11 листопада 2014 р.

Сучасна казкарка – Дзвінка Матіяш

А чи існує казка сьогодні?
Які вони, казкарі?... 

Відповідь у черговому випуску бібліотрансформера…
Є книги, після прочитання яких у дитинстві вже більше до них не повертаєшся.
Є ж і такі, до яких відчуваєш і бажання, і потребу провернутися – знову прожити певний час у книзі, з її героями, які стали для тебе живою реальністю. Якщо добре подумати, то таких книг і героїв насправді не так уже й багато. 
Матіяш, Д. Казки П’ятинки: казки та оповідання / Дзвінка Матіяш. – К.: Гранi-Т, 2010. – 120 с., ілюстр. (Серія Сучасна дитяча проза).

До таких належать тепер і герої книжки Дзвінки Матіяш «Казки П’ятинки» – хлопчик-скрипаль Антон і його незвичний друг – П’ятинка. Чому незвичний? Тому що П’ятинка – свята (Параскевія П’ятниця – великомучениця, яка жила у III ст. в місті Іконія у Малій Азії). Іноді вона  приходить до Антона в гості, іноді – запрошує його в незвичну мандрівку, наприклад, до себе додому – а мешкають усі святі, звісно, на небі. Тож і П’ятинка – не виняток. П’ятинка молиться  за Антона, коли він засне, дарує йому добрі й теплі сни, і, звичайно, казки, які авторка записала на прохання святої.
Книга нагадує про любов у християнському і загальнолюдському сенсі цього слова. Це - збірка мудрих і повчальних оповідань-притч, побудована у формі абетки. Тут є переспіви історій із Нового Заповіту, а також оригінальні сюжети, основними мотивами яких є добро, людяність, життя і смерть.
Видання отримало позитивну оцінку Міністерства освіти і науки України та «схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах» (наказ № 1-4/18-Г-167 від 14.05.2010 р.).
Завдяки Обласній програмі поповнення бібліотечних фондів «Казки П`ятинки» Дзвінки Матіяш  надійшли до дитячих книгозбірень Львівщини. У роботі колегам – бібліотекарям пропонуємо такі форми як бесіда, обговорення прочитаного, читання уголос з дітьми, вечір казки, урок «Добрі вчинки на щодень», презентацію по книзі. Структура абетки сприятиме кращому вивченню букв, а ситуації кожної історії-притчі можна обіграти у певному ляльковому чи театралізованому дійстві.

Письменниця, перекладачка. Дзвінка Матіяш народилася 16 листопада 1978 року в Києві. За фахом – літературознавець, філологічну освіту здобула в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Також навчалася в аспірантурі в Європейському колегіумі польських та українських університетів (Люблін, Польща). Авторка романів «Реквієм для листопаду» (2005, 2007) і «Роман про батьківщину» (2006), дитячої книжки «Казки П’ятинки» (2011 року ввійшла до списку фіналістів премії «Великий Їжак»), а також збірки оповідань «Історії про троянди, дощ і сіль», що потрапила до короткого списку премії «Книга року BBC 2012», а також отримала премію Фонду Петра і Лесі Ковалевих за 2013 рік. Перекладає з польської, білоруської, англійської. Серед перекладів Дзвінки Матіяш: Леонід Плющ. «У карнавалі історії» (2002), Андрей Хадановіч. «Листи з-під ковдри» (2002), антологія сучасної української та білоруської поезії «Зв’язок розрив /Сувязьразрыў» (2006) (спільно з іншими перекладачами), збірки поезій о. Яна Твардовського «Гербарій» (2008) та «Ще одна молитва» (2009), «Розмови з Єжи Новосєльським» (2011), репортажі Вітольда Шабловського «Убивця з міста абрикос»  (2012), Ришард Капусцінський «Імперія» (2012).
Ім`я Дзвінки Матіяш як дитячого письменника – казкарки є відкриттям ХХІ Форуму видавців у Львові. Цікавим доповненням у роботі з книгою може стати відео – матеріал з Інтернету  про автора, про книгу, про окремі казки (прочитані нею уголос). Можливо спонукає до творчості досвід творчої лабораторії "АртПоле.ІФ" за казкою «Велике Вухо», що увійшла до даного видання.                                                                                                                                                                                                                                                                                             

3 коментарі:

  1. Прошу!!! Щировдячні за увагу до постів на нашому блозі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я регулярно слідкую за вашими публікаціями, тому що невпинно повторюю скрізь - Львівська бібліотечна спільнота - одна із найкращих в Україні!

      Видалити