30 жовтня 2019 р.

Перлина Скандинавського півострова

Саме так і не випадково називають Данію - мініатюрне королівство.  
У черговому випуску методичної закладки серії «Літературна географія» пропонуємо подорож до цієї казкової країни, на території якої зосередилися справжні скарби культури та історії. Чинний прапор держави належить  до раритетних на Землі, його офіційне затвердження відбулося ще в далекому 1219 році. В столиці Копенгагені розташована найстаріша Королівська бібліотека (1623), друга назва якої «Чорний діамант», бо побудована зі скла та чорного мармуру. Фонди  книгозбірні складаються з 500000 томів і 20000 рукописів. Чудові зібрання рукописів на санскриті, палійскій і сингалезькій мовах.
Згідно з щорічними дослідженнями Кембріджського університету, населення сучасної Данії є найщасливішим в Європі. Країна може похвалитися безкоштовною медициною і освітою. А дитячий конструктор ЛЕГО є одним з найвідоміших данських винаходів.
В історії країни було 14 лауреатів Нобелівської премії, в тому числі 4 Премії з літератури, 5 - з фізіології або медицини та 1 - Премія Миру. Вона подарувала нам відомих людей, таких як письменник-казкар Ганс Крістіан Андерсен, фізик Нільс Бор, засновник групи «Metallica» Ларс Ульріх...   
Нині поглянути на сучасну Данію у новому літературному жанрі допоможе Денніс Юргенсен.

Письменник пише переважно для молоді, але, як він сам сказав, деякі з його книжок «мали б стояти на полиці для дорослих». Автор творить у різноманітних жанрах, однак улюблені — це фентезі, наукова фантастика й література жахіть,  або ж поєднання цих трьох. У його доробку є також детективи і реалістичні твори, зокрема про кохання.
Притаманна риса творів Юргенсена— це гумор. Якось один із його кумирів — Стівен Кінг, висловив своє заповітне бажання: нехай якийсь читач помре зі страху, прочитавши мою книжку. На що Юргенсен висловив своє заповітне бажання: нехай хтось, читаючи мою книжку в автобусі, регоче так, щоб усі пасажири на нього видивлялися.
Народився майбутній письменник 3 лютого 1961 року у Бренсгеї, недалеко від Копенгагена. Здобувши атестат, мандрував, писав літературні твори й безуспішно надсилав їх різним видавцям.
Влітку 1981 року данський письменник Крістіан Теллеруп, власник видавництва «Forlaget Tellerup», зацікавився Юргенсеновим молодіжним романом «Кохання з першого гикання» й восени того ж року опублікував його.
Дотепний, забарвлений гумором твір здобув велику популярність і відтоді був перевиданий двадцять разів. Згідно з дослідженням 1999 року, його прочитало понад 600 000 осіб. Цього ж року «Кохання з першого гикання» екранізовано, й кінофільм мав значний успіх у Данії.
З тих пір Юргенсен надрукував у цьому видавництві понад п'ятдесят творів. Крім романів, повістей та оповідань, він написав сценарії до чотирьох художніх фільмів. Також опублікував низку статей на тематику кінематографу.
Книги Юргенсена об`єднані у серіях...
Серія творів про Фредді  розповідає про 11-річного хлопчика і його дружбу з гуртом монстрів, які в робочий час правлять за воскові фігури в кімнаті страхіть місцевого музею. На основі цієї серії створено комікси.
Герої наступної серії книг— Арнольда і Катаріна, під час дивовижної мандрівки у Квелі, царстві вампірів-демонів, шукають союзників, щоб спекатися Осколкума Черепума й порятуватися.
Цикл «Чорне страхіття» складається з фактично розрізнених чотирьох книжок. Поєднує їх щось темне й страхітливе, яке лякає, переслідує і вбиває головних та другорядних персонажів—це незбагненні сили, що криються в пітьмі.
У Міфології Ктулху - «Оселя вішальників» і «Гикалі» - описано діяльність приватного детектива Гаррі Нортона та його молодої помічниці Тіппі Тьюліп,  їхні небезпечні сутички з фанатичними сектантами й надприродними істотами.
У серії «Слуги сну» читач ознайомлюється з детективами, що діють у паралельних світах, драконами, лукавими істотами і зрадливими піратами. Армія чужопланетян рухається до Землі, щоб завоювати її. Міранда, Алекс і Габрієлла з допомогою своїх помічників — слуг сну, мають дізнатися, як зупинити цю навалу.
У «Низці привидів» головні герої стараються витлумачити події та випадки нібито паранормального походження. Однак не все поясняюється в раціональний спосіб...
Детективи про Роланна Тріля—це три книги про співробітника копенгагенської кримінальної поліції, який у вільний час розслідує вбивство власної дружини. На відміну від більшості  попередніх творів автора, ці призначено тільки для дорослих читачів.

Де́нніса Ю́ргенсена було відзначено премією культури від працівників дитячих бібліотек (2001);   літературною премією Орли (Orla-prisen) — за найкращу книжку для дітей «Випадок із кривавим трюком упирів» (2005) і за найкращу книжку для юнацтва «Золоте місто» (2007).
Нині письменник живе в місті Редовре.
В Україні його творчість відома завдяки фільмографії, екранізованим творам. На жаль, українські переклади книг відсутні.

Немає коментарів:

Дописати коментар