12 березня 2019 р.

Смакуймо "Книгочай"!

Під такою назвою відкриваємо серію методичних закладок, які запрошують на «дегустацію літературних новинок».
Сьогодні пропонуємо незвичайне видання, яке є спробою молодого автора розповісти про цікаві речі у звичайній точній науці.


Кузько Кузякін. #щотакематематика? / текст Кузько Кузякін; ілюстрації Кузько Кузякін. — Харків: Юнісофт, 2018. — 120 с.: іл. — (Серія «Найкращий подарунок»).

Перед вами інтерактивна книга, яка спонукає до діалогу та розглядає математику у різних вимірах і ракурсах.
З чого ж починається математика? На переконання Піфагора слово «завжди» є основою цієї точної науки. Адже завдяки їй можна взнати щось про те, чого ніколи в руках не тримав! От числа, на думку автора, – це щось уявне, просто вигадка, до якої не доторкнешся. Отже, математика – це ідеї дивовижні і суперечливі, які чекають свого доведення чи розв`язання іноді довгі сторіччя…
Математика дає поштовх до розвитку інших наук,  присутня у природі, в мистецтві. Як свідчить історія, вона займається вивченням нереального?! Відомий факт, що завдяки їй відкрито планету Нептун (певні математичні обчислення згодом були підтверджені астрономами). Тоді можливо ця наука існує для перевірки інтуїції?
Математика присутня і в музиці через співвідношення тонів (октава, квінта, кварта). Певна музика чисел простежується у добі Середньовіччя, існує у творах відомих композиторів, серед яких Бах.
Квантова фізика - цифрові технології – математика. Цей   ланцюжок   взаємодії   між науками у сучасному світі нескінченний. Так у кодованому вигляді зберігає й обробляє інформацію комп`ютер чи інший гаджет, а це двійкова система числення з математики.
Від самого виникнення математика дає людям ключі до розуміння явищ природи, перетворює таємниці й хаос навколишнього світу на порядок. Однак у ній завжди є щось суперечливе!
Перед читачем постає плеяда відомих імен вчених, які сперечались, змагались у розв`язанні задач. Як висновок, вигадати хорошу задачу – не менший талант, ніж її розв`язати.
Це науково-популярне видання для підлітків розкриває секрети і таємниці математики, пропонує школярам зануритися в неї і подивитись з нового, нешкільного ракурсу. Адже поточний шкільний курс математики орієнтований на певний обов'язковий набір «твердих» знань. Іноді цей факт викликає подив і відразу у значної частини учнів. Тому книга покликана переконати читача у тому, що світ математики це не лише сухі навички рахунку, але й розвиток логічного мислення та вміння застосовувати систему строгих доказів.
Задачі на піску, задачі на побудову – це ж певною мірою гра! Тому й читання цієї книги викличе асоціацію розв`язання та  проходження цікавого тесту чи квесту.
Видання створено за сприяння Малої академії наук України, яка одночас рекомендує його для використання на позашкільних заняттях.
Отож мандрівка в країну «Математики» дозволить читачеві по-новому поглянути як на предмет, так науку загалом. А колегам-бібліотекарям побажаємо креативу у презентації книги, інтерактиву у проведенні квестів і ігор у розв`язанні задач.
Видання придбане на кошти «Обласної програми поповнення бібліотечних фондів у 2018 році».
А тепер кілька слів про автора...
Кузько Кузякін (Дмитро Кузьменко) - сучасний дитячий письменник і ілюстратор.
Народився 1984 року в місті Житомирі. Має педагогічну і журналістську освіти.
У 2014 став стипендіатом програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «Gaude Polonia». Лауреат міжнародних і всеукраїнських літературних конкурсів («Коронація слова»«Белая скрижаль»«Смолоскип»«Витоки», премії імені Олександри Кравченко та інших). Працював редактором дитячих журналів «Пізнайко»«Артек»«Професор Крейд».
Книжки з ілюстраціями Дмитра Кузьменка побачили світ у видавництвах України, Польщі, Росії, Білорусі.
Кандидат у майстри спорту з велосипедного туризму.
Одружений.
Любить осінь, і коли добре ловиться щука.

P.S. Захоплюючого книгочаювання!!!
Нагадуємо,  що 14 березня - Міжнародний день числа "Пі".

Немає коментарів:

Дописати коментар