4 травня 2022 р.

Ірини Вільде - 115 років від дня народження

5 травня минає 115 років від дня народження Ірини Вільде, волелюбної та нескореної письменниці, що є уособленням міцності духу та стійкості характеру української жінки. Крім видатних художніх творів, з-під її пера вийшли листи до Сталіна на захист української мови та чисельні звернення до органів радянської влади в обороні українських дисидентів. 


Письменницький голос Ірини Вільде був голосом бунтівливої ​​модерної жінки. Її справжнє ім'я - Дарина Полотнюк, а псевдонім «Ірина Вільде» був обраний нею не випадково, «Вільде» у перекладі з німецької означає «Дика». Саме під цим псевдонімом її знає світ.
Цій дивовижній жінці випало жити в трагічні й не надто сприятливі для творчості години. Ірина Вільде та її родина були причетні до повстанських рухів за незалежність, що становило велику небезпеку не лише для творчості, а й для життя. Тому, звісно, ​​ письменниці довелося приховувати і причину розстрілу чоловіка, і власну приналежність до молодіжних українських організацій, і долю двох рідних братів, змушених емігрувати після враження повстанського руху.
Художня довершеність творів Ірини Вільде була вражаючою. Романи «Сестри Річинські»«Повнолітні діти», повісті «Метелики на шпильках», «Б'є восьма» викликали у критиків двоякі відчуття. З одного боку, твори такого неперевершеного стилю написання не можна було залишати без уваги. Але ж пропонувати читачеві трепетні та чуттєві старосвітські історії, написані жінкою із сумнівною біографією, вважалося мало не ідеологічною диверсією.
Незважаючи на всі віхи долі, Ірина Вільде змогла реалізувати свій талант і залишатися вірною своїм найдорожчим ідеям і цінностям.
Письменниця підтримувала дружні стосунки з широким колом творчих особистостей, котрі, як і вона, згодом увійшли в історію культури своїх народів. Ірина Вільде любила людей. І люди любили її. Кожен, хто мав щастя зустрітися з нею особисто хоч раз у житті, ніколи цього не забував, бо вона була і залишається незабутньою.
Видатну українку внесли ЮНЕСКО до знаменитих людей ХХ-го століття та ІІ-го тисячоліття. Її твори перекладені багатьма мовами світу: німецькою, угорською, чеською, польською, російською, румунською та іншими. У 2007 році було засновано Всеукраїнську літературну премію імені Ірині Вільде.
Від дня народження Ірини Вільде минає 115 років, проте тільки після 100-річчя, її ім'я повертається із несправедливого та незаслуженого забуття. Хай і не так голосно, як пасувало б її імені.

Немає коментарів:

Дописати коментар