4 квітня 2016 р.

Намалюю казку…

«Коли я роблю книжковий макет, то завжди дуже уважно читаю текст. Досить часто мені здається, що якби сюжет повернув в інший бік, то були б і кращі ілюстрації, і книжка вийшла б більш гостросюжетна», – якось зауважила в інтерв`ю Катерина Штанко. 

Випуск наступної методичної закладки із серії «Навздогін книзі» присвячений саме такій книзі:

Штанко, Катя. Дракони, вперед! : пригодн.-детект. казк. повість / худож. Катерина Штанко. – 2-е вид., допов. - К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. – 272 с.: іл.
Ця феєрична казка є певною мірою і детективом, і пародією на детектив. Тут і легке фентезі, і дитяча «бондіана», і багато пізнавальних моментів. 
Пригоди 11-ти річного київського школяра Михася розпочинаються у Нікітському ботанічному саду. Захопившись біологією, він вдома випадково вирощує… дракона, який круто змінює його звичне життя… А що робити, коли зграя драконів зростає? Хто її має очолити чи стати «навігаторам» у подорожі до Криму? 
Оповідь без нудного моралізування одночас вчить бути відповідальним за свої вчинки, оточуючих, навколишнє середовище. «Зараз у нашій країні криза відповідальності. І для мене було важливо підкреслити мить відповідальності цього хлопця – йому наче це все не до снаги, але він таки впорався», - згадує автор Катерина Штанко.
Сюжет книги захоплює читача і тримає в напрузі до кінця. Герої-дракони наділені цікавими характерами. І хоч вони велетні на зріст, про те це справжні діти. 
Видання надійшло до дитячих бібліотек Львівщини у 2015 році. Також є можливість познайомитись із змістом повісті завдяки Інтернету: http://www.bookland.com/download/d/dr/drakoni_vpered/sample.pdf
         У роботі колегам-бібліотекарям рекомендуємо провести презентацію, обговорення за цією книгою; конкурс малюнків «Дракони оживають»; вікторину (за описом чи цитатою) «Вгадай “вогнедиха”»; виставку запитання-відповідь «У світі драконів» (можна поєднати довідкову літературу з художньою).
Катерина Штанко
одна з найвідоміших і найулюбленіших українських книжкових графіків.  
Народилася 24 липня 1951 року в Сімферополі. Закінчила Кримське художнє училище (1973), Українську Академію Мистецтв  та творчу майстерню при Академії мистецтв (1979-83 рр.). Учасник та переможець багатьох всеукраїнських та міжнародних виставок.
Автор кількох десятків ілюстрованих книг для дітей. Співпрацювала з видавництвами «Веселка», «Дніпро», «Свенас», «Марка України», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Грані-Т» та «Видавництво Старого Лева».
Найулюбленіша техніка: акварель, еколайн, графітний олівець.
         У її доробку, як письменниці, відома книга «Дракони, вперед!» (нагорода - Дитяча книга року ВВС–2014 в Україні), казка «Яскрава сонячна ніч» (друга премія у конкурсі «Золотий лелека»). 
Катерина Володимирівна належить до творчої сім`ї художників. Родинний шлях книжкового графіка успішно продовжує  її син Володимир.

Немає коментарів:

Дописати коментар