1 листопада 2022 р.

Сенс полягає у прийнятті...

Запрошуємо до читання і знайомства. 

Наступний випуск методичної закладки серії «Книжковий простір» присвячений книзі відомої польської авторки Анни Лачиної «Дзвінки до друга», яка завдяки Українському інституту книги поповнила фонди бібліотек Львівщини.

Лачина, Анна. Дзвінки до друга : роман / А. Лачина ; пер. з пол. Н. Зотової. – Харків : ВД «ШКОЛА», 2021. – 400 с. - (Серія «Сучасна європейська підліткова книга»).

Письменниця порушує у книзі надважливі проблеми для суспільства, проте робить це так ненав’язливо, зі смаком. Усі перипетії розгортаються навколо двох рідних сестер — Мажени та Анни. Два протилежні характери, такі різні долі, але рухаються вони паралельно одна одній.

Одна дівчина не уявляє свого життя без спорту, вона прекрасно плаває і ходить під вітрилами, а друга віддає перевагу шахам і комп’ютеру. Одна фліртує і розбиває серця, а друга зітхає, чекаючи на Справжнє Велике Кохання. Одна любить писати листи, а друга соромиться. Два характери, дві сестри… один хлопець. І все виявляється зовсім не таким, як було на початку.  
Адже одна з героїнь мала важкий медичний діагноз - розщеплення хребта та водянку головного мозку. Авторка підводить читача до розкриття цієї проблеми поступово, таким чином надає можливість спостерігати й дійти висновків: жити можна й потрібно за будь-яких умов, було б бажання. У цьому і полягає сенс прийняття – полюбити себе такою, як є, і рухатись далі по життю: насолоджуватись, пізнавати, кохати. А ще порушується проблема разючої несхожості у суспільстві, а також — питання сестринської лояльності та її меж.

Є над чим поміркувати і обговорити в читацькому колі... 

Анна Лачина – сучасна польська письменниця. У нас відома, перш за все, як авторка підліткових соціально-побутових романів «Фактор кохання», «Кохання під зіркою Сіріуса», «Останні канікули». Пише також для дітей молодшого віку повчальні, фантастичні історії та казки.

Народилася у польському місті Торунь. За освітою Лачина біологиня (молекулярна біологія та генетика), яка просто закохана у свою професію. Навіть знаходить у ній натхнення та мотивацію для літературної роботи. Серед усіх своїх захоплень виокремлює подорожі. Саме мандри, на думку авторки, дозволяють якнайкраще заглибитися та пізнати таємниці природи, мови та культур. І це допомагає їй у творчості. Також обожнює латинську мову. Послуговується двома псевдонімами. Під іменем Anna Łacina публікує текстів для підлітків та дорослих, а під іншим, Anna Zgierun – для меншої вікової категорії. 
У Польщі Анна Лачина отримала хороші відгуки за свої книжки, деякі з них, навіть, входять до шкільної програми з літератури. Також письменниця вважає, що література повинна об’єднувати людей та покоління. Саме тому, вона старається писати такі романи, які можна читати у затишку та сімейному колі.
Деякі з них виграли престижні нагороди. Зокрема,  роман «Фактор кохання» отримав Літературну відзнаку польської секції IBBY «Книга року 2010», а «Вторгнення вірусів» став дитячим бестселером 2007 року «за вдале поєднання дидактичного змісту з динамічним графічним дизайном». Книга «Украдений цвіт» посіла 3 місце за результатами опитування «Книга на літо 2011», організованого порталом http://przykominku.com.
Анна Лачина у своїх творах намагається описати та розповісти правдиве, як воно є, життя молоді. Саме тому на сторінках її романів часто можна зустріти найактуальніші проблеми підлітків та юнацтва та можливі варіанти вирішення тих чи інших важливих для кожного запитань. Певно, це і є рецепт успіху романів авторки. Вони не для якоїсь окремої категорії читачів. Вони для всіх і про всіх. 

Немає коментарів:

Дописати коментар