика Маркуса швидко здобула популярність у Європі, а ім’я Клауса Гаґерупа стало добре знаним на теренах  міжнародної дитячої літератури. Розповідь про страхополоха Маркуса зачіпає важливу для кожного читача: тему страху чи, радше сказати, страхів. Адже герой переконаний, що боятися треба всього на світі, тож боїться і висоти, і темряви, і блискавки. До того ж, він сором’язливий та нерішучий. Утім, хлопчик успішно переборює свої боязні й вчиться їх гамувати.

Ще одну книжку «У страху великі очі» письменник написав у співавторстві з донькою Ганною Гаґеруп. В українському перекладі Галини Кирпи ця повість побачила світ 2009 року у видавництві «Навчальна книга – Богдан». Назва її є ключовим моментом для сюжету. Так, у страху великі очі, такі ж бо великі, як очі головного героя, їжачка-боягуза Карстена. Разом зі своїм другом Інґебріґтом, «найполохливішим хлопчиком у світі», він вчиться сміливості. Цікаво, що в подоланні страхів Карстену часто стає у пригоді ще й олівець та блокнот, куди він записує усе пережите, а потім ділиться своїми записами із допитливими читачами.
Гаґеруп добре знає психологію дітей. Послуговуючись тонким гумором, він висвітлює найскладніші ситуації й дає читачам можливість ідентифікувати себе з літературним  персонажем.
Наприкінці 2011 року видавництво «Грані-Т» видало наступну книгу автора «Золота Вежа». Вона — про родинні проблеми і трагічні ситуації, що трапляються з нашими рідними. Маріанна – головна героїня повісті – вчиться не тільки дивитися своїм страхам в обличчя, а також спілкуватися зі своїм братом Генриком, який втратив голос після нещасного випадку. Дівчині боязко перебувати поряд із ним, бо він весь час мовчить. Але заради нього вона готова вкотре ступити на Золоту Вежу, з якої розпочалася вся ця трагедія, і її крок стає не марний. Маріанна починає розуміти навіть Генрикове мовчання. Вона вчиться мови брата: мови тіла, жестів, поглядів.
Попри серйозний психологічний і емоційний контент, книжка не тільки достукається до сердець юних та дорослих читачів, а «проговорить» їм ті найскладніші моменти, які часом випадають у житті, дасть можливість зрозуміти, що все можна пережити, а особливо – коли поряд близькі люди.
Прем`єрою 2018 року для українського читача стала книга «Дівчинка, яка рятувала книжки» від Видавництва Старого Лева. Немає способу більш дієвого заохотити до читання, аніж власне історія про книжки. І це розуміє автор, адже через книгу він спілкується зі своїми читачами.
Одного дня Анна дізнається страшну новину: всі книжки, які в бібліотеці не беруть читати, підлягають знищенню. Для книжкового черв’яка це справжній удар! Саме тому вона вирішує негайно врятувати їх від загибелі. Та як маленькій дівчинці, якій ще нема й 10 років, вдасться знайти прихисток для десятків стосів книжок?
Твір вийшов напрочуд легкий та теплий: надихає читати та любити книги. На жаль, це останнє видання автора в Україні. В грудні 2018 року після важкої хвороби  його не стало.
Талант письменника Клауса Гаґерупа було відзначено ще за життя. Він лауреат кількох літературних нагород, зокрема й Премії Браґе (The Brage Prize), найпрестижнішої відзнаки в Норвегії.

Немає коментарів:

Дописати коментар