15 травня 2020 р.

Що нового на орбіті?

Карантин триває… 
Позаду 1 квартал року. До фонду бібліотеки надійшов перший випуск журналу за 2020 - «Бібліотечна планета». Це щоквартальне науково-виробниче видання має багату історію, добре зарекомендувало себе у професійних колах, а засноване Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого. 
Сьогодні поглянемо, що нового трапилось на «бібліотечній орбіті»… 
Мабуть бібліотекарі-практики особливо полюбляють рубрики: «З досвіду роботи» і «Зарубіжний досвід», - адже тут можна почерпнути багато цікавих ідей. 
Бібліотеки міста Львова мають «обличчя»! Саме так можна розповідати про книгозбірні нашого міста. Приємно читати про успіхи колег, а ще приємніше побувати, попрацювати в цій атмосфері. Про такий досвід у матеріалі Федорів Ю., Цяпало Л. WIKI бібліотека у Львові: перші здобутки (С. 10-12.). «Люди будуть знати, що у цій бібліотеці можна отримати відповіді на всі питання про Вікіпедію, тут відбуватимуться заходи, які будуть стосуватися Вікіпедії…Бібліотека – це джерела, це знання, а жодне твердження у Вікіпедії не може існувати без джерел. Тому можна сказати, що бібліотекарі є нашими амбасадорами», - зазначив член ГО «ВікіМедія Україна» Ю. Булка.  Звідси вдало обраний слоган бібліотеки: «Редагуй своє життя». Охоплено усі напрямки діяльності бібліотеки! 
Умови карантину обмежили дещо фізичне пересування кожного з нас. Проте пересуватися і мандрувати можна віртуально. Стаття Волян Н. Проєкт «Живе краєзнавство» (з досвіду роботи Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки)(С.14-18) розповідає про здобутки колег у розвитку туризму по-бібліотечному і не тільки. Цікавою складовою проєкту є робота у віртуальному просторі - на сайті бібліотеки, а також існує версія для власників смартфонів на iOS і Андроїд. Усі ссилки дають можливість у реальному часі ознайомитися з проєктом, здійснити мандрівку вулицями Рівного. До речі, Рівненську ОУНБ визнано сучасним провайдером отримання оригінальної туристичної інформації та якісних безкоштовних туристичних послуг у місті. І все це завдяки проєкту! 
З кожним днем уміння донести свої думки до інших людей стає дедалі актуальнішим. Особливо це відчулося при перегляді чисельних вебінарів, стрімів на карантині. Як вдосконалити навички публічного виступу так, щоб було цікаво і зрозуміло? Зацікавив досвід, який представлений у наступній публікації: 
Адаменко М. Презентація у стилі ТЕD: на яких аспектах зосереджуються бібліотеки різних країн? (за матеріалами інтернет-джерел) // Бібліотечна планета. – 2020. - №1. – С.23-25. 
У чому суть поняття ТЕD? Це всесвітньо відомий формат конференції. Якщо розшифрувати з англійської мови цю абривіатуру, то Т – технології, Е – розваги, D – дизайн (звичайно букви відповідають іноземним значенням). У статті авторка розглядає ТЕD  як інформаційний ресурс у форматі відеозапису виступів, як формат потужної інформаційної кампанії, особливості та вимоги проведення власної конференції у цьому стилі. 
Карантин колись таки закінчиться. А бібліотекар повинен знати про все. То чи не зацікавить професіонала публікація про досвід промоції читання німецьких колег? Цікава співпраця, мотивація, співіснування. До уваги діяльність відділу шкільних бібліотек при Франкфуртській міській бібліотеці у статті Прокопенко Л., Швачка Т. Шкільні та публічні бібліотеки як освітні партнери: досвід промоції читання в німецьких бібліотеках (С.26-30). Основна мета такого відділу – надати допомогу школам в освітній роботі, формуванні й зміцненні медіаграмотності, промоції читання для дітей та молоді різного віку. Діє програма «Франкфуртська спіраль читання», подано приклад проєкту «Читач-зірка»,  кампанії «іРаds у публічних і шкільних бібліотеках міста», заходів «Книжковий пікнік», «Ти вже читаєш, чи ще шукаєш». Щось з досвіду колег можливо переформатувати по-українськи… 
Фахівець давно помітив і добре знає, що кожен номер цього періодичного видання містить матеріал суто «виробничий». Мова про рубрику «Колонка каталогізатора». Також журнал дотримується традиції інформування у розділі «Офіційні документи». 
І хоч «Колонка головного редактора» у цьому номері «Бібліотечної планети» містить статтю пані Тамари Вилегжаніної під назвою:  «Криза читання як одна із проблем українських реалій» (С.4-7), яка висвітлює багато пересторог і акцентів у роботі бібліотек, давайте вірити, що карантин змусив нас, бібліотекарів і користувачів, переконатися, що читання все ж переможе!

Немає коментарів:

Дописати коментар