3 березня 2014 р.

Панорама подій: як живуть бібліотеки Львівщини (за підсумками 2013 р.).

У 2013 році все більше бібліотек для дітей Львівщини ставали повноправною частиною віртуального простору, усе впевненіше рухаючись вперед у напрямку освоєння інформаційних ресурсів. Популяризація діяльності дитячих бібліотек області, їх послуг активно проводилась через інтернет-сторінки, на сайтах та блогах.
Зокрема, створення блогу «Бібліотека на всі 100%» (http://msvitlana12.blogspot.com/), Червоноградської МЦБС значно вплинуло на підняття статусу бібліотек міста, які трансформувалися в установи, що забезпечують доступ до інформації в усіх видах.
Постійно поповнюється новинками блог Сокальської  РДБ  «Твоя бібліотека»(http://sokalbiblioteka.blogspot.com/), де для батьків відкрито нову рубрику «Бібліотека – влада – громада» про роль бібліотеки у е-урядуванні.     Цією ж районною бібліотекою для дітей широко використовуються можливості новітніх технологій під час проведення масових заходів: Інтернет-відкриття «WWW імперія інформації», веб-мандрів «Просторами Всесвіту». На арт-пробі «Малюнки мишкою» читачів-дітей ознайомили зі стандартною комп’ютерною програмою «Paint» та ними були зроблені спроби перших малюнків. Віртуальне знайомство «Літературні герої на Gogle – мапі» познайомили читачів з улюбленими книжковими героями та країнами, в яких ці герої «живуть». Під час проведення Інтернет - екскурсії «Сучасна бібліотека: очевидно неймовірна» юні читачі мали можливість «відвідати» найбільші бібліотеки світі та дізнатися про їх електронні послуги. А під час Інтернет – розслідування «Вікісловник – що це?» користувачам було представлено відкрите багатотомне енциклопедичне видання, яким опікується некомерційна організація «Фонд Вікіпедія».
Найбільшим, найвагомішим досягненням Львівської МЦБС для дітей у 2013 році стала перемога 3-х бібліотек системи у конкурсах проектів програми «Бібліоміст» та отримання 8 комп’ютерів, 2-х копіювальних пристроїв.
Отже, бібліотеки № 11 та № 27 Львівської МЦБС для дітей стали переможцями V раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету V». Напрямок проекту бібліотеки № 11 – вироблення моделі безпечної поведінки підлітків у навколишньому середовищі та створення на базі бібліотеки family-клубу «Безпечне довкілля». Напрямок проекту бібліотеки № 27 – екологія довкілля. В рамках цього проекту передбачено створення та ведення бібліотекою експерт-блогу «Споживаємо?!», присвяченого питанням якості продуктів харчування та непродовольчих товарів. Відділ мистецтв Центральної бібліотеки став одним з 5-и переможців у конкурсі «Творчі майстерні» та реалізовує проект «Музичний Bonus Track». У ЦБ створена і успішно функціонує аматорська студія звукозапису «Формат +», де ведеться робота над записом альбому пісень бібліотечного гурту «ПашКо» –«Бібліопопурі».
Неординарний флешмоб «Кидай мишку – читай книжку» пройшов у м. Трускавці. Захід був проведений міською бібліотекою для дітей. Резонанс від нього – збільшення  інтересу дітей та їх батьків до бібліотеки. А організована за досвідом Львівської обласної бібліотеки для дітей «іграшкова бібліотека» привернула увагу батьків дошкільнят, адже діти мають можливість разом з книгою взяти бібліотечну іграшку, яка їм сподобалась, додому.

Традиційно 20 березня в бібліотеках області відбувся загальнообласний День голосного читання. На голосні читання запрошуються батьки, вчителі, відомі люди, самобутні поети та письменники, чиновники місцевої влади.
Цьогорічний День голосного читання був присвячений львівській поетесі Марії Людкевич. Голосні читання її книги «Кольорові парасольки» одночасно відбулися в більшості дитячих бібліотек області.
Калейдоскоп подій Дня голосного читання можна переглянути за адресою http://lvivmetod.blogspot.com/2013_03_01_archive.html.
Минулорічний Тиждень дитячого читання бібліотеки Старосамбірщини проводили свої заходи під гаслом «Нам без книг ніяк не можна»: бенефіси читацьких родин «Наша улюблена книга», «Наше сімейне хобі»,«Нас єднає мудрість книги» (м.Хирів, смт.Нижанковичі, с.Стрілки), конкурси малюнків та літературний турнір «Книголюбчики та казкознавчики», а також зустрічі з відомими письменниками та поетами краю – ось далеко не повний перелік заходів для читачів-дітей цієї ЦБС.
Цікаво пройшла в Перемишлянській районній дитячій бібліотеці година спілкування «Кишенькові гроші» та огляд літератури «Подорож у Країну Економіки», що навчила  дітей ощадливості та вмінню рахувати гроші.
Віднедавна у Бродівській районній дитячій бібліотеці діє куточок «Бібліоняня», де зібрана дитяча література, оформлений банер «Я намалюю сонце» з дитячими малюнками. Тут і забавлянки, розмальовки - усе для того, щоб малеча, яка відвідує бібліотеку з батьками, звикала до книги.
Цікаві та неординарні народознавці заходи проводять бібліотекарі Буської районної дитячої бібліотеки. В рамках проекту «Цікава людина»  організовано та проведено цикл майстер - класів з виготовлення ляльки - мотанки та оберегу, які проводила місцева майстриня Галина Сай, підготовлена книжкова експозиція «Таємниця ляльки - мотанки» та «Символи - обереги нашого роду». Присутні довідались історію ляльки – мотанки  як своєрідного оберегу будь-якої селянської оселі у давнину. Не менш цікавим був майстер - клас з виготовлення інших українських оберегів, на який зібралися не лише діти, але й їх батьки. Народознавчу розвідку «Символи - обереги нашого роду» провела заступник директора Буської ЦБС. А відома місцева мисткиня поділилась своїми секретами виготовлення оберегів та історіями, пов’язаними з ними. 
Тема ляльки - мотанки була продовжена на Професійній школі бібліотечної майстерності «Усі на майстер – клас! Лялька-мотанка завітала до бібліотеки!» який відбувся на виїзному семінарі у с. Поруденко Яворівської ЦБС. Майстрині Оксані Маруняк вдалось так захопити бібліотекарів, що майстер - клас затягнувся до пізнього вечора, а пізніше на прохання працівників Львівської обласної бібліотеки для дітей майстриня провела майстер – клас для маленьких читачів бібліотеки. (http://lodbphoto.blogspot.com/search?updated-max=2014-01-09T12:25:00%2B02:00&max-results=5&start=5&by-date=false).
По слідах книжково -  етнографічної виставки обласної бібліотеки для дітей «Мов берегиня вроди – хустка», неординарний і пізнавальний захід провели працівники Жовківської районної бібліотеки для дітей. Свято «Мов берегиня  вроди – хустка», присвячене Дню Матері, поглибило знання дітей про родинний оберіг – хустку. Гостями свята були творчі особистості, які провели майстер - клас з різних технік пов`язування хустки. Свою хустину, подаровану батьком в день її народження, продемонструвала знана львівська письменниця, лауреат літературних премії, редактор журналу «Світ дитини» та викладач кафедри українознавства Української Академії друкарства Оксана Думанська.  (http://lvivmetod.blogspot.com/2013_05_01_archive.html
         Краєзнавча робота бібліотек Яворівщини різнопланова та розкривається багатьма масовими заходами. «Співець рідного краю» - під такою назвою у музеї - садибі ім.О.Маковея пройшли краєзнавчі читання до 146 річниці з дня його народження; екскурс в історію села «Дивні назви вулиць розповідають» відбувся в бібліотеці села Кам`янобрід, за підсумками пошукової роботи читачів був проведений конкурс «Я виріс тут і тут живу», тощо.
Чудові краєзнавчі матеріали зібрано в бібліотеках сіл Словіта, Ремезівці, Верхобуж, Скварява Золочівської ЦБС. А які яскраві краєзнавчі заходи проводять в селі Бужок бібліотека, школа та Народний дім! Незабутні Андріївські вечорниці з старовинними обрядами, ворожіннями, краєзнавчі мандрівки на природу та багато інших. Своїм досвідом бібліотекарі поділилися на кущовому семінарі «Патріотичний напрямок роботи публічних бібліотек». 
Багаторічна співпраця Самбірської районної бібліотеки для дітей з міською організацією інвалідів дала можливість дітям з обмеженими можливостями відчути себе потрібними та незабутими. Працівники бібліотеки та волонтери - постійні гості в домах таких дітей. В бібліотеці діє програма «Подаруй радість спілкування з книгою хворій дитині».
Бібліотека - філія села Жовтанці (Кам`янко-Бузької ЦБС) посилено працює з дітьми з фізичними вадами, сиротами та дітьми, позбавленими батьківської опіки, які проживають в дитячому будинку «Вишенька» і є постійними відвідувачами бібліотеки. Для них проводились свято «Від серця до серця», на якому відбулися акції «Простягни руку допомоги», години спілкування «Будь великодушним і добрим».
Цікава та різнопланова проектна діяльність відрізняє дитячі бібліотеки Стрийської  МЦБС. Зокрема, проект «Бібліотека – територія добра і милосердя» (ЦДБ) та цільова програма: «Зігріймо їх теплом своєї душі» (філія №6),  дозволяють дитячим бібліотекам функціонувати як інформаційно – дозвіллевим посередником між соціальною службою та спільнотою «Віра і Світло», групою неповносправних дітей д./с. №6.
Робота бібліотек для дітей Стрийської районної ЦБС у звітному році проходила під гаслом «Бібліотека - відкритий простір для дітей». Були проведені бібліотечні акції «Книга збирає друзів» ( під час Декади української книжки), бібліовізити «З книгою до читача», виїзний читальний зал «Книжкова мозаїка для дошкільнят» (з виїздом працівників районної бібліотеки для дітей до сільських бібліотек (с.Угерсько, Жулин, Йосиповічі, Дуліби). 
В районній дитячій бібліотеці цікаво пройшли літературна дегустація «З новими книгами в Новий рік», мовознавчі вікторини, літературна презентація «Від книги до книги, від серця до серця» та поетичне дефіле.
2 квітня до Всесвітнього дня книги були проведені літературні читання «У світі книжкових скарбів», які закінчились флеш - мобом «Ми любимо читати».
«Влітку читаємо – світ відкриваємо». Дитячі бібліотеки м. Червонограда, працюючи за програмою літнього читання, організовували для своїх читачів змістовне дозвілля: ЦМДБ проводила голосні «Читання на рядні», бібліотека-філія №7 запропонувала ігротеку, де читачі могли пограти у настільні та комп’ютерні ігри, поспілкуватися з друзями, поділитися враженнями про прочитані книги.
Літературно - відпочинковий проект «Канікули просять на книжкову гостину» обєднав всі сільські бібліотеки Стрийського району. В літніх оздоровчих таборах, на майданчиках, проводились літературні акції «За межами бібліотеки», «Бібліотечний дворик», в смт. Дашава було організовано бібліотечну поляну «Тисяча книжок і одне літо», в с.Кути  - літні розваги «Парад книжкових новин».
Захопило читачів районної дитячої бібліотеки для дітей літературно-шоколадне дійство «Солодке диво», присвячене Всесвітньому дню шоколаду. Книжки з тематичної полиці «Солодке диво» розповіли історію виникнення шоколаду, пропонували рецепти шоколадних смаколиків, розіграти «шоколадну сценку», а найцікавішими та найсмачнішими були дегустації шоколадних виробів – «Солодкий стіл». (http://lvivmetod.blogspot.com/2013_07_01_archive.html )
Книжковий пікнік на свіжому повітрі «Усе цікаве про тварин» був організований Сколівською районною бібліотекою для дітей. Волонтер бібліотеки – учень гімназії, поділився своїми знаннями про комах, їх види та поведінку. Завершився пікнік веселими іграми та оглядом книг.
Проект Бродівської дитячої бібліотеки «Бібліотека під відкритим небом» викликав захоплення у дітей та їх батьків: читати книги в парку – було цікаво та неочікувано.
Цікаво проходили літні читання за програмою «Літо нашого читання» в Жовківській районній бібліотеці для дітей. Під час відвідування центру оздоровлення, відпочинку та туризму «Росинка» відбувалися читання на повітрі, зустрічі з письменниками та поетами, а ще різноманітні конкурси: фотоконкурс «Книжкове літо, будь зі мною», конкурс фотографів «Одного разу влітку…», конкурс «Рослини, що лікують нас», конкурс на кращого читача літа «Чарівна квітка», конкурс малюнків «Моє літо» та конкурс цікавих розповідей «Як я провів літні канікули».
Інтерактивна програма пленер-читання «Літо в стилі Еко» Львівської МЦБС для дітей повністю виправдала свою назву. Заходи, проведені просто неба, сприяли оздоровленню дітей. Вони отримали корисні знання, долучились до проведення різноманітних соціально-екологічних акцій, виявляли творчі здібності та набули досвіду радісного спілкування з природою. Найбільш вдалими були: загальносистемне креатив-шоу «Мій кольоровий світ», присвячене  Міжнародному дню захисту дітей; релакс - променад «Між книгами та деревами»;  екологічний десант «Зроби чистим світ» та інші.
Вихованню екологічної культури і гармонійних відносин людини і природи сприяв брейн-ринг «Щоб катастроф не допустити, планету треба захистити» (ф№8 Червоноградська МЦБС). Цікаво і змістовно пройшов День довкілля у бібліотеці – філії №7 «Турбота про чисте довкілля», який включав годину екологічних роздумів «Нам з цією Землею жити разом судилося» та екологічний турнір «Наскільки ти знаєш і любиш природу».
У 2005 році з ініціативи польської громади міста Стрия казку Корнеля Макушинського «Пригоди цапка Матолка» було перекладено українською мовою. Переклад здійснила стрийська поетеса Теодора Савчинська-Латик, яка була удостоєна нагороди «Ордена Усмішки». Пані Теодора – частий гість в Стрийській районній бібліотеці для дітей. Ось і цього року дітям було проведено презентацію перекладеної книги, а учасники театру «Подаруй дітям Усмішку» інсценізували уривок з книги. 
Долучилась до проекту Стрийської РЦБС «Корнелю Макушинському за сердечність та тепло його пера» і Стрийська міська бібліотека для дітей. Читачі міської дитячої бібліотеки зібрали міні – досьє письменника; провели презентацію книги:  «Пригоди цапка Матолка»; зустрілися з поетесою, перекладачем твору К. Макушинського  -  Т. Савчинською – Латик, а ще побували на виставі польського театру за казкою письменника.
«Я маю право на права» - під таким гаслом в Новороздільській міській бібліотеці для дітей пройшла зустріч - діалог школярів зі спеціалістами міського відділу юстиції та психологом. Спільно з працівниками юстиції було підготовлено та видано пам’ятку «Обов`язки дітей», жваво відбулася розмова дітей з психологом.
В Червоноградській МДБ відбулось «Чудове свято» – презентація за книгою відомої дитячої сучасної письменниці Зірки Мензатюк «Український квітник». Вона створила художні мініатюри до 30 найвідоміших в Україні квіток - від весняного первоцвіту до пізньої осінньої хризантеми. Читальна зала бібліотеки дійсно перетворилася на барвистий український квітник. Він милував око, чарував усіма барвами веселки і створив гарний настрій для усіх присутніх. Фотосушка осінніх квітів, яку презентувала читачам до свята бібліотекар ЦБ Ірина Покотило, чудово доповнила бал квітів.
Вже втретє, до Дня матері, у Червоноградській МДБ проходить міський мистецький конкурс «Ми матір називаємо святою». Ініціатором його проведення разом з бібліотекою є голова Товариства «Надбужанщина», народний депутат Володимир В’язівський. Діти з найніжнішими словами писали міні - твори про любих матусь, малювали їхні портрети: словом і пензлем вшановували найдорожчих для них у світі людей.
При Дрогобицькій районній дитячій бібліотеці діє гурток за інтересами «Чарівний клубок», де діти навчаються рукоділлю. За допомогою Інтернету члени гуртка мають можливість спілкуватися з іншими дітьми, які теж займаються гачкуванням, виготовленням в’язаних іграшок, обмінюватися ідеями. Гордістю колекції «Чарівного клубка» є розвиваюча книжка для дошкільнят волонтерки бібліотеки Віталії Головко (учениці 10кл). Ця книжка повна сюрпризів для дітей: бусинки різного кольору і розміру, ґудзики, липучки, різні геометричні фігури, коник, в якого рухаються ніжки. Кожна сторінка цієї книжки допомагає розвинути у дітей уяву, бачення, моторику, мову тощо. За допомогою так званих пальчикових іграшок діти вчаться спочатку спостерігати за відображенням казки бібліотекарем, мамою чи татом та пробують самостійно відтворити її. Завдяки різним текстурам та фактурам, які досягаються за допомогою різних ниток та елементів, дитина розвиває моторику рук, що сприяє розумовому розвитку дитини.
Бібліофести в Рік творчості. Особливим змістом були наповнені такі форми роботи у Бродівській ЦБС: бібліофести «Талант – крапля здібностей і море праці», як підсумкові інноваційні заходи з організації змістовного дозвілля і підтримки дитячої творчості пройшли в трьох регіонах на базі Суховільської, Берлинської та Ясенівської бібліотек-філій і охопили в цілому читачів-дітей та бібліотекарів із 15 сіл. Учасники не лише представляли свої захоплення у різних номінаціях (вишивки, малюнку, квілінгу, карлінгу, орігамі, пісні, танцю), а й вражали майстерністю виконання на майстер-класах.
Бібліотекарі Пустомитівської районної бібліотеки в Міжнародний день дитячої книги запропонували для своїх читачів особливу програму: в бібліотеці відбувалися... вибори. Обирали "Найкращу книгу року". 
У виборах взяли участь дві партії: Партія української літератури та Партія світової літератури. Списки книг - "кандидатів" формувалися протягом січня - березня 2013 р. згідно їх популярності серед читачів. Виборча дільниця, яка була розташована у відділі абонементу, закрилася о 16.00.
Скриньку з бюлетенями члени виборчої комісії (бібліотекарі) перенесли до читальної зали та перерахували голоси.
Все на цих виборах було справжнім і відбувалося "по-дорослому". Так був поєднаний світ дитинства та виборчі технології світу дорослих. (http://lvivmetod.blogspot.com/2013/04/blog-post_4279.html.)
Незвичайним заходом відзначився Тиждень бібліотек (до Всеукраїнського Дня бібліотек) в  бібліотеці № 9 Централізованої бібліотечної системи для дітей м. Львова. У бібліотеці відкрили… ломбард! А «здають» сюди не цінні речі, а погані звички і взамін отримують цікаву книгу.
Фінальним «акордом» святкового Тижня бібліотек стала урочиста презентація першої львівської бібліотечної студії звукозапису «Формат +» у Центральній дитячій бібліотеці м. Львова.
         Активно відбувається в бібліотеках області Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач України  - 2013 року». Участь у конкурсі взяло 5072exfcybrsd.  На третій – обласний – тур конкурсу приїхало 49 учасників майже з усіх районів Львівської області (24 шестикласників і 25 учнів 7-х класів) переможців попереднього туру. З кожним новим завданням учасників ставало все менше і менше, аж поки не залишилося п’ятеро, потім – троє і, нарешті, один.
У напруженій, але справедливій боротьбі переможцями стали: Наталя Савич – учениця 6-го класу із села Накваша Бродівського району та Ірина Мартиняк – семикласниця з міста Золочів.
Діяльність методичного відділу Львівської обласної бібліотеки для дітей базувалась на удосконаленні традиційних і впровадженні нових форм і методів фахової освіти із врахуванням рівня професійної освіти працівників. Вимоги до сучасного консультування, зокрема, передбачали професійне тлумачення нововведень, змін, термінів, навчання методів самостійного виходу із проблемних ситуацій в обслуговуванні читачів.
         У 2013 році на базі двох обласних бібліотек відбулася II польсько-українська конференція «Бібліотека єднає покоління: діяльність публічних бібліотек в інтересах дітей, молоді та людей похилого віку». В ході конференції акцентувалася увага на ролі бібліотеки в становленні і розвитку читача – дитини, понятті «сучасна бібліотека», впливі інформаційних технологій на читання, оновленні дизайну бібліотеки, що сприятиме комфортності спілкування, розвитку творчості, проведенню змістовного дозвілля в бібліотеці.
Під час конференції відбулися професійні дискусії між бібліотекарями України та Польщі, на яких йшла мова про виховання майбутніх читачів, створення затишку і доброзичливої атмосфери у бібліотеках та запровадження інтерактивних форм роботи, як засобу активізації читання. В міжнародній конференції активну участь брали Сокальська та Пустомитівська районні бібліотеки для дітей, які презентували свій досвід.
"Зміни імідж своєї бібліотеки!" - саме під такою назвою проходили дні професійного спілкування в Пустомитівській районній бібліотеці для дітей з працівниками сільських бібліотек - філій. Бібліотекарі мали змогу подивитися презентацію "Найбільші бібліотеки світу", дізнатися, як змінюються бібліотеки, щоб не втратити своїх користувачів, взяти участь у тренінгу "Пошук свого образу".
Активно святкували бібліотеки Львівщини Всеукраїнський день бібліотек: фоторепортаж з дитячих книгозбірень.
                                        Що мудрості і дива повен.
                                        Гортаєш сторінки чудові,
                                        Світ пізнаєш у рідній мові,
                                        Це Книги, кіно, ігротека,
                                        Разом - ДИТЯЧА БІБЛІОТЕКА!

Немає коментарів:

Дописати коментар