7 березня 2013 р.

«Від книги до книги, від серця до серця»

      Всеукраїнський тиждень дитячого читання — традиційне щорічне свято у бібліотеках для дітей. У наш перенасичений інформацією час воно набуває особливого значення: допомагає дітям відчути радість спілкування з книгою, нагадує дорослим про значення друкованого слова у дитинстві, привертає увагу суспільства до проблем дитячого читання.
     Тиждень 2013 року пропонуємо зробити святом об’єднання різних поколінь, присвячуючи кожен його день конкретній читацькій віковій аудиторії. Тому бібліотекарям слід прагнути, щоб читання не лише посіло достойне місце у дозвіллі дітей та дорослих, а й сприяло їхньому взаємному спілкуванню. Вічна проблема батьків та дітей: батьки скаржаться, що діти мало читають, що весь вільний час проводять біля моніторів або телевізорів, діти ж, у свою чергу, свідомо або півсвідомо страждають від браку спілкування з батьками. Тож запросимо старше і молодше покоління до бібліотеки. Батьки, які вперше приведуть до бібліотеки дітей, матимуть можливість ознайомитися з літературою з виховання дітей, отримати консультацію бібліотекаря чи психолога, увійти до складу журі літературних конкурсів. Активні читачі-учні середніх та старших класів допоможуть бібліотекарям в організації та проведенні ігор для малят. Діти запропонують дорослим книги, які їм подобаються, і вислухають розповіді про улюблені книги батьків у дитинстві.
Орієнтовна програма проведення Тижня:
1) урочисте відкриття Тижня «Книга — світ, книга — серцю привіт»;
2) день дошкільників «Читання з пелюшок»;
3) день читачів-учнів 1-4 класів «Зростаємо із книгою»;
4) день читачів-учнів 5-6 класів «Друзі, які не зрадять»;
5) день читачів-учнів 7-9 класів «О книго! Пресвята богине, народу й роду берегине!»;
6) день організаторів дитячого читання «Читаємо разом з дітьми»;
7) урочисте закриття Тижня «Від книги — до книги, від серця — до серця».
У перший день Тижня у бібліотеках для дітей зазвичай проводяться традиційні заходи: урочисте театралізоване свято, зустрічі з письменниками, вистави бібліотечних театрів, подарункові акції. Візитною карткою бібліотеки цього дня стануть книжкові виставки, присвячені письменникам та книгам — ювілярам 2013 року. Радимо оформити книжкові виставки. Непогано, представити книги у незвичайній формі: наприклад, книги для читачів 1-4 класів загорнути в обгортку з ілюстрацією і запропонувати читачам вгадати книгу і автора, для учнів 5-9 класів — подати на обкладинці цитату або портрет письменника — ключ до того чи іншого твору або автора.
Другий день Тижня рекомендуємо присвятити дошкільнятам. Адже читання у ранньому віці присутнє ще до того, як малюк відкриє книгу — у жадобі виявити себе через слово, у захваті єднання зі словом, у грі з ним. До організації святкових заходів для дошкільників радимо підключити батьків, старших читачів, вихователів дитячих садків. Для тих, хто вперше переступив поріг бібліотеки, варто провести, наприклад, екскурсію «Колобок у Книжковому Лісі», під час якої в ігровій формі ознайомити дітей із правилами користування бібліотекою; запропонувати погратися на «Веселому майданчику» іграшками-книжками або іграшками-героями казок; влаштувати голосні читання творів письменників-ювілярів. Цікавими для малюків будуть вистави лялькового театру, якщо такий є у бібліотеці, та перегляд мультфільмів.
Під гаслом «Зростаємо разом із книгою» може пройти третій день Тижня. У цей день бібліотекарі вітатимуть читачів-учнів 1-4 класів — і тих, хто давно знайомий з книгою, і тих, хто ще не встиг відчути смак друкованого слова. Джанні Родарі називав семи-восьмирічних дітей найбезкорисливішими читачами, бо саме цей вік є часом чи не найбільшої читацької активності. У цей день до бібліотеки можна запросити її Величність Казку, рекомендуємо провести літературний конкурс «Великий казкар Шарль Перро» за номінаціями «Кращий письменник» (продовжити казку), «Кращий ілюстратор» (намалювати ілюстрацію), «Кращий костюм казкового героя», «Краща саморобка».
Книги не лише розважають, але і допомагають у складних життєвих ситуаціях, підтримують, коли важко, стають вірними друзями, які не зрадять. Ці банальні, на перший погляд, істини слід донести до читачів, для яких читання, у багатьох випадках, є розвагою. Тому четвертий день Тижня — «Друзі, які не зрадять» — присвячений книгам, які читають читачі-учні 5-6 класів: пригодницьким романам Жуля Верна, фантастичній епопеї Клайва Льюїса, казковим та реалістичним повістям Януша Корчака.
Гаслом п’ятого для Тижня — для читачів-учнів 7-9 класів — може стати вислів «О книга! Пресвята богине, народу й роду берегине!». Для цієї категорії читачів доречним буде проведення літературних вечорів, присвячених ювілеям класиків української літератури. Любителям фантастики жанру можна запропонувати інтелектуальну гру «Полудень починається у суботу: Всесвіт братів Стругацьких», детективів-гру «Поле чудес», «Жорж Сімеон та капітан Мегре», зарубіжної класики — читацьку конференцію «Втрачене покоління та вічні книги: Еріх Марія Ремарк, Клайв Льюїс, Ернест Хемінгуей».
У передостанній день Тижня до бібліотеки разом із юними читачами варто запросити дорослих, насамперед, батьків. У цей день вони зможуть отримати поради бібліотекаря та психолога, разом з дітьми взяти участь у таких заходах, як: традиційний конкурс читаючих родин «Читаємо разом, від діда до онука», рекомендаційна бесіда «Наші улюблені книги». Батьки розкажуть про улюблені книги дитинства, а бібліотекарі запросять дорослих читачів, батьків, вихователів та педагогів до дискусії «Дитяче читання, чи не читання?».
Рекомендації розроблено на основі методичних рекомендацій Книга світ, книга – серцю привіт : методичні рекомендації / Національна бібліотека України для дітей ; уклад. Ю.В. Осадча. – К., 2013. – 36 с.
А також можете використати матеріал розміщений на сайті Національної бібліотеки України для дітей за адресою http://chl.kiev.ua/default.aspx?id=3835

Немає коментарів:

Дописати коментар