1 серпня 2022 р.

Дозволити їй бути більше людиною

Чи часто доводиться читати про класиків української літератури щось насправді класне?        

У 2021 році, з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки київське видавництво «Портал» випустило перше насправді концептуально нове — і формою, і змістом — біографічне науково-популярне видання для підлітків «Леся. Мандрівний клубочок», текст до якого створила Наталка Малетич, а ілюстрації — Марічка Фоя. За сміливу інтерпретацію образу Лесі Українки видання визнано переможцем конкурсу BookForum Best Book Award-2021 в номінації література для підлітків і Young Adult.
А завдяки програмі поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги вона вже надійшла до кращих дитячих книгозбірень Львівщини. 
Сьогодні про видання і автора мова в черговому випуску інформаційно-методичної закладки серії "Читач-читачу".

Малетич, Наталка. Леся. Мандрівний клубочок /Наталка Малетич; ілюстр. Маша Фоя. – Київ : Портал, 2021. – 152 с. : іл.

Ми щодня зустрічаємо Лесю Українку в пам'ятниках і назвах вулиць, на купюрах і в шкільних кабінетах. Але яким щодня бачила світ сама Леся? Жива людина, а не офіційний портрет. Що вона любила, з чого сміялася й сумувала, про що писала листи рідним, з ким дружила? Кумедні прізвиська для братів-сестер, хоумскулінг, стильні вбрання, нехіть до публічних виступів і далекі мандри — певно, кожен знайде щось спільне з Лесею, яка називала себе boule vagabonde — «мандрівний клубочок».

У книзі все чудово та продумано до дрібниць. Гарні ілюстрації сусідять із світлинами та фотодокументами. Панує ФАКТ і повага до постаті та читача. Тут не переказують чужі думки «про ту Лесю», а дають змогу самому читати її листи, гортати сторінки рукописів, чути спогади її друзів і близьких, зрештою – подорожувати слідом за нею Україною та світом.
Неймовірно багато можна дізнатися, читаючи видання з будь-якого місця, й водночас це цілісна та повна картина людської долі, оточення, часу, душі та побуту, творчості й буденного життя. Читаєш, і відкриваєш для себе Людину, котра зробила неймовірно багато та прожила чудове наповнене життя.
Для перевірки і закріплення фактів життя поетеси пропонуємо вправи, які знайдете за QR-кодом.

                                                 

Ця книга про Лесю буде цікава і дітям, і старшим. Хіба не цікаво дізнатися, яким було дитинство 140-150 років тому?

«Моя Леся - це та дівчина, яка постає з її листів: з почуттям гумору, самоіронічна, надзвичайно розумна, чуйна і чуттєва. Тому книга - це спосіб зацікавити сучасних підлітків минулим — зробити історичні постаті максимально близькими, знайти в біографіях те, що прив’язує їх до сучасності», - переконана авторка, Наталка Малетич (Зубрицька).

Вона — українська письменниця, перекладачка, редакторка.

Народилася 29 квітня 1979 року у Львові. Закінчила філологічний факультет Львівського національного університету, однак вчителем так і не стала: зрозуміла, що більше любить із дітьми дружити, ніж повчати. Працювала редакторкою літературної та дитячої програми на Львівському обласному радіо, в інтернет-виданнях «Медіа-простір», ЗІК, ZAXID.NET. Вела блоґ «Читландія» для сайту «MAM.UA», де розповідала про спільне читання мам і дітей. Писала огляди дитячих книжок для «Літакценту», «Барабуки», сайту «Видавництва Старого Лева». З 2015 року працює редакторкою відділу дитячої літератури у «Видавництві Старого Лева».
Найбільше захоплення — література, а також класична музика і живопис. Одружена. Має двох дітей. 
Письменницький хист пані Наталі був відзначений. Вона — лауреат ІІ премії Всеукраїнського конкурсу за найкращі прозові твори для дітей «Золотий лелека»(2008). Переможець конкурсу «Біблійні історії» за повість «Ісус у Капернаумі» (1 місце) і за оповідання  «Вхід Господній в Єрусалим» (2 місце).

У ці серпневі дні згадуємо Лесю Українку особливо, бо з нею впевнені, що ми - висота! Отож знайомтесь! Радимо читати!

Немає коментарів:

Дописати коментар