21 березня 2013 р.

ОБЛАСНИЙ ДЕНЬ ЧИТАННЯ: калейдоскоп подій


Під час Всеукраїнського тижня дитячого читання бібліотекарі Львівщини вже вкотре провели загальнообласний день читання.
Цього року він був присвячений творчості Марії Людкевич.




Гамірно було 20 березня у Пустомитівській районній бібліотеці для дітей. Читачі різного віку прийшли послухати твори Марії Людкевич.  Дізнавшись, що будуть читати "Кольрові парасольки," принесли свої власні парасолі.










         Свято під веселою парасолькою відбулося у Червоноградській міській бібліотеці для дітей. Читали прозу і поезію шанованої краянки. Члени літоб’єднання «Третій горизонт» - Марія Козакевич та Ганна Кузьмак  спільно з читачами – учнями ЗОШ №9. 
   







   

Читати далі...

20 березня 2013 р.

Нові надходження


Продовжуємо знайомити колег з новими методичними матеріалами, які нещодавно отримали з Національної бібліотеки України для дітей.


Анатолій Качан: «Я ще не виписався як поет незабутніх дитячих вражень» : біобібліографічний нарис / уклад. Н. В. Загайна. – Київ, 2012. – 64 с. – (Серія "Дитячі письменники України")

Випуск присвячено відомому українському дитячому поетові Анатолію Леонтійовичу Качану, лауреату літературних премій ім. Лесі Українки, Віктора Близнеця, Миколи Трублаїні, Євгена Плужника, Бориса Нечерди.
Посібник містить автобіографічні нотатки Анатолія Качана, огляд творчості поета, біографічні покажчики творів та літератури про нього.


 Сходинки до знань : за сторінками шкільного підручника : поточний бібліографічний покажчик для вчителів та бібліотекарів. 2012. Вип.3 / уклад В. М. Красножон. – Київ, 2012. – 24 с.

          У список увійшли книги та статті з періодичних видань, що надійшли в Національну бібліотеку України для дітей у ІІІ кварталі 2012 року.



Українська дитяча література : науково-допоміжний бібліографічний покажчик. 2012. Вип. 3 / уклад. Н. В. Загайна.  – Київ, 2012. – 24 с.

           У покажчику представлено джерела інформації, які бібліотека одержала у ІІІ кварталі 2012 року. 
Для зручності в користуванні вміщено «Алфавітний покажчик авторів і назв видань» та «Список використаних періодичних видань»

Читати далі...

11 березня 2013 р.

20 березня – загальнообласний День дитячого читання

Вже стало доброю традицією 20 березня, під час Всеукраїнського тижня дитячого читання, проводити в дитячих бібліотеках області Загальнообласний День читання, метою якого є популяризація і підтримка дитячого читання, залучення до бібліотеки нових користувачів-дітей.
Цьогорічний День читання пропонуємо присвятити львівській поетесі Марії Людкевич, яку знають читачі всіх дитячих бібліотек області, за що вона й нагороджена почесною медаллю-відзнакою Львівської обласної бібліотеки для дітей «Великий приятель маленьких читачів».

Значна частина її творчого доробку - це книжки для дітей,
Творчість Марії Йосипівни високо оцінена: за книгу духовної лірики «Благослови, Маріє» поетеса визнана лауреатом премії ім. Маркіяна Шашкевича, а її книга інтимної лірики «Коротке літо в раю» була відзначена літературною премією «Благовіст». У 2001 році поетеса вшанована премією ім. Лесі Українки – найпрестижнішою премією країни в галузі дитячої літератури.
За активну пропаганду української книги (а це рецензії,  вступні статті, упорядкування збірників української літератури) поетеса відзначена премією благодійника і мецената Дмитра Нитченка.
А 2006 рік приніс Марії Йосипівні ще одну високу нагороду – їй вручено орден княгині Ольги. 
Пропонуємо в цей день провести голосні читанні книжок Марії Людкевич в бібліотеках, школах, дитячих садочках, на місцевому радіо. До участі в Дні читання залучайте відомих людей вашого району, міста чи села, представників влади, письменників, вчителів, батьків. 



Читати далі...

7 березня 2013 р.

«Від книги до книги, від серця до серця»

      Всеукраїнський тиждень дитячого читання — традиційне щорічне свято у бібліотеках для дітей. У наш перенасичений інформацією час воно набуває особливого значення: допомагає дітям відчути радість спілкування з книгою, нагадує дорослим про значення друкованого слова у дитинстві, привертає увагу суспільства до проблем дитячого читання.
     Тиждень 2013 року пропонуємо зробити святом об’єднання різних поколінь, присвячуючи кожен його день конкретній читацькій віковій аудиторії. Тому бібліотекарям слід прагнути, щоб читання не лише посіло достойне місце у дозвіллі дітей та дорослих, а й сприяло їхньому взаємному спілкуванню. Вічна проблема батьків та дітей: батьки скаржаться, що діти мало читають, що весь вільний час проводять біля моніторів або телевізорів, діти ж, у свою чергу, свідомо або півсвідомо страждають від браку спілкування з батьками. Тож запросимо старше і молодше покоління до бібліотеки. Батьки, які вперше приведуть до бібліотеки дітей, матимуть можливість ознайомитися з літературою з виховання дітей, отримати консультацію бібліотекаря чи психолога, увійти до складу журі літературних конкурсів. Активні читачі-учні середніх та старших класів допоможуть бібліотекарям в організації та проведенні ігор для малят. Діти запропонують дорослим книги, які їм подобаються, і вислухають розповіді про улюблені книги батьків у дитинстві.

Читати далі...

6 березня 2013 р.




Шановні колеги!
Прийміть найщиріші вітання з нагоди свята весни
Бажаємо Вам сімейного затишку, родинного тепла, дружнього взаєморозуміння та підтримки, творчої наснаги, міцного здоров’я, натхнення, радості, щастя, добра і нових успіхів у вашій благородній просвітницькій справі.


Читати далі...

5 березня 2013 р.

Нове професійне видання на допомогу бібліотекарям.


Повідомляємо, що фонди науково-методичного відділу нашої бібліотеки поповнились новим виданням УБА.




 Електронні книжки та електронні читанки (рідери) в бібліотеці: з чого почати? / уклад.: Пашкова В.С., Ярошенко Т.О. : Укр. Бібл.. асоц., НТБ України, НБ НаУКМА. – К,: Саміт-Книга, 2013. – 64 с.

У виданні подані узагальнені підходи до роботи бібліотек з електронними книгами та пристроями для читання електронних книг, так званих – рідерів. Розглядаються правила, процедури та технологічні аспекти роботи з електронними книгами в бібліотеці. Пропонуються орієнтовні правила користування електронними читанками в бібліотеці, методи реклами нової бібліотечної послуги. Книжка виставлена на порталі “Store.kassiopeya.com Електронна бібліотека», Розділ «Навчальні та методичні матеріали»: http://store.kassiopeya.com/product_info.php?products_id=566

Безкоштовно. 


Читати далі...

4 березня 2013 р.

«Веселкове диво поезії для дітей Ігоря Даха»


Нещодавно Червоноградська міська бібліотека для дітей спільно зі шкільною бібліотекою організувала цікаву літературну зустріч Червоноградського поета  –  Ігоря Даха з учнями – 3-А, 3-Б класів школи №9 (кл. керівники: Надія Голько, Галина Пушка).












 Наш земляк талановитий поет – Ігор Дах зацікавив учнів своїми поетичними творами. З великим задоволенням слухали учні поезії про рідну Україну, про нашу чудову природу, про рідне місто Червоноград, про школу та школярів. Автор також презентував читачам цікаві та веселі загадки. У відповідь діти подарували поетові емоційне читання його поезій. Окрім того, вони мали можливість познайомитися з книжками, які належать поетичному перу талановитої людини: «Намалюю Україну»; «Кіт Муркіт і песик Босий»; «Горобинове намисто»; «Веселкове диво»; «В України на краєчку»; «Вересневі нотки».


 А юні поети  презентували  Ігорю Даху свої перші поетичні рядки. У читальній залі бібліотеки було оформлено книжкову виставку «Веселкове диво» присвячено  творам Ігоря Даха.                                       
                                                 
                                                             Наталя Василишин, бібліотекар.

Читати далі...

1 березня 2013 р.

Є люди, як свічки,- згорають, відходять у небуття. Є люди, як зірки,- горять і світять все життя.


Зіркою такої величини для всіх українців є поетеса Леся Українка. Кожним словом, кожним променем думки, кожним болем своїм живе в душі нашого народу ця людина. З не такої вже й далекої минувшини, проте вже мовби крізь серпанок легендарності, проступає до нас образ поетеси, образ ніжний і чистий.
Дитячі бібліотеки Львівщини активно відзначали 142-гу річницю з дня народження Лесі Українки. У всіх бібліотеках пройшли найрізноманітніші заходи. 

Самбірськай районна бібліотека для дітей з учнями 3-Б класу СШ №8 провела літературну годину «Довго щирими сими словами, до людей промовлятиму я».

З перших хвилин зустрічі зачарувала атмосфера тепла, затишку і зворушливості. Завдяки акторській майстерності, глядачі побачили Лесю у різні роки її життя. Учні декламували улюблені вірші. Кожен прочитаний твір був ілюстрований власним малюнком. 










                                             

А колеги з Золочівської районної бібліотеки для дітей організували також літературну годину "Вічно живий голос" та казкову вікторину "Калейдоскоп казок", присвячену творчості знаної поетеси з учнями 2-В класу СШ №1. Діти виявились неабиякими знавцями поезії Лесі Українки та продекламували її вірші.





Читати далі...