15 грудня 2014 р.

«Бібліотека – творча лабораторія по народознавству».

Легенда розповідає: що на світанку нашої землі Бог оглядав творіння своїх рук і, натомившись, сказав зробити перепочинок. Земля, де опустився Бог з Ангелами, була вельми багатою на сонце, на звірів та пташок. А найбільше сподобалися Богові люди того краю. До якої хати не зайшов він зі своїми супутниками, всюди їх зустрічали хлібом і сіллю. Так сподобалася Богові та місцина, що він часто сюди навідувався зі словами:
-   Рушаймо у край!
Кажуть, з того і пішла назва держави: Україна. Немає в людини місця дорожчого, ніж те, де вона народилася, землі, на якій зросла…
Славна Україна не тільки своєю природою і людьми. Незрівняно багата вона і святами, обрядами, звичаями. Та з плином часу багато чого забулося, стерлося у пам`яті народу.
Звичаї народу – це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, але і в його історичному минулому.
З метою обізнаності наших читачів зі звичаями українського народу, традиціями, народними святами  9 грудня цього року на базі бібліотеки – філіалу смт. Шкло Яворівського району відбувся семінар бібліотечних працівників. Господарі радо привітали і пригостили учасників семінару українським короваєм.  

Словами Валентини Стрілько – президента Міжнародного освітнього фонду  ім. Ярослава Мудрого: «Народознавство – це бальзам, який треба прикладати до ран нашої духовності»,  – розпочав семінар - практикум керівник відділу культури і туризму Володимир Балух.
Директор ЦБС Марія Марків розповіла про місце і роль бібліотеки у відродженні та збереженні національних традицій, звичаїв, обрядів, свят.
Привітати всіх присутніх прийшов голова Шклівської селищної ради Володимир Лаба, який розповів про своє рідне селище, мальовничі краєвиди, про звичаї та традиції. А така ж було переглянуто відеофільм  про смт. Шкло.

 Спільну роботу бібліотеки та школи по формуванню у дітей любові до рідного краю, його звичаїв і традицій, розкрила заступник директора по виховній роботі ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Шкло Мирослава Полюх.
Завідуюча науково-методичного відділу ЛОДБ Любов Сташко презентувала мультимедійну презентацію «Бібліотека – творча лабораторія з народознавства».

       Особливо цікавим було закінчення семінару -  відбулась година взаємного спілкування «Я пропоную свій досвід», а майстриня Леся Цікалишин провела майстер – клас «Все, що знаємо, не забудемо», розкрила секрети майстерності з плетіння лаптів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар