25 серпня 2021 р.

Чи легко бути молодим?

Відповідь на запитання Ви знайдете у творах цього автора! 

Сьогодні в об’єктив серії методичних закладок «Книжковий промокод» потрапили книги сучасного американського письменника Джона Гріна, які надійшли до фонду нашої бібліотеки завдяки Українському інституту книги.

Народився 24 серпня 1977 року у густонаселеній столиці штату Індіана. У пошуках кращого місця проживання сім’я багато подорожувала. В Орландо (Флорида) хлопчик пішов до підготовчої школи «Хайленд», в передмісті Бірмінгему (Алабама) його прийняли до «Індіан Спрінгс Скул». Завершив навчання у «Кеньйон-Коледж» (2000), де майбутньому літератору вручили першу нагороду: диплом з релігіознавства та англійської літератури. 
23-літній Джон півроку працював у дитячій лікарні помічником капелана. Він планував отримати сан єпископального священика, але важкі страждання дітей надихнули його на літературний шлях.
Письменницька біографія Гріна розпочалась у Чикаго. Тут він процює в журналі Booklist на посаді помічника редактора, пише рецензії до белетристики. Потім—регулярні рецензії для щотижневої газети «Нью-Йорк Таймс», а для місцевої радіостанції—оригінальні есе. Одночас  працює над своїм першим романом. 
У 2005 році вийшла з друку книга-дебют молодого автора  «У пошуках Аляски», яка швидко здобула популярність. 2006 року  Грін став лауреатом премії Майкла Л. Принца від Американської бібліотечної асоціації.

«У пошуках Аляски» - підліткова історія, натхненна часом навчання автора в бірмінгемській школі. Головний герой - Майлз Халтер, покидає свій дім у Флориді, щоб розпочати навчання на першому курсі Підготовчої Старшої Школи Калвер Крік в Алабамі. Свій вибір він аргументує останніми словами Франсуа Рабле: «Я йду шукати Велике Мабуть». Майлз любить читати біографії, й зокрема запам'ятовувати останні слова тих, про кого читає. Він готовий до подорожі, до божевільної втечі. На новому місці на хлопця чекають дивні знайомства, традиції і звичаї. Тут на його шляху постає Аляска Янг - прегарна, розумна, кумедна, сексуальна, саморуйнівна, збентежена й неймовірно приваблива. Вона сама - ціла подія, яка затягує Майлза у свій світ, у "велике можливо", краде його серце. Відтепер ніколи вже не буде, як раніше.

Чим живе сучасна молодь, які виклики її постійно переслідують, як вчинити правильно і чи варто? Шалений ритм, багато протиріч, роздумів…

«Паперові міста» — наступний молодіжний роман автора, який потрапив до списку видань Українського інституту книги у 2020 році. Як і попередній, він вперше побачив світ у видавництві «Dutton Juvenile» у жовтні 2008 року. Дебютував 5-тим у списку найкращих книг за версією New York Times, а також переможець Премії Едгара Алана По за найкращий детектив для підлітків. Український переклад роману «Паперові міста» здійснило видавництво «Країна мрій». За мотивами роману знято однойменний фільм.

Усе життя Квентин був здалеку закоханий у свою дивовижну сусідку — Марго Рот Шпіґельман. Одного дня відчинивши знадвору вікно до кімнати, вона прокрадається у його життя, втягуючи в неймовірні пригоди. А на другий день у школі юнак з'ясовує, що загадкова Марго таємничо щезла. Проте вона залишила для нього підказки, і тепер саме він має відшукати дівчину, яку, здавалося, так добре знав…
Назва твору «Паперові міста» - це топографічний факт, властивий для Америки. Таке місто існує лише на карті, але без мешканців, інфраструктури тощо. Використана алегорія у назві відповідає настроям головних героїв, адже в житті обираючи свій шлях (освіта, кар’єра, сім’я), ми умовно створюємо світ по настановах, а треба жити на повну, жити по-справжньому і без фальші. Важливо здійснити правильний вибір, знайти відповіді на всі запитання!

«Провина зірок» - роман опублікований у січні 2012 року.

Історія розповідається від імені 16-річної хворої на рак дівчини Гейзел Грейс Ланкастер, яку батьки змушують відвідувати групу підтримки. Що цікавого чекає героїню? Та виявляється, саме там можна зустріти кохання свого життя — кумедного і винахідливого Огастаса Вотерса (колишнього баскетболіста з ампутованою кінцівкою), який, наче справжній джин, здатен виконати твоє найзаповітніше бажання.
Сповнений гіркої радості роман Джона Ґріна про життя, смерть і справжню любов завоював серця читачів у всьому світі. За його мотивами знято однойменний фільм. 
Роман «Провина зірок» увійшов до розділу «Сучасна література в юнацькому читанні» (11 клас).

Цікаве з біографії письменника:

  • Хоббі — збирає передсмертні висловлювання відомих людей. Найбільше любить останні слова Оскара Уайльда, який вмираючи в химерно декорованому номері готелю, заявив: «Ні, або ви знімете ці шпалери, або я помру».
  • Активна діяльність в YouTube. Запустив канал VlogBrothers, яким керує зі своїм братом, Хенком Гріном (2007). Загалом створив понад 11 освітніх проєктів.
  • Пристрасний шанувальник футболу (команда Ліверпуль з Англійської Прем'єр-ліги).
  • У його дружини Сари на Youtube є прізвисько — "Йеті" — оскільки вона ніколи не з'являється в кадрі.
Запрошуємо до знайомства з творчістю автора! Бажаємо захопливого читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар