10 листопада 2014 р.

ШЕВЧЕНКІАНА ЛЬВІВЩИНИ

м.Старий Самбір

Історія із увічненням Кобзаря почалася у 1968 році. Ініціатива належить тодішньому голові міста – Іванові Миколайовичу Банасу. Постать із залізобетону виготовили у Львові. Пам’ятник поставили на пагорбі, який круто збігав вниз, до русла річки Дністер.
У 2008 році міська влада відновила пам’ятник, а постамент виклали гранітною плиткою. Всі реставраційні роботи виконали працівники Львівської фірми «Ренесансу».


м. Хирів

Громадою містечка зібрано кошти на пам'ятник. У жовтні 1993р. відбулося відкриття. Скульптор О. Скобліков.
Почесними гостями були сам автор О. Скобліков М. Горинь, І. Калинець, В.Горбовий.
Під пам'ятником Т.Г. Шевченка закопано капсулу із землею, яку привезли із Канева.

с.Воля

Дата встановлення 1914 рік.
Перший хрест-памятка на Старосамбірщині.
Громада села за одну ніч насипала могилу та встановила хрест.






с. Міженець
Третє вересня 1997 року… Шоста річниця Незалежності України. Вона стала особливо пам’ятною для жителів Міженця та навколишніх сіл. Довго чекали вони цього свята.
У далекому 1991 році місцевий осередок Товариства української мови запросив на виступ різдвяного вертепу львівського прозаїка Р. Іваничука, який підтримав ідею створення пам’ятника в селі. Члени осередку з виставами вертепу об’їздили багато сіл сусіднього Мостиського та свого районів. Коштів, зібраних під час вистав, було занадто мало для реалізації поставленої мети. Долучилася до цієї справи і громадськість села. Підтримав коштами це починання і колектив агрофірми «Міженець», який тоді очолював  О. Андрушко, а головним бухгалтером працював Т. Моленда.
Розпочалася клопітка праця над створенням бронзової постаті безсмертного Тараса, яку проводив львівський скульптор Богдан Романець. А також сприяв цьому колишній учень Міженецької школи Богдан Масик, який працював тоді головним бухгалтером Львівської скульптурної фабрики.
Довго   чекала скульптура на кращі часи, аби на гранітному постаменті стати окрасою села.
Пам’ятник Т. Шевченку с. Міженці за словами Р. Телінського, належить до дуже цінних скульптур у світі.
смт.  Нижанковичі
На початку п’ятдесятих років стало питання про створення в селищі відпочинкової зони. Нею мав бути місцевий парк, де було запропоновано побудувати пам’ятник Тарасові Шевченку. Це було в 1951-1952 роки.
Ідею підтримали, виготовлено проект пам’ятника. Постамент під пам’ятник зробила бригада місцевих робітників. Саму фігуру привезено з Дрогобича (автор невідомий). На пам’ятнику напис «Тарас Шевченко. 1814–1861». Трохи пізніше до постаменту було прикріплено табличку з нержавіючого матеріалу із словами з поеми Тараса Шевченка «Кавказ» «Борітеся – поборете».
Великий Кобзар стоїть на постаменті на повний зріст з непокритою головою. В одній руці поет тримає книгу, на іншу накинутий плащ.
с. Сусідовичі

Пам’ятник Т. Г. Шевченку в був встановлено в 1989 році  на кошти колгоспу ім. Шевченка.
Його виготовлено з бетону.
Встановлено пам’ятник біля адмінбудинку.
                                                               

                               

Немає коментарів:

Дописати коментар