30 травня 2013 р.

Якщо тебе немає в мережі, то тебе немає взагалі…

Можна сказати, що цей інтернетівський жарт в повній мірі стосується й бібліотек. Адже не секрет, що роль інформаційних технологій є вагомим чинником, рушієм у роботі сучасної бібліотеки.
Нещодавно наша бібліотека була учасником міжнародного вебінару «Робота бібліотек у соціальних мережах», організатором якого виступила ЦБС для дітей міста Мінська (Білорусія). Цікава форма співпраці дала нам можливість обмінятися досвідом, почерпнути щось нове, порадитись у вирішенні тієї чи іншої проблеми.
Лейтмотивом вебінару стало обговорення значення ролі  соціальних мереж у роботі дитячих бібліотек. Ми долучилися до  числа учасників.
 
Цікавою для наших білоруських колег (про це ми дізнались із коментарів) була презентація директора  нашої бібліотеки Лариси Лугової «Інтернет в бібліотеці. Бібліотека в Інтернеті» з досвіду роботи Львівської обласної бібліотеки для дітей.
Учасники вебінару обговорили можливості розширення сфери впливу бібліотеки, завдяки Інтернету. Соціальні мережі «Одноклассники», «ВКонтакте» та ін. розглядались у виступах наших колег як платформи для спілкування з різними групами користувачів:
  •      спілкування з читачем (дійсним або ж майбутнім),
  •       обговорення певних проблем,
  •      обмін професійним досвідом,
  •      розваги,
  •      пошуку друзів,
  •     зрештою, об`єднання у групи.

Звичайно, спілкування повинно бути двостороннім, але, на жаль, не часто читач готовий активно коментувати і долучатись до діалогу – зазначали доповідачі. Проте, не треба зупинятись, виступаючі пропонували розробляти провокаційні питання, «кидати» їх на «стіну», активно спонукати і запрошувати до обговорення.
У всі часи важливою наочною і пізнавальною формою роботи бібліотек була і залишається виставка. На вебінарі йшла мова про віртуальні виставки, як можливість популяризувати ресурси бібліотеки в мережі, для віддалених користувачів, проводити рекламу бібліотеки. Однак, така форма, з досвіду колег, вимагає не тільки доброї розробки основних розділів виставки (змісту, ілюстративного наповнення), але, слід звернути увагу на такі професійні сторони, як опрацювання кожного представленого документу: бібліографічний опис, обов`язкова коротка анотація чи реферат, бо часто назва книги не розкриває її змісту.
Працюючи в соціальних мережах, створюючи свої сайти, блоги, бібліотеки повинні дотримуватись певного інформативного, етичного іміджу, дизайну. Все має бути продуманим і легко доступним для користувача.
Білоруські колеги відкриті до діалогу. Звичайно, питання соціального забезпечення роботи бібліотек також піднімались. Ми були приємно здивовані і раді за білорусів, коли дізнались, що активна комп`ютеризація бібліотек має державну підтримку, також фінансуються проекти наших білоруських колег.
Вагомий досвід, яскраві ідеї, напрацювання – на вебінарі було цікаво і пізнавально. Отож, до нових зустрічей, сябри!


Немає коментарів:

Дописати коментар