1 червня 2018 р.

Бібліотеки в соціальних мережах: поради та секрети

На сьогодні соціальні мережі відіграють дуже важливу роль – послугами Інтернет користується кожен третій українець. В останні роки кількість користувачів соціальних мереж зростає. Для бібліотек соціальні мережі є центром діалогу з користувачами, які самі вирішують, який контент їм споживати. У цьому середовищі можуть бути рівними і великі потужні бібліотеки, і бібліотеки невеликих міст і сіл. Адже бібліотека – це не тільки книги, в першу чергу це – люди.
Отже, на сучасному етапі особливого значення набуває представництво у віртуальному просторі бібліотек як сучасних інформаційних центрів, що виступають одним із базових елементів формування інформаційного суспільства та як інструмент просування своїх послуг.
Останнім часом дедалі більше бібліотек створює свої сторінки в соціальних мережах. Зокрема, більшість зарубіжних та вітчизняних бібліотечних установ представлені в них.
Провівши детальний аналіз бібліотечних груп у соціальних мережах, ми виявили ряд поширених помилок, характерних для ведення такої роботи.
Помилка №1. Некоректне оформлення та навігація. 
Як потрібно? Ваша сторінка повинна бути постійною, зручною і цікавою для цільової аудиторії. Намагайтесь уникати в назвах довгих специфічних абревіатур, або їх скорочення. Наприклад: «ЦБС» «ПБ ОТГ» і т.д. А також дуже великих назв постів, які не поміщаються в один рядок.
Зробіть аватарку (обкладинку) вашої групи цікавою і привабливою. Виключіть із обкладинки фотографії ваших співробітників, темні, не цікаві фотографії з читаючими дітьми.
Забезпечте зручну навігацію: ведіть рубрики, теми без граматичних помилок. Від якості навігації, зручності роботи з контентом залежить подальша активність користувачів, ріст кількості зацікавлених учасників групою.
Помилка №2. Неактуальний, безграмотний контент. 
Як потрібно? При створенні і веденні групи в соціальних мережах важко підбирати цікавий матеріал, читаючий, здатний зацікавити велику кількість представників цільової аудиторії. Для розміщення найкраще підходять матеріали тематичні, корисні, унікальні, мало розповсюдженні. Всі пости на вашій сторінці обов’язково мають бути грамотними, без помилок. Прес- і пост-релізи робіть максимально короткими і інформаційними.
Помилка №3. Відсутність напрямку на саморозвиток. 
Як потрібно? Сторінку в соціальній мережі необхідно постійно підтримувати: працювати з внутрішнім змістом наповнення, щоденно оновлювати контент, публікувати пости з різноманітними умовами конкурсів, проводити onl-опитування. Інтерес необхідно підтримувати завжди – це хороший показник до бібліотеки в цілому та її послуг. Якщо з поважної причини ви відклали ведення сторінки на деякий час (наприклад, у зв’язку з відпусткою, тривалими вихідними), тоді необхідно і можна використовувати програму автопостінг, яка дозволить в певний час поставити публікацію підготовлену вами завчасно в певний час. (http://roboposting.ru/autoposting/programm).
Або повідомити своїх користувачів про причину відсутності нової інформації на вашій сторінці на певний час.
Помилка №4. Спам, зайва самореклама. 
Як потрібно? Дуже велика кількість будь-яких посилань на свій акаунт в соціальній мережі сприймається багатьма користувачами саме як спам, що, в свою чергу інколи може погано вплинути на ваш авторитет. Уникайте зайвої нав’язливості.
Помилка №5. Затримка з відповідями. 
Як потрібно? Успішне просування у соціальних мережах групи насамперед залежить від того, наскільки швидко користувач отримає відповідь на своє запитання. Зволікати не можна. Особливо якщо призначення вашої сторінки пов’язане з консультуванням або підтримкою читачів. Звернувшись з питанням або прокоментувавши пост, користувач повинен отримати максимально швидку і вичерпну відповідь. Очікування у декілька діб може викликати недовіру до вашого ресурсу, спровокувати «міграцію» аудиторії на інший ресурс.
Помилка №6. Неуважність до думки користувачів. 
Як потрібно? Наскільки б багаточисельною не була група в соціальній сторінці, кожному її учаснику завжди важливо відчувати значущість своєї думки. Неможна ніколи ігнорувати повідомлення користувачів, які читають вашу сторінку. Якщо ви хоча б один раз пропустите чиюсь думку, вислів, тоді можете не отримати попередньої думки зовсім.
Щоб ведення бібліотечної сторінки в соціальних мережах принесло бажаний, позитивний результат, варто притримуватись наступних правил:
1. Виключіть із тексту неперевірені цитати. Користувач заходить на сторінку, щоб знайти там унікальний, перевірений контент – той, який відрізняє вашу бібліотечну сторінку від десятків попередніх.
2. Чергуйте інформацію для роздумів та розваг. Щоб перетворити випадкового відвідувача вашої сторінки в її постійного користувача, необхідно підтримувати безперервну цікавість до себе. Важливо представити тематичний корисний контент, що складається із інформаційного, розважального та інших складових. В такому випадку користувач завжди зможе знайти для себе матеріал для прочитання.
3. Станьте другом для своїх користувачів! Необхідно проаналізувати коментарі учасників, щоб зрозуміти, які саме проблеми цікавлять їх у даний час. Створіть теми з професійними консультаціями спеціалістів, обговорюйте важливі питання, допомагайте членам своєї групи. Створюйте орієнтовний портрет представника цільової аудиторії, враховуйте їх вік, потреби, інтереси.
4. Відповідайте швидко. Пам`ятайте, користувач не любить довго чекати відповіді. Йому важливо отримати відповідь «тут і зараз».
5. Не забувайте про хештеги. Навіть найбільш цікавий пост з точки зору маркетингу стає не поміченим, якщо не використовувати хештег (наприклад, # читання). Необхідно давати можливість потенційним користувачам знайти вас будь-де і будь-коли.
Бібліотекарям слід звернути важливу увагу на комунікативну складову своєї роботи і оволодівати новими ІТ-технологіями реклами.
Хештег – хештег або гештеґ (англ. hashtag, від hash — «символ ґратки») — слово або фраза, яким передує символ «#» (октоторп). Користувачі можуть об'єднувати групу повідомлень за темою або типом з використанням хештегів — слів або фраз, які починаються з #. Вперше хештеги з'явилися і були використані в мережах IRC для маркування тем і груп. Вони використовуються для позначення окремих повідомлень, що відносяться до якої-небудь групи, а також як приналежність до певної теми або «каналу».
Хештеги стали популярними в 2007 році під час лісових пожеж у Сан-Дієго, коли Нейт Ріттер використовував хештег «#sandiegofire», щоб бути в курсі всіх оновлень, пов'язаних з катастрофою. На міжнародному рівні хештег став практикою запису стилів для повідомлень Twitter протягом 2009–2010, коли проходили іранські вибори. Хештеги англійською та перською мовами стали корисними для користувачів Twitter всередині і поза межами Ірану.
Починаючи з 1 липня 2009 року, Twitter почав пов'язувати всі хештеги гіперпосиланнями до результатів пошуку, що містять всі останні повідомлення, що згадують або хештег, або стандартне написання таких слів, за умови, що такі слова записані в тому ж порядку. Це було підкреслено в 2010 році з введенням «Актуальні теми» на головній сторінці Twitter.

Використані джерела:      
І знову про соціальні мережі [Електронний ресурс ] // Методичні каруселі : [блог]. – Текст. дані. -  Режим доступу:  https://metodounbkm.wordpress.com. – Назва з екрана.
Користь соціальних мереж для бібліотек, або «Ви ще не на Фейсбуці?» [Електронний ресурс ] // Українська бібліотечна асоціація  : [сайт ]. – Текст. дані. -  Режим доступу:  ttps://ula.org.ua/bibliomist/images/documents/117/korist__social_nuh_merej_dlya_bibliotek.pdf . – Назва з екрана.
Соціальні мережі та бібліотека [Електронний ресурс ] // Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся  Гончара  : [сайт ]. – Текст. дані. -  Режим доступу:  ttp://lib.kherson.ua/sotsialni-merezhi-ta-biblioteka.htm. – Назва з екрана.

1 коментар: