18 листопада 2014 р.

ШЕВЧЕНКІАНА ЛЬВІВЩИНИ

                       м.Дрогобич
Древнє місто в передгір’ї Карпат, що розташоване  на річці Тисьмениці. 
На  площі імені Тараса Шевченка 21.09.1991 року відкрито пам’ятник з бронзи,  який споруджений за народні кошти.
П’єдестал, що мав нагадувати формою кобзу розробляли архітектори Володимир Гнатюк (син поета Івана Гнатюка) та Михайло Стухляк. П’єдестал готувався на кар’єрах «Коростишеве» і «Головине» (Житомирщина), плити для парапету – в Старих Бабанах недалеко від Умані (Черкащина).  Творцем пам’ятника став відомий  Народний художник України, лауреат Шевченківської премії Іван Гончар, який узяв собі для підмоги свого племінника Анатолія Гончара.

                             смт. Меденичі

Пам'ятник  встановлено у 2012 році за ініціативи громади селища та підтримки тодішнього селищного голови І.В.Шулака.

Відкриття пам'ятника було приурочено до Дня Незалежності України.



         с. Довге (Гірське)

Пам’ятник відкрили в 1964 році - до 150-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Кошти були зібрані серед  мешканців села.
Пам’ятник представляє собою тиражований гіпсовий бюст, який встановлений на бетонному постаменті. Загальна висота пам’ятника-близько трьох метрів.



с. Залокоть
Спільний пам’ятник Тарасові Шевченкові та Іванові Франкові в невеликому селі відкрито в неділю 2 жовтня 1994 р. Він стоїть при дорозі на шкільному подвір’ї та являє собою прямокутну гранітну стелу, до якої прикріплені гіпсові горельєфні погруддя Кобзаря і Каменяра. На металевій таблиці під горельєфами викарбовано: «Не вмирає душа наша, не вмирає воля…» Т. Шевченко. «Нам пора для України жить…» І.Франко. 
Автор пам’ятника львівський скульптор, Заслужений діяч мистецтв України Василь Одрехівський. Ініціатор і фундатор справи - директор пансіонату у курортній Східниці Яків Пріцак. Також до будівництва пам’ятника долучилися односельчани.

                             с. Лужок Долішній
Власне, пам’ятник стоїть  не в Лужку Долішньому, а недалеко від цього села, на пагорбі біля дороги Дрогобич - Самбір. Пам’ятник встановлено з ініціативи О.Винницького (колишнього головного інженера Дрогобицької шляхово-експлуатаційної дільниці №892).
Весною 1953 року робітники дільниці ремонтували дорогу саме поблизу Лужка. Їх і залучили до благородної справи-спорудження цегляного п’єдесталу. Днів через десять на постаменті встановили скульптуру Кобзаря на повен зріст. У п’єдестал вмонтували металеву таблицю з білим написом на синьому тлі: «Тарас Григорович Шевченко. 1814-1861».
                        с.Марципіль

Пам’ятник стоїть перед хутором Марципль. 
Незвичайну історію пам’ятника розповів його будівничий і, можна сказати, «мимоволі співавтор»  - Степан Сливич.
У 1979 році С.Сливич із приятелем побачили в річці біля хутора Бистрого кам’яне  погруддя Кобзаря. В пам’ятнику непошкодженим було тільки обличчя. С.Сливич із приятелем відновили його за кілька днів. Так, як чоловіки не були скульпторами - то зробили це як уміли. Сам пам’ятник був встановлений лише 1988р. через невідомі причини.

                                               с. Нагуєвичі
Окремого пам’ятника Т. Шевченку в Нагуєвичі немає. 1986 року, з нагоди 130-річчя від дня народження Каменяра в селі було урочисто відкрито нове приміщення Музею Івана Франка та скульптурну композицію «Іван Франко і світова література», яку скромно назвали «пам’ятним знаком». Автори композиції - Народний художник України Емануїл Мисько, Заслужений діяч України Йосип Садовський та архітектор Станислав Мигаль.
У центрі скульптурного ансамблю знаходиться І.Франко. Сидить на камені, задивлений у Нагуєвичі. За Франком знаходиться зображення Шевченка.

                               с.Новий Кропивник

9 березня 2014р. у селі було встановлено погруддя. Ініціатива щодо встановлення  пам’ятника  належала жителю села В. Малиняку. ЇЇ підтримав депутат районної ради В.Мидянка, який вклав найбільше зусиль та коштів. 
Скульптор пам’ятника - Степан Янів.
Пам’ятник встановлено в сільському парку відпочинку.




                                                       с.Старий Кропивник

В неділю 12 жовтня 2014р. з нагоди 200-річчя великого Кобзаря в селі Старий Кропивник відбулося урочисте відкриття нового пам’ятника Тарасу  Шевченку.
Кошти на пам’ятник дала родина Дуліб’яників. Автор пам’ятника відомий скульптор п. С.Янів  з с. Демня  Миколаївського району.







                          с. Улично
Пам’ятник у селі стоїть на невеликому майданчику у центрі села, біля дороги Дрогобич - Довголука - Сколе. Ініціаторами будівництва пам’ятника виступили члени Товариства «Меморіал» (1991р). Ідею підтримали депутати сільської ради, члени правління тодішнього колгоспу, який носив ім’я Т.Шевченка. Частину коштів виділив колгосп, решту зібрали мешканці Уличного. Будівельні роботи велися силами сільських умільців під керівництвом майстра Йосифа Якубіва. Автор пам’ятника львівський скульптор Ярослав Скакун.


                           с.Ясениця Сільна


Пам’ятник Кобзареві стоїть на пагорбі за селом - при дорозі до Борислава, у так званому «Сторонському ліску». Пам’ятник було встановлено за зібрані селянами гроші у липні 1965р.

Немає коментарів:

Дописати коментар