14 квітня 2022 р.

Поради від Національної бібліотеки України для дітей

Шановні колеги!

Тривають тяжкі визвольні бої за нашу Україну. У цей час в європейській державі ХХІ століття найбільше страждають діти. Вони раптово стали дітьми війни. В їхнє життя увірвалися тривожні сирени, гуркіт і свист артобстрілів, вибухи авіабомб. Усе це може спричинити тяжкі наслідки та позначитися на дитячій психіці. І сьогодні наше завдання полягає у наданні дітям не тільки психологічної допомоги, а також неформальної освіти й розваг.  Ми маємо зробити так, аби їхнє дитинство знову наповнилося радістю спілкування, творчістю і добрими мудрими книжками. Наша мета – допомогти їм впоратися із травмами війни, відволіктися від негативних думок та продовжити свій розвиток.

Тільки наша щира любов та підтримка, добрі та ненав'язливі форми роботи допоможуть дітям подолати страхи, забути смуток і жаль та повернути рівновагу духу, довіру до людей, радість життя і творчості.

У наших світлих бібліотеках на дітей очікуватимуть дуже різноманітні заходи – майстер-класи, арттерапія, читання тощо. Потрібно якомога більше розширити меню культурних можливостей. Головне – мінімізувати стреси, аби у дітей було набагато більше усмішок на устах, ніж сліз на очах.

Готуючи заходи у бібліотеках, які сьогодні працюють, варто надавати психологічну підтримку не лише постійним читачам, а й залучати дітей-тимчасових переселенців. Головний меседж, який маємо доносити, – ми знаємо, як убезпечити себе. Повторювати з дітьми будь-якого віку, що треба робити, коли чуєш сирену чи постріли, під час пожежі, чого робити взагалі не можна. Тобто дати відчуття згуртованості.

Доречними будуть і спільні заходи з батьками, яким можна розказати, чим зайняти дитину в надзвичайній ситуації, які заняття проводити у незвичних обставинах.

Сьогодні майже кожна світова організація вважає за свій обов'язок допомогти юним українцям якомога швидше пристосуватися до нових військових реалій. У надзвичайній ситуації діти переживають стрес, страх і невизначеність. Тому з метою відволікання уваги доречно грати з ними, адже саме гра для дітей виконує кілька  корисних функцій: вчить конструктивно  переживати емоції; розвиває комунікаційні навички; забезпечує спільну діяльність із дорослими чи іншими дітьми.

Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні підготовлено буклет, де пропонуються ігри та заняття для дітей, які опинилися у незвичних для себе обставинах. Ознайомитися з ним та використати для підготовки терапевтичних заходів можна за посиланням https://www.unicef.org/ukraine/documents/occupied-child-in-emergency.

Також на сайті висвітлено поради для батьків та дітей під час війни із підтримання їхнього психічного і фізичного здоров'я, безпеки, харчування, освіти та розвитку;  правила безпеки при вимушеному переміщенні чи за кордоном; питання щодо захисту дітей, які опинилися самі під час військових дій; процедуру виїзду за кордон дітей, позбавлених батьківського піклування тощо.

Сьогодні, коли майже 10 мільйонів людей залишили свої домівки і позбавлені можливості виконувати свої повсякденні звички, зокрема і читання, деякі видавництва безкоштовно пропонують читачам електронні версії дитячих книжок. Так, на сайті Видавництва Старого Лева https://starylev.com.ua/bookstore/category--elektronni-knyzhky безкоштовно можна завантажити дитячі книжки.

Книжки, у яких можна знайти розраду під час війни, рекомендують шість українських письменників за посиланням https://suspilne.media/220852-v-akij-knizci-znajti-rozradu-pid-cas-vijni-poradi-6-ukrainskih-pismennikiv/.

З виданнями, які додають впевненості під час війни, можна ознайомитися тут https://chytomo.com/tryvozhna-polytsia-knyzhky-iaki-dodaiut-vpevnenosti-pid-chas-vijny/.

Ці та інші ресурси допоможуть бібліотекарям підібрати книжки для проведення заходів у ці страшні часи, а також можуть бути рекомендовані батькам. Сьогодні ми з дітками опинилися в дуже різних обставинах: хтось у більш безпечному місці в Україні чи за її межами, а інші, на жаль, у зоні бойових дій.

У когось є можливість повернутися до довоєнних звичок, зокрема до читання, яке має шанси стати своєрідною терапією від стресу, а комусь це вдасться лише після перемоги.

Ще один цікавий ресурс пропонує перелік книжок, що заспокоюють та заколисують дітей, знижують їхню тривожність  Освіторія https://osvitoria.media/opinions/knyzhka-zaspokoyuye-shho-pochytaty-dytyni-poky-tryvaye-vijna/.

Сьогодні згуртувалися усі, хто може працювати заради дітей.  Телеграм-канал «Підтримай дитину», що запустили педагоги та дитячі психологи за підтримки Міністерства освіти і науки, надає рекомендації, пропонує ігри та розвиваючі вправи, завдання для артикуляційної гімнастики, аудіоказки, які можна виконувати у сховищі, вдома чи під час евакуації. Також телеграм-канал «Павлуша і Ява» публікує аудіоказки для сімей із дітьми, які перебувають у бомбосховищах і не мають можливості читати разом.

 У цей жахливий військовий час наші діти потребують підтримки як ніколи.  Вже ні в кого не викличе сумнівів, що дитяча бібліотека – це територія захищеності для цієї вразливої категорії. Ми завжди спрямовували свою роботу на розвиток найкращих людських чеснот, прагнули виховувати патріотів держави, які люблять власну землю, її традиції, культуру та історію.  І сьогодні, коли ми дуже потроху намагаємося повертатися до звичного життя, усю нашу увагу зосереджуємо на роботі з дітьми задля позбавлення їх страху, появи щасливих посмішок, задля розуміння, що Україна сьогодні бореться за світло і добро, за волю, за свободу, за майбутнє. І ми дуже скоро переможемо!  Тримаймося разом!

 Генеральний директор   

                                                     Алла ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар