27 вересня 2017 р.

Помандруємо у Всесвітній день туризму

Наступний випуск методичної закладки серії «5 місць, куди варто поїхати…» запрошує у подорож країною, яку іноді називають Землею письменників і мислителів.
Це батьківщина відомих світові великих композиторів: Баха, Бетховена, Мендельсона, Брамса, Штрауса, Генделя, Шумана. Неймовірно, але факт: 102 лауреата Нобелівської премії – представляють цю країну! Розташована в центрі Європи, входить до складу «Великої вісімки», є членом Євросоюзу та НАТО, вона - одна з найуспішніших держав на сучасній політичній карті світу. 
Ми в Німеччині! Німці — книголюби. Ця країна входить до трійки держав, де високий рівень друкарства. Причому самою «начитаною» верствою населення є молодь віком від 14 до 19 років. 
Для  і про читача цього віку пише свої книги сучасний німецький письменник Андреас Штайнгефель. Народився 14 січня 1962 в Баттенберзі. Разом з двома братами дитячі роки провів в німецькому містечку Біденкопф. Після закінчення гімназії вступив до Марбурзького університету, де спочатку навчався на вчителя, а згодом вивчав англістику, американістику та медіазнавство. У 1991 році Андреас закінчив університет та видав свою першу дитячу книгу «Дірк і я». Це роповідь про життя двох братів: семирічного Ендрю і шестирічного Дірка — пригоди, суперечки, перші свідомі відкриття світу дорослих. Видання рекомендоване асоціацією «Читання без кордонів» для викладання німецької мови в голландських школах з другого року. 
Серед відомих і популярних книг автора: «Середина світу» та «Ріко, Оскар і тіні темніше темного». За останню Штайнгьофелю була присуджена «Німецька премія в галузі літератури для дітей та юнацтва». Книга видана в 28-ми країнах. У 2012 році вона вийшла в російському  перекладі. Головний герой Ріко. Це не зовсім звичайна дитина, багато елементарних речей даються йому з великими труднощами. З таким ніхто не хоче дружити, але одного разу йому пощастило - він познайомився з Оскаром (теж не зовсім звичайним хлопчиком - вундеркіндом, який на всякий випадок ніколи не знімає з голови синій мотоциклетний шолом). І заради свого нового друга Ріко береться розплутувати справу, з якою вже півроку не може впоратись поліція Берліна.   4 липня 2014 року вийшла однойменна екранізація першої частини трилогії про маленьких детективів Ріко та Оскара. Згодом протягом 2015-2016 років відбулися прем'єри другої і третьої частини трилогії про друзів.
Книга «Середина світу» написана автором ще  1998 року, та для українського читача вона була перекладена і видана тільки  у 2016-му...
Тема дорослішання – це лише відблиски на поверхні. Глибше – це книга про людськість, терпимість, інакшість. Це книга про світи всередині кожного з нас. У центрі сюжету – сімнадцятирічний Філ, якому доводиться пізнавати не лише навколишній світ, а й самого себе. Його мати Ґлясс, котра шукає кохання, а знаходить лише чоловіків на одну ніч. Сестра Діана,  яка замкнулася у своїх гербаріях, і раптово відгородилась від брата. Усі персонажі прописані з такою глибиною, що, навіть після останньої крапки у тексті, вони продовжують жити десь поруч. За роман «Середина світу» Штайнгефель отримав премію Buxtehuder Bulle
Творчість його як письменника була неодноразово відзначена: 
- тричі номінований на Німецьку молодіжну літературну премію (1999, 2002, 2009); 
- двічі стипендіат Премії імені Еріха Кестнера. 
Після 20 років життя в Берліні Андреас повернувся в Біденкопф. Працює перекладачем, літературним критиком, пише сценарії для радіо і телебачення. 




Немає коментарів:

Дописати коментар