23 вересня 2020 р.

Поза часом та географією

    Саме так можна сказати про творчість авторки, якій присвячений черговий випуск методичної закладки серії «Літературна географія»…

    На її книжках виросло не одне покоління дітей в усьому світі. Твори перекладені 38 мовами, деякі з них — екранізовані. А сама авторка удостоєнна численних літературних премій, у тому числі двох найпрестижніших у світі премій у сфері дитячої літератури — імені Г. Х. Андерсена та Астрід Ліндгрен. 
    Цього року минуло 50 з часу виходу її першої книжки! Проте й іншими її творами  досі зачитуються діти та підлітки, бо написані вони чесно, з гумором і без зайвої дидактики. 
    Бунтарка за характером ця жінка прожила довге і цікаве життя. ЇЇ літературні герої запам`ятались читачам, твори увійшли до шкільних програм. Мова про Крістін Нестлінгер - знамениту австрійську дитячу письменницю, яка заслужено вважається одним з найбільш цікавих й оригінальних авторів світової дитячої літератури.

    Народилася у Відні 13 жовтня 1936 року. Закінчила середню школу з гуманітарним ухилом, потім вчилася у Віденській Академії мистецтв. У молодості Крістіна не думала про письменницьку кар'єру, вона займалася графікою та ілюструвала книжки для дорослих. Потім графіку довелося відкласти: потрібно було дбати про маленьких дочок Крістіану і Барбарі. Молода матуся стала малювати для них серію картинок про Фредеріку, неслухняну дівчину з червоними, як сік малини, волоссям і придумувати про неї забавні історії. 

    Так в 1970 році виникла книга «Рудоволоса Фредеріка». Нестлінгер принесла її у видавництво разом з ілюстраціями. Книгу опублікували, але оформляв її інший художник, видавцям не сподобалися картинки. За «Фредеріку» письменниця отримала приз Фрідріха Бедекера. 
    Після другої книги Нестлінгер вирішила всерйоз зайнятися літературою. Дочки ходили до школи, а вона писала, намагаючись проводити за роботою не менше десяти годин на день. Діапазон її творчості надзвичайно широкий: вірші, оповідання для найменших, пародії на комікси, детективи, фантастичні повісті, літературні казки. Герої книг Крістіни Нестлінгер - звичайні сучасні діти. Вони живуть не в ізольованому літературному світі, а по сусідству з нами, і їх напевно можна зустріти. 
    Письменниця вважає, що у непослуху дітей найбільше винні дорослі, які забули своє дитинство - домашні тирани. Вона згадує, що була «неорганізованою і буйною дитиною», викидала книги для зразкових дівчаток і вигадувала свої власні історії про Конрада, дитину з консервної банки, або про Хюго - дитину, яка ніяк не хотіла  дорослішати. 
Серед найбільш популярних книг авторки, що перекладені українською, роман «Маргаритко, моя квітко», який увійшов у шкільну програму із зарубіжної літератури 9-го класу. 
Чого лише не відбувається в житті Маргарити-Марії Закмайєр, або ж просто Маргаритки! У чотирнадцять наша героїня — звичайна товста дівчинка, а її найбільша проблема — це пережити черговий урок фізкультури. Коли дівчині виповнюється п'ятнадцять, її життя стрімко змінюється - батьки розходяться. Тато залишається з її молодшим братом Гансиком. Щоправда, коли їй вже сімнадцять, родина знову возз'єднується. Та в Маргарити назріла нова проблема: дівчина подобається відразу двом хлопцям, а от кого любить вона сама — красунчика Флоріана чи розважливого, спокійного Гінца. 
   Кожна книга Нестлінгер у свій час викликала широкий резонанс у читацькому колі: одні вважали їх занадто бунтарськими, непедагогічними, навіть шкідливими для дітей, а інші – чесними, відкритими, актуальними. Однак усі погоджувалися, що письменниця висвітлює реальні проблеми дітей та дорослих, що виникають у сучасному житті, і шукає вирішення складних питань. 
   На жаль, у 2018 році письменниці не стало. Проте її книги, її історії залишаються широко популярними серед сучасних підлітків світу. Завдяки їй ми сьогодні відкриваємо нову країну в центрі Європи - Австрію. 

Назва цієї держави походить від старонімецького слова «Ostarrichi» - що в перекладі означає «східна країна», вперше згадується 1 листопада 996 року н.е. Сучасна Австрійська держава — улюблений курортний відпочинок для багатьох туристів. А ще, майже всі, хто відвідує цю країну, повинен хоча б раз станцювати вальс. Адже Віденський вальс зародився саме тут, а традиція щорічного Віденського балу збереглась і до нині. Музика для цієї країни є невід`ємною ознакою, бо ж тут жили і працювали найвідоміші композитори світу: Брамс, Шуберт, Бетховен, Глюк, Штраус та ін. Австрія є країною з одним з найвищих рівнів життя у світі, і Відень майже завжди стоїть першим у списку найбільш впорядкованих столиць світу.

    Отож, запрошуємо до подорожі і пропонуємо поринути у світ героїв творів Крістін Нестлінгер!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар