28 серпня 2013 р.

Білоруські книгозбірні очима українських бібліотекарів

Нещодавно, у складі групи українських бібліотекарі, які вже вдруге відвідували ближніх сусідів, побувала у Мінську.
Міжнародна професійна науково-освітня програма «Білорусь бібліотечна» була організована за сприянням УБА. Учасниками поїздки були працівники бібліотек різноманітних систем і відомств, які мали бажання ще більше підвищити свій професійний рівень, розглянути тенденції розвитку бібліотечної справи, встановити контакти зі своїми білоруськими колегами. Як й очікувала від цієї поїздки отримала позитивні емоції і «море друзів» для подальшого професійного вдосконалення і спілкування.
Найбільш вражаючий момент поїздки це звичайно відвідини Національної бібліотеки Білорусії.
                                            











Будівля бібліотеки є однією з найбільших у світі. Форма будівлі символізує цінність знань та нескінченність пізнавального світу. Вона являє собою ромбокубооктаедр («діамант») висотою 73,7 м. (20 поверхів) та вагою 115 000 тонн (без урахування ваги книжок). Площа забудови становить 19,5 тис. м². Автори архітектурного проекту — М. К. Виноградов та В. В. Крамаренко.
Крім книгосховищ, читальних залів та службових приміщень, до складу комплексу входить соціокультурний центр. Він включає багатофункціональний конференц-зал, центр ділових зустрічей та переговорів, музично-художній салон, музейний комплекс, комплекс художніх галерей, фізкультурно-оздоровчий центр, оглядовий майданчик, пункти харчування, дитячу ігрову кімнату.      
                                



Програма дозволила учасникам ознайомитись з досвідом роботи дитячої бібліотеки № 10 Централізованої системи дитячих бібліотек м. Мінська.  Нас цікавило все: планування, дизайн приміщень…Що особливо зараз на часі…
        
   




Крім обміну досвідом ми ще мали цікаву екскурсійну програму містом.
   



Читати далі...

16 серпня 2013 р.

Куди поділись методисти?


   Якщо ви днями «забредете» на наш блог  і не побачите нового посту, то не лякайтесь… ми не загубились…
   Просто  - поїхали у Міжнародну науково-освітню поїздку «Білорусь бібліотечна. Знайомство з м. Мінськ.»

   Отож, чекайте фото звіт.


Читати далі...

Бібліотекар - поетеса

   Є на Жовківщині село з красивою назвою Купичволя. Це мальовничий край зі своїми характерними особливостями і традиціями, багатий історією, звичаями, цікавими людьми.
   Одним з храмів духовності, збереження книжкових скарбів є в цьому селі бібліотека, де працює ентузіаст своєї справи Галина Годісь….
   Галина Володимирівна Годісь - бібліотекар із великим досвідом роботи, особистість, в якої у творчому доробку сотні сценаріїв, десятки масових заходів проведених спільно із завідувачем Народного дому Ольгою Смуляк та школою.
   Галина - активний організатор творчих вечорів, заходів спрямованих на зміцння сім`ї, на удосконалення традиційних форм спілкування батьків з дітьми, що зрештою є основною формою роботи купичвільської бібліотеки. Саме через розвиток дозвіллевої роботи пані Галина проклала кладку до бібліотеки. 
   І ось - ще один здобуток - її перша поетична збірка "Ягоди кохання".
   
   11 серпня цього року відбулася презентація книги авторки, першої ластівки у творчому доробку Галини. Свято  відбулося у Народному домі села Купичволя, привітати прийшли її колеги -  завідуючі бібліотек - філій;  голова сільської ради - Давидович Олександра Михайлівна; автор книжечки "Неопалима Купичволя. Віхи історії Купичволі" - Сенюта Михайло Федорович; заступник директора по роботі з дітьми ЦБС - Хомишин Надія Григорівна. Упродовж  презентації авторське читання гармонійно поєднувалось із пісенним виконанням.

  Далеко не кожному, хто любить літературу дано стати поетом, і навіть не кожен може скласти вірша. Тільки обдарована людина, яка чує, як шепоче дощ, співає квітка, сміється небо - може говорити про прекрасне не буденно, а римованими словами. Місцями відчувається смуток, розчарування, зрада. Чи солодкі чи терпкі ці "Ягоди кохання" ми так і не дізнаємось, тому що вірші завуальовані загадковими фразами і нам  лише треба здогадуватися, "які вони на смак".
   Сподіваємось, що читач гідно оцінить першу добірку віршів авторки  - Галини Годісь.

                                                 

  Довгого і плідного Вам творчого шляху, сонця, кохання, добра - Галино Володимирівно!!!
 Надія Хомишин

 та колектив
 Львівської обласної бібліотеки для дітей

Читати далі...

12 серпня 2013 р.

Рукотворне диво маленьких читачів


Кожного, хто завітає до бібліотеки для дітей, що у місті Бориславі, зачарує виставка саморобок, яка експонується у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1 - 4 класів.
Виставка дуже барвиста, сонячна, картини виконані в різних техніках та з різноманітних матеріалів. А створив всю цю красу читач міської бібліотеки для дітей, учень 4 класу ЗОШ №3 – Ільницький Володимир.

                                  



“Треба зазначити, що Володя напрочуд скромна, вихована, світла дитина. Він добре вчиться в школі, є активним читачем дитячої бібліотеки, а саме основне – має творчу натуру. Нові ідеї легко втілює в своїх роботах, охоче допомагає в оформленні інтер’єру дитячого відділу міської бібліотеки для дітей”, - розповідає Любомира Іванишин, заступник директора МЦБС по роботі з дітьми Бориславської МЦБС.

Читати далі...

9 серпня 2013 р.

Літо по- жовківськи.

Жовківською центральною районною дитячою бібліотекою розроблено бібліотечну програму літніх читань «Літо з книжкою» для проведення змістовного дозвілля читачів у бібліотеці, оздоровчих таборах, з метою активного залучення до читання, популяризації книги.
Вже пройшло безліч цікавих, різноманітних заходів.

7 серпня цього року у районний дитячий центр оздоровлення, відпочинку та туризму «Росинка» працівники бібліотеки (Надія Хомишин – завідувач дитячої бібліотеки м. Жовкви; Леся Клепач – бібліотекар) приїхали не самі, а з гостями: відомою львівською поетесою, великим другом маленьких дітей - Оксаною Думанською та місцевою поетесою Світланою Ковальчук.

Читати далі...

8 серпня 2013 р.

Подорож у шкільне життя від Івана Андрусяка


Андрусяк І. Вісім днів із життя Бурундука: повість / Іван Андрусяк. – К.: Грані-Т, 2012. – 72 с., іл.(Книготерапія).

Ви памятаєте свої учнівські будні? Чи згадуєте їх лише проводжаючи до школи свого малого школярика? А от Іван Андрусяк добре береже спогади про шкільне буття: як хотілося забити гол у рідній команді і стати героєм для всього класу, як дратувала ота задерихвістка, котрій ой-ой так бажалося сподобатись… І як вабило все невідоме, вірилося в містику і жадалося втілити легенду в життя.

Читати далі...

7 серпня 2013 р.

«Діти творять дива, коли вони читають»

Нещодавно в Бориславській міській бібліотеці для дітей відбулась неординарна подія – діти святкували День народження активного читача бібліотеки, члена клубу «Казкарі», учня ЗОШ №3 2-Б класу – Петріва Володі.


Напередодні події в бібліотеці було оформлено виставку творчих робіт уродинника, адже Володя вже третій рік відвідує гурток образотворчого мистецтва, що діє при Будинку дитячої та юнацької творчості (вчитель Леськів Людмила Олександрівна). За цей час у творчому доробку школяра назбиралось дуже багато малюнків, виробів з пластиліну, частина з яких прикрасили дитячу бібліотеку.
 Виставка – знайомство «Діти творять дива, коли вони читають».

В святково прибраній залі дитячої бібліотеки зібралось чимало друзів Володі. Всі вони прийшли з подарунками й привітаннями. Винуватець свята був приємно вражений, адже це для нього було несподіванкою. У виконанні друзів прозвучали вітання, які продовжили вчитель образотворчого мистецтва Людмила Олександрівна та бібліотекарі. Далі діти активно відповідали на запитання казкових вікторин, розповідали гуморески, з цікавістю стежили за сімейним конкурсом «Як ми знаємо один одного», який мама з сином пройшли на відмінно. Свято вдалося на славу. Уродинник і гості залишились задоволеними.


Читати далі...

2 серпня 2013 р.

Запрошуємо у мандри дитячими бібліотеками Львівщини

                                                           На Пустомитівське літо - у село!


Книжкова гостина у Стрию
                                                                                                                   
                                                             

Бібліотека "на лавочці"  Нового Роздолу

Флеш - моб по-сколівськи




Читати далі...