16 жовтня 2015 р.

"Навздогін книзі". Випуск 6


    До Вашої уваги пропонуємо черговий випуск методичної закладки із серії                                                                "Навздогін книзі".

Гутовська-Адамчик, Малгожата. 110 вулиць [Текст] : роман / Малгожата Гутовська-Адамчик ; пер. з пол. Ярослави Івченко. – Львів : Урбіно, 2015. – 280 с.

Необтяжлива розповідь про життя шістнадцятирічного Міхала, його родину та друзів зацікавить як дорослих, так і дітей. Можливо, навіть доведеться воювати за право першості прочитання цієї книжки.
Попри неминучу для людства проблему батьків і дітей, і ті, й інші в цій книжці – дуже симпатичні люди. Авторці вдалося не стати на якийсь один бік, тому кожен зверне увагу на щось своє, знайде в цій історії власні больові точки. І, певно, батьки поспівчувають дітям, а діти – батькам. Між тим, декорації Польщі початку 2000-х років чимось схожі на теперішні українські реалії. Тато втратив престижну роботу, і родина замість відпочинку в Португалії, як було заплановано раніше, переїжджає зі столиці до маленького містечка. Але саме тут починаються усі пригоди...
Варто додати, що видавництво «Урбіно» має в своєму арсеналі багато перекладних книжок польських письменників, які з однаковою цікавістю читають як діти, так і дорослі.
Рекомендуємо книгу «110 вулиць», перш за все, для родинного читання. У бібліотеці, крім презентації книжки або дегустації літературних новинок, можна організувати віртуальну мандрівку за творчістю письменниці або створити буктрейлер за книгами видавництва «Урбіно», які перекладені з польської мови. З наочних форм популяризації рекомендуємо провести виставку однієї книги або конкурс на кращі ілюстрації до даної книжки.

Малгожата Гутовська-Адамчик - одна з найпопулярніших сучасних польських письменниць, журналістка, театрознавець, сценарист. Авторка численних романів для дорослих та молоді: трилогії «Цукерня під Амуром», її продовження — дилогії «Місто світла», «Париж, мистецтво та кохання Прекрасної епохи», молодіжних книжок — «Блакитні нитки», «Добре, що ти є», «11 вулиць», «220 маршрутів» та інших. Українською також перекладено роман «Дівчата з 13-ї вулиці», що став найкращою підлітковою книжкою 2008 року за версією польської секції IBBY.

Випускниця факультету театрознавства Театральної академії ім. Олександра Зельверовича. Певний час працювала вчителем польської мови і латини у Мінську-Мазовецькому. Дружина режисера кіно Войцеха Адамчика. Подружжя має двох синів.

Немає коментарів:

Дописати коментар