20 липня 2021 р.

Спробуй купити щастя за гроші! або У пошуках щастя

Є книги, які, прочитавши, хочеться залишити жити у своєму домі. Видання із мудрістю, повчальні, але при цьому цікаві і легкі. Такі зачіпають душу, зрошують очі і надихають серце. Вони володіють неповторним враженням, магією після прочитання, захватом від геніальності ідеї.

У черговому випуску методичної закладки серії «Час на книги…» пропонуємо знайомство з молодою авторкою і її книгою, зазирнемо разом у простір любові та пізнання, спробуємо пошукати щастя…


Шевердіна, Анастасія. Крамниця щастя / А. Шевердіна ; іл. М. Панченко. – Київ : Час майстрів, 2019. – 216 с. : іл. – (Серія  «Рекомендуємо прочитати»). 


«Крамниця щастя» - 9 історій про сучасних дітей і дорослих. Цікавий текст, дотепний і такий, що спонукає до роздумів, бо в житті всі очікують і заслуговують щастя. А чи можна його купити?

Книга багато в чому повчальна.  Вона вчить доброти до ближнього. Світозар Данилович—власник крамниці, кожному відвідувачеві пропонує те, в чому є потреба. Він допомагає Андрійку зрозуміти, що таке дружба і знайти справжнього друга. Для Кості стає відкриттям, що не варто «дарувати дива тому, хто його не оцінить!», бо це може стати для нього непосильною ношею. Катруся прийме себе такою як є, бо «усе-таки краса - страшна сила, як зброя масового ураження. Треба бути сильною та відповідальною людиною, щоб правильно нею розпоряджатися». А Назар так і не зрозуміє, як саме він одужав, але отримає чудового наставника та жагу до життя. Це ще не всі відвідувачі дивної крамниці, яким допоміг чарівний дідусь… Але приходить розуміння, що ти можеш розмалювати свій сірий світ яскравими барвами, лише зробивши крок уперед. «Не беріть близько до серця всілякі дурниці, -  лагідно мовить Світозар Данилович. - Думайте про своє майбутнє». І звідси головне -  людина здатна сама змінити своє життя на краще, однак не всім це під силу зробити самотужки і багато хто потребує підтримки близьких, друзів, якогось поштовху до перемін ззовні - чарівних крапель чи пігулку часу. І такі, переміни, часом можуть бути болючими.
Великою цінністю видання є те, що кожна історія є початком чудової розмови з дитиною, з користувачами в бібліотеці. Ще стільки ж питань для обговорення! І добре те, що правильної відповіді на них немає. А є нагода обмінятись думками й більше дізнатись одне про одного, є матеріал для цікавих форм промоції читання. 
Серед відзнак книги «Крамниця щастя» - перемога в конкурсі «Корнійчуковська премія», диплом конкурсу «Коронація слова» (2012). У 2020 році  завдяки програмі  від Українського інституту книги вона надійшла до фондів кращих публічних бібліотек України.
«…Моя мета – дарувати людям навколо щастя щодня хоча б дрібними шматочками, бо щастя – річ цілком буденна…», - звертається до читача  у книзі  авторка Анастасія Шевердіна.

Вона—молода літераторка, член Луганської обласної організації НСПУ, кандидат філологічних наук, лауреат багатьох регіональних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. У її доробку відомі друковані - «Крамниця щастя» і  «Мить щастя» - та електронні книги: «Спертий мат», «Тільки разом», «Перунів цвіт», «Обітниця мовчанки» тощо.  Окремі твори  письменниці були опубліковані в альманахах «Соняшник», «Лугань», «Молодий луг», «Бахмутський шлях», «Крила», періодично друкується в «Нашій газеті».

Анастасія - людина різностороння. Крім літератури захоплюється театром і кіно, живописом і графікою. Деякі її картини експонувалися в Україні, Польщі та Японії. Досить широке коло читання письменниці Шевердіної. Це твори сестер Бронте, Томаса Манна, Івана Тургенєва, Оскара Уайльда, Альбера Камю, Володимира Набокова, Фрідріха Ніцше, Ольги Кобилянської... Але найбільша її любов - поети Байрон і Бодлер.
А ще Настя займається кімнатним квітникарством і дуже любить тварин.  

P.S. «Я вважаю за краще писати про те, як в незвичайних обставинах розкривається неординарність людей. Про переломні моменти в житті - про вибір, любов, втрати, помилку. Я переконана, що література повинна вчити людей думати і любити...» (Анастасія Шевердіна)

Немає коментарів:

Дописати коментар