4 грудня 2014 р.

Дитяча бібліотека в пошуку нових ідей

Професійне навчання – справа важлива, воно розширює світогляд і можливості бібліотекаря, спонукає знаходитися в постійному пошуку нестандартних рішень і нових ідей.
Про це добре знають заступники директорів ЦБС по роботі з дітьми нашої області. Тому вони завжди з нетерпінням чекають чергового щорічного обласного семінару.
3 грудня у Львівській обласній бібліотеці для дітей відбувся обласний семінар заступників директорів ЦБС по роботі з дітьми "Дитяча бібліотека: в пошуку нових ідей".

«Методист -_це бібліотекар-професіонал найвищого ґатунку: інтелектуал, аналітик, менеджер, психолог, журналіст та редактор в одній особі…» ( С.Матліна, відп. редактор російського професійного журналу «Библиотечное дело»), - цей вислів можна назвати епіграфом до першої частини семінару, де головною подією став виступ завідуючої відділом науково-методичної роботи та бібліотечного маркетингу Національної бібліотеки України для дітей Тетяни Михайлівни Кузілової «Методист у бібліотеці: і один у полі воїн».
Після чого відбулось жваве обговорення проблем методичної роботи у круглому столі «Методична служба: перезавантаження»
Сьогодення ставить перед дитячими бібліотеками нові виклики. Саме тому велику зацікавленість викликав тренінг «Бібліотека як центр підтримки громади: робота з внутрішньо переміщеними особами», який провела тренер Регіонального тренінгового центру Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Марія Кадикало.
                                                                       
Як зробити похід до бібліотеки, бібліотечний захід, неповторною та незабутньою подією? На це питання учасники семінару намагалися знайти вдповідь всі разом.
«Бібліотека як подія: бібліотечна івент-агенція», - така форма була запропонована учасникам семінару для презентації своєї роботи.
Кожна бібліотека мала можливість за 5 хвилин розповісти про одну бібліотечну подію, захід, акцію.
Форма презентації події – довільна. Це були мультимедійні презентації у форматі печа-куча, фотозвіти, розгорнуті пост-релізи – все залежало від фантазії того, хто виходив на подіум. Були представлені надзвичайно цікаві події та проекти:
Поетичний слем представляє Стрийська міська ЦБС.
"Цифрова доба або відповідальне батьківство" - такий проект представила заступник директора Яворівської ЦБС Наталія Конанець,
Про Червоноградське літературно-театральне дефіле "Бібліотека, книга, "Я"- разом ми одна сім'я" розповіла Надія Дуда
Центральна дитяча бібліотека Дрогобицької РЦБС провела надзвичайно цікавий екскурс рідними Меденичами. Досвідом поділилась заступник директора ЦБС Леся Дякович.
Світлана Зборовська, заступник директора Стриської РЦБС розповіла про методичні акції районного масштабу,
Христина Дасюк із Сокаля представила досвід проведення районної акції "Бібліотека open-air".
Це лише декілька з представлених презентацій. Слід зазначити, що всі презентації були цікавими, креативними, оригінальними. Переможців ( і не тільки) очікували призи і подарунки.
Не обійшлось і без планів на майбутнє. Про планування роботи на наступний рік розповіла Тетяна Кузілова під час проведення методичної майстерні "План 2015: креативний та неповторний".

Закінчення семінару також було цікавим.
Експрес - знайомство з письменником Олександром Зімбою та майстер-клас з акторської майстерності за його творами провела Юлія Соколова, зав. відділом реклами книги та бібліотеки ЛОДБ.


Цікаві та натхненні новими ідеями дитячі бібліотекарі Львівщини поїхали по домівках. Адже рідні бібліотеки та читачі чекають на них. І на нові ідеї :).


Немає коментарів:

Дописати коментар