9 грудня 2013 р.

Корнелія Функе: крізь світи до мрії



Функе, Корнелія. Чорнильне серце. Кн. 1 / Корнелія Функе; пер. з нім. О. Логвиненка; худ. О. Тарнавська. – Вінниця: Теза; Folio, 2012. – 576 с.

«Про письменників звичайно думають, що вони вже давно померли, і не здогадуються, що їх можна зустріти десь на вулиці чи в крамниці», – вустами свого персонажа говорить Корнелія Функе – одна з найвідоміших дитячих письменниць Німеччини. Вона й справді жива-живісінька і мешкає в Каліфорнії, де творить фантастичні історії, які обожнюють її юні читачі. Функе можна зустріти в крамниці чи на вулиці, проте найкращим доказом її існування є книжки, які виходять щороку.


«Чорнильне серце» - це перша книжка з «Чорнильної трилогію», яка  розповідає про дванадцятирічну Мегі та її батька Мортимера, якого дівчинка називає Мо. Він заробляє на життя тим, що «лікує» книжки, працює палітурником. Тож Мегі від самого народження оточують стоси найрізноманітніших книжок, які не вміщаються в будинку. Вона спить разом із ними, читає їх під час їжі та на уроках. Вони її найкращі друзі після тата, звичайно. Дівчинка просто не встигає затоваришувати із дітьми свого віку, бо мусить часто переїжджати з місця на місце.
Одного разу, вкладаючись спати, Мегі побачила за вікном незнайомця. Вона розповіла про нього батькові, і Мо з великою неохотою впустив чоловіка. З підслуханої розмови дівчинка мало що зрозуміла. Чому незнайомець, якого батько називав дивним ім’ям «Вогнерукий», звертається до її батька «Чарівновустий»? Про яку книжку вони говорять? І від кого її ховають?
Виявляється, що батько Мегі має незвичайний дар – вичитувати персонажів із книжок, які читає вголос. Саме тому він ніколи не читав для донечки. До того ж, коли із книжки в цей світ приходить якийсь персонаж, хтось обов’язково взамін потрапляє в оповідку. 
На героїв роману чекає багато пригод; події ближче до кінця розвиваються дедалі швидше.
Функе внесла в книжку багато цікавих фактів з історії книгодрукування. І незважаючи на те, що дії роману відбуваються на початку «нульових», у книжці жодного разу не згадано комп’ютер та між іншим сказано про телевізор. Усе обертається навколо шарудіння сторінок, які несуть вікову мудрість, або ж інших, які ще зберегли аромат типографської фарби. Адже, за словами Корнелії, це книжка «про тих, хто любить читати, і для тих, хто любить читати». 2008 року за «книжкою про книжки» було знято фільм із Брендоном Фрезером у головній ролі.
Сьогодні пропонуємо Вам пірнути у світ фентезі разом з героїнею цього роману. Мабуть у її житті, вчинках, рисах характеру Ви щось позитивне почерпнете для себе…

Відгук читача

«Корнелія Функе, з якою я, як не дивно, зазнайомилася оце вперше, неперевершено показала, що читати і переживати — це цілком різні речі. Пригоди в книжці — це одне, а от коли ви потрапляєте в них самі… Тим паче, якщо ці пригоди заварює людина з книги, що тут, у реальному світі, розгортається в пошуках влади на повну. Потім ви, звісно, будете згадувати усе це з посмішкою, але тільки з безпечної відстані років і кілометрів. От що значить відчути персонажа на всі 100 — це стикнутися один в один з тим же.
         Як результат — чудова захоплива книга з цілком нетривіальною ідеєю і хорошим втіленням. Відірватися від книги було, чесно скажу, доволі складно, тому що передбачити, що буде далі, вдавалося дуже-дуже рідко. Тож, слід виходити на полювання на наступні частини трилогії, а потім — і на фільм...» - такі враження від цієї книги висловила читачка в Інтернеті.
             
              http://www.livelib.ru/review/253785

Немає коментарів:

Дописати коментар