2 жовтня 2014 р.

ШЕВЧЕНКІАНА ЛЬВІВЩИНИ

Сокальщина
м. Сокаль
24 серпня  1995 році у центрі Сокаля постав вилитий у бронзі Великий Кобзар. Біле полотнище з фігури українського Генія зняли голова комітету по спорудженню пам’ятника Іван Тимошик та влада Сокальщини. На відкриття прибув праправнук  Кобзаря за братом Йосипом Микола Лисенко. Скульптор Емануїл Мисько та архітектор Василь Каменщик  висловили своє задоволення, що їх творіння серця, душі та рук житиме на центральному майдані Сокаля. Виготовлено та споруджено пам’ятник за кошти сокальчан.





На подвір’ї КЗ ЛОР "Сокальської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат І-ІІІ ст. імені Тараса Шевченка" у 1996 році встановлено погруддя Кобзаря.




м. Великі Мости

Пам’ятник споруджено у 1961 році у центрі міського парку, який носить ім’я  великого Кобзаря.








смт. Жвирка
Пам’ятник встановлено біля загальноосвітньої школи селища в 1995 році.




с.Бутини 


Памятник відкрито 1 вересня 1996 року  на території сільської школи. Спорудження відбулося завдяки спонсорській допомозі селянської спілки «Прогрес» та голови осередку Народного руху України Павла Миколайовича Королевича.



с. Ванів
Погруддя встановлено у 2011 році за кошти громади села Ванова при сприянні сільського голови Г. Пагули, Сокальської РДA та за підтримки підприємців, які працюють на території Ванівської сільської ради.




с. Варяж

Постамент відкрито 15 жовтня 1991 року в центрі села, попереду  сільської школи. Скульптор Ушаков.







с. Волиця

10 листопада 2013 року урочисто відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку. На урочистості зібралися мешканці сіл Волицької сільської ради, педагоги та учні, вихідці з Волиці та Комарева, представники місцевої та районної влади, громадськість району. Пам’ятник встановили у центрі села перед адмінбудинком ПАФ «Білий Стік» та сільської ради.  Ідея спорудження монумента зародилася під час Шевченківського свята у Народному домі с. Комарів 10 березня цього року. Активну участь взяла колишня вчителька місцевої школи, виховник «Юн-Січі» Марія Король, яка збирала кошти, шукала меценатів. Загальна вартість скульптури складає понад 200 тисяч гривень, з яких левову частку виділила ПАФ «Білий Стік». Золотом виблискують на пам’ятнику відомі слова: «Світоч нації – такий великий, як Україна! Як світ! Він – наша доля і заповіт». Над проектом працювали скульптор Микола Король з синами Тарасом і Мар’яном. Концепцій пам’ятника було декілька, однак зупинилися на образі молодого Шевченка зі свічкою та пером у руках. Отці – вихідці сіл Волиця та Комарів – Іван Бігун, Роман Демкович, Володимир Жарський, Микола Шульган, Богдан Манчур, Павло Поцілуйко, диякон Микола Поцілуйко освятили пам’ятник.

с. Завишень

В селі Завишень пам’ятник Тарасу Шевченко відкрито 19 травня 1991року. Бронзове погруддя пам’ятника за проектом львівського скульптора Івана Кушніра виготовила Львівська керамічно-скульптурна фабрика.
На спорудження пам’ятника і благоустрій навколишньої території  колгосп «Нове життя» (голова колгоспу Є. Шкаврін) виділив 18 тис. крб.


с.Зубків

Пам’ятник було відкрито 27 серпня 1991р. Погруддя встановлено в центрі села, навпроти  сільської школи, завдяки селянській спілці «Світанок» та за часткові кошти громади. Скульптор – заслужений художник України Я. І.Чайка.





с. Муроване
Погруддя встановлено у травні 1992 року за ініціативи голови сільського осередку Народного руху Медуни Володимира Даниловича. Постамент зроблено з бронзи  скульптором Іваном Івановичем Підковою, за кошти сільської громади.

с.Низи

Пам’ятник встановлено в 1967 році за ініціативи лісничого Низівського лісництва Круглія Михайла Ворфоломійовича та громади села. Знаходиться на території Низівського лісництва.





с. Переспа

Для встановлення пам’ятника у 1990 році біля загальноосвітньої школи села був закладений камінь. Пам’ятник встановлений 17 липня 1991 року. Скульптором є В.П.Басюк. Постамент виготовлений та вилитий у бронзі на львівській кераміко - скульптурній фабриці за кошти односельчан і селянської спілки «Світанок». Назва пам’ятника «Розмова з народом».


с. Тартаків

Пам’ятник було відкрито в 1964 році, за сприяння  Є. Й. Шкавріна - голови колгоспу, директора сільської школи Чикатовича Володимира та односельця Притули Володимира. Погруддя встановлено в центрі села, навпроти школи, в парковій алеї.

Немає коментарів:

Дописати коментар