3 листопада 2014 р.

ШЕВЧЕНКІАНА ЛЬВІВЩИНИ

м.Самбір
Пам'ятник Тарасу Шевченку (бетон, автор не відомий, Львівська кераміко-скульптурна фабрика) встановлено у 1953 р. спочатку у сквері, де у 1977 р. розпочато будівництво кінотеатру «Союз» (тепер «Кобзар»).  Згодом  перенесено і встановлено в міському парку від вулиці Львівської - 30 серпня 1989 р. За ініціативою культурологічного Товариства ім. Кобільника перенесено на пл. Ринок,  навпроти вулиці Шевченка.
5 листопада 1989 року відбулося урочисте відкриття пам'ятника. На святі виступив поет Дмитро Павличко, поети зі Львова: Ганна Вівчар,  Роман Качурівський, письменник Роман Іваничук,  поет Василь Кобець з Вінниці,  львівські актори Святослав Максимчук і Людмила Недвидюк. Співали сестри Байко,  народна хорова капела «Дударик».
В нішу пам'ятника було закладено землю з сіл Моринці, Кирилівки та з могили,  що у Каневі,  яку привіз Кость Куб'як.
м. Рудки
Кожен, хто їде із Львова до Рудок,  бачить неподалік дороги біле погруддя.  Це пам'ятник Тарасу Шевченку - на прямокутному у перерізі п'єдесталі, встановленому на неправильної геометричної форми бетонній плиті. В 1994р.  за ініціативи тодішнього голови міста Сулківського Євгена Гнатовича та кошти міської ради було встановлено пам'ятник. Основним проектантом і будівничим пам'ятника був рудківчанин  Саган Йосип.                
с. Вощанці
Неділя 29 вересня 1991 року село відзначало відкриття пам'ятника великому синові України Тарасу Шевченку. Про це свято жителі мріяли не одне десятиліття, адже пам'ятник поету в селі за кошти громади був поставлений  ще до 1914 року, який під час австро-угорської  війни було зруйновано. За роки радянської влади у відновленні пам'ятника було відмовлено.
І тільки 1991 році збулася їхня  мрія. Ініціатором того став місцевий осередок Руху. Пам'ятник і всі роботи навколо нього було зроблено за кошти громади. Багато хороших і теплих слів було сказано в цей знаменний і пам'ятний день від жителів  села та гостей свята. Велика подяка була виражена автору пам'ятника скульптору Василю Чурмаку, присутньому на відкритті.
с. Крупновичі

Справжнім святом для жителів села стало відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку в 1989 році (скульптор В.Одрехівський). З ініціативи та за кошти громади села стоїть сьогодні на п'єдесталі величний Кобзар, якого охороняють висотні сосни. Більше як два десятиліття приходять купновичани, щоб поклонитися і віддати шану великому Кобзареві.


с. Лука
Село, яке дало світові талановитого поета і публіциста, літературного критика, одного із засновників «Молодої Музи» Остапа Луцького; етнографа та історика Михайла Скорика; композитора і диригента Антіна Рудницького.
В 1982 році за ініціативи голови колгоспу Філя І.М. в село було привезено погруддя Тараса Шевченка і  поставлено в центрі села перед сільською радою. Це тиражоване  погруддя  поета з бетону поставлене на бетонний постамент, заввишки 1 м 70 см. (автор не відомий). Та весь цей час скромний пам'ятник для лукавчан є символом волі, правди і віри в майбутнє.







                                                                                          

Немає коментарів:

Дописати коментар