5 червня 2015 р.

"Навздогін книзі". Випуск 3


До Вашої уваги пропонуємо черговий випуск методичної закладки із серії "Навздогін книзі".

Романишин, Р., Лесів, А. Війна, що змінила Рондо / Романа Романишин, Андрій Лесів. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. — 40 с., іл.

Сьогодні слова «війна», «окупація», «ворожнеча» увійшли в буденне спілкування, і дуже часто дорослим складно пояснити дітям, що ж насправді відбувається з нами, нашою країною. Завдяки чітким ілюстраціям та простому тексту автори зуміли тонко торкнутися такої серйозної та актуальної сьогодні теми для кожного, навіть найменшого українського читача.
         «Війна, що змінила Рондо» – це книга для родинного читання, яка говорить двома мовами – словом і образом. «Ми намагаємося говорити мовою образів, – наголошують автори видання. – Зброя проти війни у нас – це символи: світло і спів. Спів – як продовження мирного життя. Світло — спільнокореневе слово з «освіта»: освічені люди і освічена нація зможуть перемогти всі темні наміри.  Воювати потрібно не лише мовою  сили - кожен повинен дуже відповідально займатися своєю справою – крутити своє коліщатко, як у книзі, і ця машина світла згодом переможе темну і страшну війну».
         Герої книги – теж, свого роду, символи: Данко зі скла, і він світиться, тобто, це людина, дуже захоплена своєю справою. Фабіян – це песик з надувної кульки. І є паперовий журавлик Зірка – символ надії на мир. Головні герої є тендітними і вразливими істотами, проте вони зуміли боротися і перемогти.
         Саме місто округле, як ідеальна геометрична форма (з французької «rond» - круглий), як коліщатко, що постійно крутиться й історія повторюється. Тож всюди є підтексти.
«Творчій майстерні «Аґрафка» вдається говорити мовою, яка не має кордонів, - кажуть у Видавництві Старого Лева, - бо вона базується на цінностях та емоціях, які зрозумілі скрізь, – на любові, бажанні миру, гармонії».
         Книжка увійшла до числа переможців конкурсу Bologna Ragazzi Award 2015 і отримала спеціальну відзнаку у категорії «Нові Горизонти».



Автори видання - двоє львівських художників Романа Романишин та Андрій Лесів, які заснували творчу майстерню «Аґрафка». Обоє працюють у сфері книжкового оформлення та ілюстрації, спеціалізуються на графіці, живописі, ілюстрації, дизайні. У своїй роботі поєднують різні техніки й жанри, видаючи цікаві й несподівані результати. Дізнатись більше можна на їхньому сайті http://agrafkastudio.com/.
Рекомендуємо, перш за все, дане видання для голосного читання з дітьми від 7 до 12 років (зовсім маленькі діти цю книгу не зрозуміють, а підліткам вона може видатися занадто прямолінійною). Презентація книги та зустріч з авторами найповніше розкриють зміст тексту й ілюстрацій. Можна запросити майстра для проведення майстер-класу з виготовлення червоного маку – символу пам’яті загиблих у війні «Мак – квітка пам’яті».
З наочних форм популяризації рекомендуємо розробити виставку-презентацію чи виставку однієї книги, використовуючи цитати та ілюстрації з даної книги. 

Немає коментарів:

Дописати коментар