26 липня 2021 р.

Вітаємо Галину Пагутяк!

 Сьогодні, 26 липня 1958 року, народилася Галина Пагутяк.

Москале́ць Гали́на Васи́лівна, відома під творчим псевдонімом Пагутя́к Гали́на - сучасна українська письменниця в жанрі фантастики й готичного роману. Лауреатка Шевченківської премії з літератури (2010) за книгу прози «Слуга з Добромиля». Авторка роману «Урізька готика».

Цікаві факти

  • Галина Пагутяк обожнює котів. В її квартирі разом з нею проживає 5 домашніх улюбленців.
  • Місцем дії багатьох її творів є рідне село письменниці Уріж. Саме в Урожі, за словами самої Галини Пагутяк, їй відкрився дивний світ людських вірувань про потойбіччя, до яких вона ставилася більш, ніж серйозно. Саме село, що є сусіднім з батьківщиною Франка — Нагуєвичами, вона вважає дуже містичним та загадковим.
  • Наймістичнішим письменником України, як часто називають її, сама письменниця вважає Франка.
  • За мотивом переказу Франка про спалення опирів в Нагуєвичах під час холери 1831 р. Галина Пагутяк написала роман «Урізька готика», який авторка відносить до вершинних своїх творів.
  • Про таємничу та самобутню Галину Пагутяк можна більше почитати у методико-бібліотграфічному матеріалі.

Галина Пагутяк — особлива мандрівниця. Подорожі селами Галичини вилилися 2014 р. в незвичайну книгу розповідей, кілька днів у Туреччині — у повість «Новий рік у Стамбулі». Часто буває в Ізраїлі, а Єрусалим вважає найтаємничішим містом світу, яке володіє неабиякою харизмою. У своїх творах показує власну зацікавленість країнами Близького Сходу. Коли американці та місцеві мародери розгромили музей в Багдаді, письменниця написала повість «Брат мій Енкіду».

Намагається не писати твори від свого імені після цікавого випадку з читачем. Чоловік думав, що Галина Пагутяк їздить на візку, бо прочитав її повість «Соловейко», де головна героїня вистрибує із вікна та стає інвалідом.

Немає коментарів:

Дописати коментар