12 серпня 2014 р.

ШЕВЧЕНКІАНА ЛЬВІВЩИНИ

Тарас Шевченко на Золочівщині


Ідея спорудження пам’ятника виникла у далекому 1989 році, а у 1991 році в центрі міста на площі Тараса Шевченка постав монумент великого сина України (скульптор Б.Дзиндра).

с.Куровичі 


Пам’ятник Тарасові Шевченку було встановлено у селі Куровичі в серпні 1989 року за ініціативою сільського ентузіаста, шевченколюба, свідомого українця, доброго християнина, учасника церковного хору і куровицького Народного хору «Колос»   - Андрія Михайловича Когута. Спорудили пам’ятник Тарасові Шевченку на місці старої дерев’яної церкви, яка згоріла ще у 18 ст.

с. Сновичі


Збудований пам’ятник був у 1993 році за кошти української діаспори в США. Ідейними ініціаторами спорудження були брати Дідули: Ярослав Семенович та Роман Теодорович – письменник,  виходець із с.Сновичі, житель м.Львова.     Велику допомогу у спорудженні пам’ятника у той час надавала ССГ (спілка селянських господарств)  «Сновичі».
Скульптор даної композиції – Володимир Ротецький, архітектор – Володимир Чорновус.

с.Перегноїв


У село Перегноїв погруддя Тараса Шевченка було привезено із Львова у 1972 році, на честь перейменування колгоспу у селі славним іменем Шевченка. Громада села вирішила увіковічнити пам'ять про національного поета та перейменування колгоспу встановленням погруддя Шевченка в центрі села.

Немає коментарів:

Дописати коментар